Política

Síria suspèn els combats a Alep, segons Moscou

Rússia assegura que l'exèrcit ha aturat les operacions militars per permetre l'evacuació de civils

Washington reacciona amb escepticisme i espera a veure resultats

Mentre la situació es continua deteriorant a Alep, amb desenes de milers de persones atrapades entre l'avenç de les forces governamentals i els rebels en retirada, el ministre rus d'Afers Estrangers, Sergei Lavrov, va assegurar ahir que l'exèrcit del president Baixar al-Assad ha aturat les operacions militars a la part oriental de la segona ciutat siriana per permetre l'evacuació de civils.

La Casa Blanca va acollir la notícia amb cautela. Els EUA “esperaran a veure” si Moscou ajuda a aturar les operacions militars a l'est d'Alep per treure'n els civils, va declarar ahir el portaveu presidencial, Josh Earnest. “La nostra posició, des d'un principi, ha estat escoltar atentament el que diuen els russos però vigilar les seves accions”, hi va afegir. Amb tot, va reconèixer, el comunicat rus “indica que alguna cosa positiva podria passar, però hem d'esperar i veure si el que es diu es reflecteix sobre el terreny”. Mentrestant, l'ONU criticava ahir la falta de resultats diplomàtics que permetin l'arribada de combois d'ajuda humanitària a Síria. Un alt responsable de l'organisme internacional, Jan Egeland, pressionava Washington i Moscou perquè pactin una evacuació dels civils a l'est d'Alep. Cinc mesos de negociacions sobre plans d'ajuda no han servit “de res”, va denunciar Egeland. “Els estats membres que se suposa que ens han d'ajudar a accedir als civils sota el foc creuat interpreten des de pols oposats el que està passant a Síria”, hi va afegir.

Fa una setmana, Moscou, aliada de l'exèrcit sirià, va oferir negociar amb l'ONU l'obertura de corredors humanitaris a través dels quals poder evacuar malalts i ferits.

Però, una setmana després, la negociació s'ha bloquejat i, si bé Rússia no la descarta del tot, no s'ha compromès fins ara amb la condició que es considera més essencial: una pausa en els combats.

LA XIFRA

80
per cent
de l'extensió d'Alep, segona ciutat de Síria, controlen ja les forces armades del president Baixar al-Assad.

“Catàstrofe humanitària”

redacció

Més de 800 persones han mort i entre 3.000 i 3.500 han resultat ferides durant les darreres tres setmanes pels combats a Alep, mentre que desenes de milers atrapades a la ciutat afronten una sentència de mort, segons va alertar ahir el president del consell local, Brita Haji Hassan. “Avui unes 150.000 persones corren el risc de ser exterminades”, hi va afegir.

La situació a la segona ciutat siriana es torna més dramàtica a mesura que les forces governamentals en van recuperant parts. Dimecres, l'exèrcit va entrar al nucli antic de la població i va forçar la retirada dels rebels que s'hi atrinxeraven des de feia mesos. Prop de 150 malalts i discapacitats van poder ser evacuats ahir des d'un hospital de la ciutat vella d'Alep. Es tracta de la primera evacuació mèdica important, segons va assegurar el Comitè Internacional de la Creu Roja. L'ONU, per la seva banda, alerta que la situació sanitària a l'est d'Alep és “catastròfica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Hizbulá ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera libanesa

barcelona
parlament europeu

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona