Política

Municipal

El pla d'usos de la Devesa divideix el ple de Girona

El govern va al·legar “la forma” per rebutjar una moció que instava a concretar ara les activitats lesives del parc

El ple va aprovar el nou ROM

La concreció dins del pla especial de la Devesa de quins usos han de ser exclosos del parc va evidenciar ahir la divisió en una qüestió que sempre s'ha defensat que és “un tema de ciutat” i que s'havia d'aprovar amb un mínim de dos terços del ple.

Els grups d'ERC-MES, la CUP i C's, a iniciativa de la plataforma Salvem la Devesa, van presentar una moció en què es reclamava que el redactat del pla especial defineixi “clarament” que els usos possibles a la Devesa són només els compatibles amb la seva preservació, i que es busqui una ubicació alternativa per als usos que el malmeten. El regidor de Paisatge Urbà i Hàbitat de Girona, Narcís Sastre, va demanar als grups que la presentaven que la retiressin. Els motius que va al·legar van ser que la memòria del pla especial encara no està redactada i que, per tant, “falta informació”. Sastre va defensar la voluntat “manifesta” del govern de fer millores contínues al pla, a més de destacar les accions de protecció que ja s'hi realitzen. Hi va afegir, a més, que el pla especial ja contindrà una determinació d'usos. El regidor d'ERC-MES, Martí Terés, va negar-se a retirar-la, i va considerar que el moment era “pertinent, oportú i necessari”. En aquest sentit, va dir que és precisament quan el pla encara està obert que cal parlar-ne. La portaveu de la CUP, Laia Pèlach, va defensar la lògica de definir que les activitats lesives es traslladin. La portaveu de C's, Míriam Pujola, va defensar la necessitat del pla d'usos. La portaveu del PP, Concepció Veray, que també va votar a favor de la moció, va proposar que el pla d'usos i l'especial es facin en paral·lel. La moció finalment es va rebutjar per 14 vots en contra (dels grups del govern, CiU i el PSC) i 11 a favor, de la resta de grups. Sastre va dir que el vot contrari no era pel fons de la moció “sinó per la forma”.

Altres punts del ple

Per altra banda, el ple va ratificar l'establiment del Servei de l'Oficina Municipal d'Habitatge (OMH). Tot i que l'oficina ja exercia la tasca des de fa anys, el tràmit ahir del ple suposa, va dir la tinenta d'alcalde de l'àrea d'Igualtat, Drets Socials, Treball, Joventut i Seguretat, Sílvia Paneque, l'assumpció de l'Ajuntament de la competència i la responsabilitat de dur a terme polítiques d'habitatge per garantir una llar digna a tots els gironins. Aquesta assumpció va acompanyada d'un reglament de funcionament i es dotarà de recursos a partir de l'any que ve amb una partida específica. L'objectiu, va remarcar Paneque, és que l'OMH pugui fer a partir d'ara una feina més preventiva i no només reactiva a les emergències que es van presentant.

En un altre punt de l'ordre del dia es va aprovar el nou reglament orgànic municipal (ROM), que ordena el funcionament dels diversos òrgans del consistori. La regidora d'Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas, va considerar que el nou ROM va “més enllà” d'una simple adaptació a la normativa actual, i que és “un pas de gegant” per a una millor i més transparent fiscalització del govern (vegeu El Punt Avui del 10 de desembre). El regidor de la CUP, Lluc Salellas, va criticar que la participació dels veïns a títol individual serà a través de l'alcaldessa, Marta Madrenas, que llegirà el prec, sense que pugui defensar-lo el mateix interessat. Veray va celebrar l'adaptació a les noves tecnologies del nou ROM, però va criticar que en aspectes com ara el de la reforma horària no s'hagi anat més enllà. La portaveu d'ERC-MES, Maria Mercè Roca, va considerar que el nou ROM “queda a mig camí”. Entre les mancances va assenyalar que no s'hagi donat més poder als barris. El nou ROM es va aprovar amb l'abstenció de la CUP, ERC-MES, C's i el PP.

Per altra banda, el ple va aprovar amb el vots favorable dels grups de CiU, el PSC, C's i el PP i l'abstenció de la CUP i ERC-MES, el pla local de joventut per al període 2016-2020. La regidora de l'àrea, Eli Riera, va posar en relleu el procés participatiu d'elaboració de la proposta, que està formada per 34 objectius i 180 accions concretes. La plena execució del pla costarà un total de 1.995.000 euros anuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona