Política

Tribunals

Crema de fotos del rei

Els investigats per la crema de fotos del rei l'11-S queden en llibertat després de comparèixer a l'Audiencia Nacional

El cinc detinguts es neguen a respondre les preguntes del jutge i manifesten no reconèixer l'autoritat del tribunal espanyol

El jutge no els imposa cap mesura cautelar però continuen investigats per un presumpte delicte d'injúries

Els cinc independentistes investigats per haver cremat fotografies del rei d'Espanya han sortit en llibertat aquest dimarts al migdia després de comparèixer davant el jutge de l'Audiencia Nacional espanyola (AN) Fernando Andreu.

El jutge, que els ha citat a declarar per un presumpte delicte d'injúries a la corona, els ha deixat sortir en llibertat amb càrrecs i sense cap mesura cautelar en no haver-ne demanat la Fiscalia. El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 4 només els ha demanat que comuniquin el seu domicili per a ser localitzats i rebre eventuals notificacions judicials. Tots ells continuen acusats d'un delicte d'injúries.

Segons ha explicat un dels seus advocats, Eduard Caliz, els cinc detinguts s'han negat a respondre les preguntes del magistrat i han manifestat no reconèixer l'autoritat del tribunal espanyol perquè consideren que no respecta la sobirania del poble català i perquè entenen que aquest és “un judici polític i contra la llibertat d'expressió”.

La defensa demana l'absolució dels cinc detinguts perquè “és indignant que en ple segle XXI hi hagi un estat que s'anomena democràtic que persegueixi militants pel simple fet d'haver cremat unes fotocòpies”. El lletrat també ha criticat que la conselleria d'Interior “persegueixi” persones per aquest fet, els detingui “i els entregui a la Guàrdia Civil”, motiu pel qual ha demanat el cessament de Jordi Jané com a conseller.

Els Mossos d'Esquadra van detenir Ivan Altimira, Jordi Almiñana i Aitor Blanc dilluns després que plantessin el jutge, que els va oferir declarar per videoconferència. Els altres dos investigats, Roger Santacana i Nora Miralles, han estat detinguts aquest dimarts al matí quan viatjaven cap a Madrid en autocar juntament amb l'expedició de l'esquerra independentista que s'ha desplaçat a la capital espanyola per donar suport als cinc joves.

Tots cinc han comparegut cap a les dues de la tarda. Malgrat que els tres detinguts ahir a Catalunya es trobaven a l'Audiencia Nacional des de primera hora del matí, Andreu ha esperat que la Policia espanyola traslladés també a l'Audiència els altres dos arrestats aquest matí.

Al llarg del matí una cinquantena de persones els han donat suport concentrant-se a les portes de l'Audiència Nacional. Entre altres, diversos representants de la CUP, ERC i En Comú Podem com la diputada Anna Gabriel, la senadora d'ERC Mireia Cortés, i el portaveu d'En Comú Podem Xavier Domènech, així com el vicepresident quart del Congrés Marcelo Expósito. No hi ha assistit cap representant del PDECAT, que aquest dilluns va criticar l'estratègia de la CUP assegurant. La coordinadora general del partit, Marta Pascal, va afirmar que “trencant fotografies i cremant imatges del rei no ampliem la base social a favor del nostre estat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona