Política

operació diàleg

Rajoy insta el president a “fugir dels extremistes”

La vicepresidenta espanyola alerta que la CUP amenaça la capacitat de gestionar Catalunya

La Moncloa redobla la pressió per treure rèdit de l'absència catalana en la conferència de presidents

El govern que presideix Mariano Rajoy està tan convençut dels rèdits que obté amb l'“operació diàleg” que, tot i la temptació de furgar en les ferides que li oferia ahir el xoc entre Junts pel Sí i la CUP, el que va sortir de La Moncloa va ser un consell: “fugir” de companyies antisistema. “Fugin dels que volen posar fi a tot, fugin dels extremistes, fugin dels que busquen amb totes les seves forces l'enfrontament. Per aquí no van enlloc”, va animar Rajoy al president Carles Puigdemont.

El consell exhortatiu de Rajoy al govern català va arribar des del Senat aprofitant una pregunta del senador del PDECat Josep Lluís Cleries sobre quin és el contingut del diàleg quan la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría se cita amb l'oposició de Ciutadans i PSC i el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, admet que vol imposar-lo. El president espanyol no es va moure del guió de l'oferiment i va convidar a oblidar “retrets i greuges”. “En l'enfrontament no m'hi trobaran”, es va vantar Rajoy, per marcar distàncies amb l'actual paisatge català.

La prova que la crida de Rajoy a defugir la CUP com a soci no era improvisada, sinó que obeïa al guió de La Moncloa, l'oferia Sáenz de Santamaría als passadissos del Senat. “No es pot portar Catalunya a la radicalitat, els catalans sempre han gaudit d'una centralitat i d'una moderació”, va lamentar Sáenz de Santamaría. En línia amb l'argument de pintar un govern català distret amb el procés davant un executiu espanyol que atén els “temes concrets”, la vicepresidenta alertava que la CUP “no pot fer perdre la capacitat de gestionar en condicions Catalunya”. “Correspon a cadascú donar explicacions dels socis que té i d'on els porta”, es va lamentar.

Un cop encerclada la data del 17 de gener, en què el Senat serà la seu de la conferència de presidents autonòmics, La Moncloa redobla ara la pressió sobre Puigdemont per treure rèdit a la seva anunciada absència i ser vist com l'actor dialogant. “Hi ha fòrums bilaterals i multilaterals, i no és incompatible anar a tots dos”, va alliçonar Sáenz de Santamaría.

Obertura als 46 punts

Rajoy, alhora, rebat que no és cert que el diàleg sigui buit, i va recitar la seva llista de punts abordables: el FLA, el fons de proveïdors, el corredor mediterrani –“que ja està en marxa”, afegia–, l'accés ferroviari al port, el nou pla de rodalies... “I dels 46 punts [de Puigdemont] en podem parlar, també, com també podem parlar de no fer lleis contràries a la Constitució”, va etzibar Rajoy.

Acabat el recitat, però, el president espanyol va exigir a la Generalitat que “no posi el termòmetre del diàleg” en el referèndum perquè la unitat d'Espanya és precisament –va dir– “l'únic punt sobre el qual ni vostès ni jo no podem decidir”.

La FAES renya Santamaría per tèbia

L'“operació diàleg” i la tímida autocrítica que protagonitza la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, sobre el paper del PP en el combat contra l'Estatut no agrada a la FAES. La fundació afí a l'ala dura del PP i que presideix José María Aznar lamenta que Santamaría caigui “de nou” en la tendència del PP a “assumir el relat dels seus adversaris polítics”.

En l'anàlisi titulada “Para firmas, las del Tinell”, la FAES reprotxa la suposada tebior de la vicepresidenta de Rajoy i critica que ara es qüestionin fets com la recollida de firmes contra l'Estatut fent “un conciliador repartiment de responsabilitats, indicant que l'error del PP i el PSOE va ser no posar-se d'acord”. La FAES, alhora, reivindica el recurs del PP al Tribunal Constitucional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia