Política

política

crema de fotos del rei

Puigdemont blinda Jané i l'actuació dels Mossos

El govern desvincula la tensió per l'actuació policial de la tramitació del pressupost i la gestió del procés

Assegura que els Mossos compleixen la llei

Condemna les pintades amenaçadores

“No només no hi ha motius per a la dimissió del conseller, sinó que hi ha motius per fer costat al conseller i als Mossos d'Esquadra, que només compleixen la seva feina, cosa que la CUP ja sap.” El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va blindar així Jordi Jané i l'actuació del cos policial català davant de les peticions de dimissió de l'esquerra anticapitalista, que denuncia que els Mossos actuaven d'ofici quan van informar de la crema de fotografies del rei durant la Diada. El govern no es mou ni un mil·límetre i emmarca les actuacions policials en l'estricte compliment de la llei, però, en un difícil exercici polític, intenta que les tensions generades no desballestin la buscada entesa amb els cupaires pel pressupost.

“Voler intentar fer veure que hi ha altres factors que no tenen res a veure amb el debat pressupostari i que acabaran determinant el destí dels pressupostos no és ajustat al que crec que passarà”, va precisar Puigdemont en una entrevista a Ràdio 4. Després de la reunió setmanal del Consell Executiu, la consellera de la Presidència, Neus Munté, hi va afegir que JxSí i la CUP estan “immersos” en la construcció d'una “cadena de confiances” que parteix del suport a la qüestió de confiança de Puigdemont el setembre passat, després del revés pressupostari del juny. L'executiu es mostrava convençut que la cadena “es mantindrà”, però alhora marcava distàncies amb la crema o l'estripada de fotografies del rei. Sostenen que és un acte que hauria d'estar emparat en el dret a la llibertat d'expressió, però això no obsta que no els “agradi”, en paraules de Munté, que també va deplorar les pintures amenaçadores contra Jané i la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, que van aparèixer ahir a la façana de la seu del partit del districte barceloní d'Horta.

L'executiu basa el suport a la gestió policial apel·lant a la legalitat. Així, el fet que la crema sigui un acte constitutiu de delicte “amb el Codi Penal a la mà” explica, segons Munté, l'actuació dels Mossos d'Esquadra, que es mouen d'acord amb l'ordenament vigent i per aquesta raó exerceixen alhora com a policia judicial.

El govern es bolca en suport a Forcadell

La majoria dels membres del govern donaran suport demà passat a Carme Forcadell, que ha estat citada a declarar pel TSJC com a investigada per determinar si va desobeir el TC en permetre la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent. Carles Puigdemont expressarà el seu suport a Forcadell al Parlament, abans que la comitiva enfili cap al TSJC. Oriol Junqueras s'hi desplaçarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona