Política

política

crema de fotos del rei

El govern espanyol i la CUP posen més pressió

Millo insta la fiscalia a denunciar els diputats per haver estripat fotos del rei

La CUP demostra que els Mossos van actuar per iniciativa pròpia contra els detinguts

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i la CUP van augmentar ahir la pressió en el cas dels independentistes detinguts per haver cremat fotos del rei l'11 de setembre. Millo insta la fiscalia a denunciar els sis diputats de la CUP que, abans-d'ahir, van estripar al Parlament davant les càmeres fotos del rei en solidaritat amb els detinguts. L'independentisme anticapitalista, lluny d'afluixar la pressió sobre els Mossos d'Esquadra i el conseller d'Interior, feien públics ahir els informes que demostren que el cos policial va actuar d'ofici i sense cap ordre judicial prèvia quan va denunciar, l'endemà de la Diada, els autors de la crema de les fotos de Felip de Borbó.

Enric Millo sortia en defensa de l'actuació dels Mossos, considerava injuriós i insultant que diputats electes estripin fotos del monarca i va instar la fiscalia a actuar: “No es pot mirar cap a un altre costat quan es tracta d'un comportament desafiant contra les institucions democràtiques i un atac a la convivència.” La fiscalia no preveu actuar si no es presenta una denúncia expressa contra l'actuació dels diputats Benet Salellas, Mireia Vehí, Eulàlia Reguant, Anna Gabriel, Gabriela Serra i Joan Garriga. Si la fiscalia decidís actuar, seria el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i no l'Audiencia Nacional la que hauria d'investigar el cas tenint en compte la condició de polítics aforats dels diputats de la CUP.

Informe dels Mossos

Per la seva banda, la CUP feia públiques ahir les diligències realitzades pels Mossos per la Diada durant la manifestació de l'esquerra independentista i el posterior acte a El Born, en què es va documentar la crema de banderes i fotos del rei Felip VI. Va ser la comissaria general d'informació dels Mossos la que l'endemà informava l'Audiencia Nacional d'un possible delicte “d'ultratge a la corona” per la crema de les imatges del monarca a El Born, i la que també posava en coneixement del jutjat de guàrdia de Barcelona un possible delicte d'“ultratge a Espanya” per la crema de les banderes dels estats espanyol i francès i de la UE al passeig Pujades durant la manifestació.

Atenent aquests fets, la diputada Vehí compareixia ahir al Parlament per responsabilitzar de nou els Mossos i el conseller Jordi Jané. Vehí va negar que la CUP vulgui “posar contra les cordes els Mossos”, però va deixar clar que, sense l'actuació d'ofici del cos, no haurien estat detinguts els independentistes. La diputada va acusar Interior i la direcció dels Mossos de “liderar políticament la criminalització dels activistes”.

“Hi ha responsabilitats clares i són polítiques”, va reblar Vehí per reafirmar que, sota la direcció del conseller Jané, els Mossos aspiren a ser “els primers de la classe, els més diligents” en la persecució dels càrrecs públics i en la judicialització de la política, segons ella. La CUP defensa que Interior no hauria d'actuar contra l'acte “simbòlic” de cremar imatges com feia fa deu anys quan avui forma part d'un govern que s'enfronta a l'Estat per aconseguir la independència.

El portaveu adjunt de Junts pel Sí, Roger Torrent, va defensar el conseller d'Interior i també l'actuació dels Mossos en considerar que actuen de “policia judicial” i va afirmar que “la llei s'ha de complir” tot i ser injusta fins que el Parlament la canviï amb la secessió.

LES FRASES

El conseller d'Interior ha liderat políticament la criminalització dels activistes
Mireia Vehí
diputada de la cup
Hi ha una legalitat que s'ha de complir. No podem demanar als funcionaris que desobeeixin
Roger Torrent
diputat de junts pel sí

En llibertat els cinc detinguts

Després de negar-se a declarar ahir davant del jutge de l'Audiencia Nacional, Fernando Andreu, els cinc detinguts per haver cremat fotos del rei durant la Diada van ser posats en llibertat amb càrrecs però sense mesures cautelars. Els detinguts dilluns –Jordi Almiñana, Aitor Blanc i Ivan Altimira– van ser conduïts per la Guàrdia Civil a l'Audiencia Nacional de Madrid mentre que els altres dos –Roger Santacana i Nora Miralles– eren detinguts a la matinada d'ahir en ple viatge quan es dirigien en autocar a la capital espanyola amb altres càrrecs i activistes de la CUP. Els investigats, que continuen acusats d'un delicte d'injúries contra la corona, hauran d'estar localitzables als seus domicilis per procedir a noves diligències judicials. L'advocat dels detinguts i membre del secretariat nacional de la CUP, Eduardo Cáliz, va explicar a BTV Ràdio que, si la fiscalia i el jutge decideixen arribar a judici, els cinc independentistes s'enfrontarien a penes que van des d'una multa fins als dos anys de presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona