Política

política

crema de fotos del rei

La CUP exigeix saber si els Mossos garantiran el referèndum; Jané els hi respon que estaran “al costat del poble català”

Anna Gabriel interpel·la el govern català i diu que l'operació diàleg s'ha acabat

Nou cop de volta. La pressió a la qual està sent sotmès el Govern des de les estructures polítiques i judicials per una banda i la CUP per una altra, viu avui un nou capítol després que la portaveu de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, ha demanat al Govern un “compromís explícit” per a la celebració del referèndum després que el Tribunal Constitucional (TC) ha suspès cautelarment els acords parlamentaris que permetien fer anar endavant el procés constituent.

Així mateix, Gabriel ha exigit saber si els Mossos també actuaran d'ofici per complir les resolucions del TC o es posaran del costat de la legalitat catalana i seran els garants de la celebració de la consulta. “Necessitem saber si els Mossos podran garantir aquest referèndum i que no es posaran de la mà del Codi Penal, del TC, de l'Estat espanyol i de la no-democràcia”, ha manifestat en declaracions als periodistes des dels passadissos del Parlament.

La portaveu de la CUP considera que amb la decisió d'avui del Constitucional, instada per l'advocat de l'Estat i, per tant, pel govern de Mariano Rajoy, es dóna per finiquitada l'operació diàleg que en les últimes setmanes ha escenificat a Catalunya el govern popular mitjançant la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i el nou delegat del govern espanyol a Catalunya, el català Enric Millo.

Finalment, i en relació, a com afectarà a la negociació dels pressupostos la detenció dels membres de la CUP que van cremar fotografies de Felip VI, Anna Gabriel ha manifestat que el seu partit no en condicionarà l'aprovació a la dimissió del conseller de l'Interior, Jordi Jané.

A la CUP havien sorgit veus significatives que responsabilitzaven el conseller d'Interior de la detenció dels cupaires, atès que les detencions les van efectuar els Mossos d'Esquadra per ordre del jutge que instrueix el cas, en tant que a Catalunya el cos de seguretat català fa de policia judicial.

Jané respon que els Mossos estaran “al costat del poble català”

El conseller d'Interior, Jordi Jané, s'ha mostrat convençut aquest dimecres a la tarda que els Mossos d'Esquadra “estaran al costat del poble català, de les seves institucions i de la legalitat vigent a Catalunya”. Preguntat per la CUP sobre la possible actuació del cos policial en un eventual referèndum d'independència, Jané ha demanat que es treguin els funcionaris policials del “focus” i del debat polític i que no s'especuli sobre la seva actuació en aquest possible referèndum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona