Política

Carles Mundó

Conseller de Justícia de la Generalitat

El trasllat de la Model i els reptes de l'era digital

El tancament de la presó Model és l'eterna assignatura pendent del Departament de Justícia. Fa més de 30 anys que se'n parla, i tots els consellers s'ho han proposat. En canvi, la presó continua a l'esquerra de l'Eixample. És una instal·lació obsoleta i amb grans deficiències, que ha de passar a la història. La setmana que ve farà un any que em vaig incorporar a Justícia i vaig situar el trasllat de la Model entre les nostres prioritats. Coincidint amb aquest primer aniversari, l'Ajuntament i el govern signarem un conveni definitiu. Serà un acord vinculant, amb un estricte calendari d'obligacions per a les dues administracions, que servirà per posar punt final a un equipament que fa més de 112 anys que serveix com a presó.

Molt poques generacions tenen l'oportunitat de legislar de nou un codi civil. D'aquí a poques setmanes el Parlament de Catalunya aprovarà la llei que regula les obligacions i els contractes, una fita de gran transcendència jurídica i política. Amb aquesta llei completarem la regulació catalana del dret civil i convertirem el codi civil de Catalunya en la norma d'aplicació principal, que esdevindrà alhora una altra veritable estructura d'estat per a la nova república. El 2017 també serà un any molt important en l'avenç de la digitalització de l'administració de justícia. És un repte colossal i suposa una autèntica revolució.

El Departament de Justícia vol estar molt atent a les demandes socials i buscar-hi respostes concretes. Ho hem fet amb els abusos a menors, amb l'atenció a les víctimes de delictes, amb l'impuls de les mesures penals alternatives i amb la defensa dels drets lingüístics dels ciutadans davant la justícia. Amb la mateixa sensibilitat, impulsem la llei de voluntats digitals, perquè quan morim físicament continuem vius digitalment. D'aquí a pocs dies el govern enviarà aquesta llei al Parlament perquè tothom pugui designar un hereu o tutor per gestionar el seu patrimoni digital. Amb tot això, volem fer valer l'ànima social del Departament de Justícia i situar les persones al centre de les polítiques. Aquest és l'estímul per construir un país nou i millor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA