Política

procés sobiranista

Ara no toca

La direcció del PDeCAT valora la “coherència” de Puigdemont i intenta aparcar el debat successori fins a la convocatòria de les eleccions

Pascal insisteix que només preveuen l'opció de culminar el procés amb el referèndum

Munté veu en l'expresident “un gran actiu molt vigent”

“Tocarà quan tinguem escenari electoral. Ara mateix, l'escenari que tenim és un referèndum.” La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va donar ahir definitivament per ajornat el debat públic sobre el futur candidat del partit a les eleccions després que Carles Puigdemont va ratificar que pensa culminar el procés i no presentar-se als pròxims comicis. Pascal delimitava així el moment en què la direcció considera que deixarà de tenir vigència l'emblemàtica frase pujoliana amb què ahir va voler donar definitivament per tancades les contradeclaracions públiques. Quan feia un any del pas al costat d'Artur Mas i del sí de l'aleshores alcalde de Girona a rellevar-lo en el càrrec per tirar endavant el procés, Puigdemont va insistir davant del comitè nacional del partit que no serà cap de cartell perquè només considera un escenari: el del compliment del full de ruta i la celebració del referèndum. I no va entrar a detallar què faria davant d'un hipotètic fracàs del procés.

A porta tancada, Pascal va fer una crida a la unitat i a refredar el bullici de noms que han generat les pressions perquè el president de la Generalitat es definís, després que el mateix Puigdemont va reiterar dijous a la SER que no vol ser candidat. S'esvaïa així la confiança que l'actual direcció tenia sobre el fet que la inèrcia presidencial i les pròpies necessitats electorals del partit portessin l'exalcalde de Girona a repensar-s'ho. Pascal va posar en relleu la “coherència” mantinguda pel nom que, segons les enquestes, podria obtenir els millors resultats electorals per a la formació. Una coherència que va destapar la caixa dels trons d'un debat que es mantenia soterrat, però latent, dins del partit.

La indefinició sobre la candidatura a les catalanes, i les dificultats de rodatge que pot comportar una tria a darrera hora en un moment en què ERC esdevindria primera força segons els sondejos, es mantenia viva internament des de després de l'estiu, quan alguns sectors del partit van començar a constatar les dificultats de la nova direcció per reflotar la nau del PDeCAT després del convuls congrés del juliol.

De bon matí, la portaveu del govern i vicepresidenta del partit, Neus Munté, s'afegia a l'intent de girar full, almenys temporalment, sense defugir la seva preeminència en el debat successori. Munté, que té el suport de sectors rellevants de la formació per fer el pas endavant, se cenyia al guió escrit: al compromís de la convocatòria del referèndum per Puigdemont i al fet que per ara no hi ha unes eleccions catalanes fixades al calendari. En una entrevista a TV3, preguntada específicament per Mas, la portaveu del govern va indicar que l'expresident de la Generalitat seria un “bon candidat” perquè és “un gran actiu molt vigent”. No obstant això, el mateix Mas ha mantingut públicament que no preveu tornar-se a presentar com a cap de cartell per sisena vegada. Passat l'impacte inicial que el pas al costat del líder convergent va generar internament a les files de CDC, aviat veus de diversos sectors van començar a constatar la irreversibilitat del gest. El mateix Mas va indicar a finals de novembre en una conferència organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona que “en circumstàncies mínimament normals” no hauria d'aspirar a la presidència. “Espero que les circumstàncies que haguem de viure l'any vinent per prendre aquesta decisió siguin mínimament normals”, va dir llavors.

Mas afrontarà aquest febrer el judici pel 9-N, però el calendari judicial i l'electoral difícilment es trobaran per l'absència d'una sentència ferma.

La decisió final la prendran els associats en unes primàries. Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona, també figura en les travesses.

Desplegament ideològic

El PDeCAT elegirà divendres i dissabte els integrants a les comissions econòmica i de qualitat democràtica, en votacions presencials i a través d'internet, i tancarà una primera fase de constitució dels òrgans del partit. Amb la resolució de les incompatibilitats d'una part dels membres de l'executiva encara per resoldre, i l'ERO de la plantilla del carrer Provença tancat, la formació pretén ara rearmar-se ideològicament. Ho farà amb actes sectorials que culminaran en una conferència ideològica la primavera, amb la intenció de celebrar-ne una anualment. Per activar les bases, ampliar-ne l'abast ciutadà i donar-se a conèixer entre la vella militància convergent que no ha fet el pas, aquest gener emprendran una campanya de presentacions del partit al territori, en què participaran cares conegudes de la vella Convergència per fer l'enllaç cap a la nova formació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona