Política

La CUP alerta que no va bé la negociació i vol que Puigdemont s'hi impliqui

Més escola pública i la reforma fiscal, pilars bàsics del sí dels anticapitalistes al pressupost

Quant al referèndum, reclamen passar de les paraules als fets

“No hem vingut a salvar la cadira de ningú. Ens preocupa molt poc el rendiment electoral i, com Puigdemont, no esperem cap guany personal.” Amb aquest avís per a navegants, el diputat de la CUP Benet Salellas va alertar que la negociació del pressupost “no funciona” com pensaven, ja que el govern “no ha cedit pràcticament en res” i damunt la taula encara hi ha sense resposta “dues qüestions centrals de país, no pas del programa de la CUP”, va aclarir Salellas: “Més protagonisme de l'escola pública i una reforma fiscal perquè qui més té pagui més”, va sentenciar. Salellas va admetre que els costa pensar en la construcció d'una república que no reivindiqui una de les virtuts que va tenir aquest sistema i que es basaven precisament en l'escola pública. Per aconseguir-ho, demanen posar fi a les retallades i a les privatitzacions. “Només així eixamplarem la base dels favorables a la construcció d'una república”, insistia el diputat.

Per solucionar aquest immobilisme, els anticapitalistes van reclamar que el president Puigdemont “s'arromangui” i “s'impliqui molt més en la negociació”. Hi confien després que el mateix president assegurés que no es tornaria a presentar a unes noves eleccions si es compleix el full de ruta, perquè això demostra que Puigdemont “tampoc és aquí per un guany personal”, van explicar.

La petició, per reblar el clau, va ser anunciada des d'un escenari “solemne” com el Museu d'Història de Barcelona quan falten pocs dies per afrontar l'aprovació definitiva del pressupost. Aquest particular pressing de la CUP cap als membres del govern i els diputats de Junts pel Sí és l'enèsim avís perquè no donin per fet un sí al pressupost sense cap tipus de negociació prèvia. “No hi ha avenços”, rematava la diputada Eulàlia Reguant després de recordar que serà el consell polític de la CUP el dia 28 de gener l'òrgan que decidirà el sentit del vot. I ho farà en funció dels resultats que s'hagin produït en tres ítems bàsics de la legislatura: rescat social, referèndum i república.

La convocatòria del referèndum d'autodeterminació també va protagonitzar bona part de la conferencia política dels anticapitalistes.

Concretar el referèndum

Les peticions en aquest àmbit van anar a càrrec de la portaveu parlamentària, Anna Gabriel, que va resumir la demanda en un clam: “És l'hora de passar de les paraules als fets.” Pels anticapitalistes, la millor manera que el referèndum sigui un èxit i que per tant sigui vinculant és que la gent se'l faci seu, per la qual cosa va demanar que se'n concretin els detalls per poder iniciar les campanyes, les mobilitzacions i la recollida de suports. La CUP rebutja treballar sobre “realitats inexistents” i demanava compromís quan el govern espanyol recorri el primer dia contra la legalitat catalana per desenvolupar el referèndum: “Estem fent allò que ens hem compromès a fer.” “Posem-nos a treballar, perquè el referèndum no és patrimoni de ningú”, hi afegia. La interpel·lació als comuns va ser una constant. “Ja som una majoria constituent, no deixem que es perdi”, deia l'exdiputat Quim Arrufat.

LES FRASES

El referèndum es pot fer i s'ha de poder fer; és de la gent, no dels partits. Si el defensem, cal anar per feina
Anna Gabriel
diputada i portaveu de la cup
Només fent front a les retallades i a les privatitzacions ampliarem la base social
Benet Salellas
diputat i portaveu de la cup
Ni cistell ple ni cistell buit. Totes ens hem d'arromangar i treballar, perquè hi ha alternatives
Eulàlia Reguant
diputada i portaveu de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona