Política

Corbyn diu que acceptaria que el Parlament escocès votés una segona consulta

El líder laborista considera que no es pot anar en contra de la voluntat de la cambra

Rebutja la solució federal que proposa el seu partit a Escòcia

Jeremy Corbyn va dir que acceptaria la celebració d'un segon referèndum a Escòcia si així ho decidís el Parlament escocès, tot i que va deixar clar que ell no és partidari d'aquesta opció. “Jo no ho demanaré, però és clar que, si el Parlament escocès acorda celebrar un referèndum, aleshores podria ser considerat”, va explicar Corbyn en una entrevista a la BBC. El líder laborista, però, va dir que ara mateix és més important resoldre la situació econòmica al conjunt del país i definir quina mena de relacions volen tenir amb la resta de la Unió Europea de cara a les negociacions del Brexit, que començaran a l'abril.

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, està elaborant una llei al Parlament per convocar un segon referèndum sobre la independència a Escòcia si finalment el Regne Unit porta a terme un Brexit dur i el país queda fora del mercat únic i de la unió duanera, que sembla la via per la qual ha optat Theresa May.

Un 62% dels escocesos van votar per mantenir-se dins de la UE i Sturgeon va amenaçar amb la convocatòria d'una segona consulta si May no respectava la voluntat dels escocesos. El suport a l'SNP i a la independència ha augmentat a Escòcia des de la consulta del 2014, tot i que encara no han assolit la majoria, segons els sondejos. La setmana passada, Sturgeon va declarar que estaria disposada a aparcar la nova consulta sempre que Theresa May aposti per un Brexit suau; és a dir, que accepti la lliure circulació de persones per continuar tenint accés al mercat únic. És molt complicat que May es decanti per aquesta opció per la forta oposició que té al seu partit.

Els laboristes, que van ser esborrats del mapa electoral escocès pels nacionalistes de l'SNP en les últimes eleccions generals, ara mateix no són una oposició forta a Londres. Theresa May avantatja Corbyn de 14 punts en intenció de vot i l'única oposició forta al Brexit l'està fent l'SNP, tot i ser només una força regional. L'SNP i els Verds tenen majoria al Parlament escocès i no tindrien problemes per aprovar la convocatòria d'una nova consulta. Sturgeon ja va avisar que no és cap broma.

La líder dels laboristes escocesos, Kezia Dugdale, va proposar el mes passat formular una “nova Acta de la Unió” –les lleis aprovades per Anglaterra i Escòcia el 1707 per materialitzar la unió entre els dos regnes–. Dugdale proposava canviar la relació entre Anglaterra i Escòcia i buscar una “solució federal” per evitar el trencament de la unió per culpa del Brexit. Els laboristes escocesos, contraris a la independència d'Escòcia, ja van donar suport a Sturgeon el mes de juny passat, després del Brexit, perquè iniciés converses no oficials amb la Unió Europea per defensar els interessos dels escocesos.

Ahir Corbyn es va desmarcar de la proposta de Dugdale, i va evidenciar així el distanciament entre els dos líders, tot i que va reconèixer que cal revisar la relació de poders de les regions. També es va mostrar contrari a la proposta d'una comissió parlamentària escocesa perquè es transfereixin més poders a Edimburg per controlar la immigració. Corbyn considera que això comportaria l'establiment de fronteres.

LA FRASE

Jo no ho demanaré, però si el Parlament escocès acorda fer un referèndum, podria ser considerat
Jeremy Corbyn
líder laborista


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri