Política

Millo, disposat a estudiar un referèndum a tot l'Estat

El delegat del govern espanyol no veu impossible una consulta general sobre el futur de Catalunya

El govern espanyol vol fer visible les inversions en infraestructures al Principat

La possibilitat hi és des del primer dia però fins aquesta setmana no ha agafat forma i ahir el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, en va parlar obertament donant a entendre que és una opció que cal no descartar. Es tracta de convocar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya a l'àmbit de tot l'Estat espanyol, iniciativa que dijous va posar damunt la taula el president de la Generalitat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, i que ahir va ser recollida i no enviada a la paperera per Millo, en una entrevista a l'ACN.

En ser preguntat obertament sobre aquesta possibilitat, que si més no permetria obtenir el retrat exacte de quina és l'opinió dels catalans sobre la independència, Enric Millo va assegurar que és un tema “d'una complexitat tan gran” que li “costa d'imaginar”. Tot i això, el delegat no va voler tancar del tot la porta al referèndum d'àmbit estatal assegurant: “No dic que sigui impossible, però em costa molt d'imaginar.”

En les seves declaracions de dijous, Carles Puigdemont va parlar d'aquest hipotètic referèndum general en constatar que el govern espanyol no presenta cap oferta que satisfaci els interessos de la majoria de la població catalana, que és majoritàriament partidària de poder votar sobre el futur del país. “Estan disposats que votin tots els espanyols? Ens ho proposaran?”, va preguntar-se el president de la Generalitat.

Al fil d'aquest envit, Millo va afirmar: “Si el president ha fet aquesta reflexió, el que hauria de fer és articular-la i exposar-la i llavors l'estudiem.” El delegat del govern espanyol va ressaltar que es tracta d'una proposta que suposa una “novetat” perquè “no es troba en cap dels papers del procés ni del pacte pel dret a decidir”. Millo va recordar que la dificultat d'una proposta en aquest sentit implica la condició que ha de ser aprovada pel Congrés dels Diputats i es va preguntar si Puigdemont estaria d'acord que la pregunta no fos sobre el futur de Catalunya i sí sobre el futur de tots els espanyols.

D'altra banda, el govern d'Espanya està decidit a donar visibilitat al seu esforç inversor a Catalunya, tant el que té previst realitzar en els pròxims mesos com el ja executat en l'última legislatura, que s'ha focalitzat en àmbits com ara les carreteres, els ports, l'aeroport i el ferrocarril. El mateix Millo ha lamentat recentment que l'executiu català “obviï” les inversions que l'Estat porta a terme a Catalunya i ha considerat que és necessari que es coneguin les “autèntiques xifres d'inversions” en la comunitat.

En matèria d'infraestructures viàries l'executiu va posar en servei en l'anterior legislatura un total de 67 quilòmetres de noves autovies, 81 quilòmetres de carrils addicionals i 18,5 quilòmetres de carreteres convencionals, informa Efe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia