Política

parlament

pressupostos

Junqueras nega que els pressupostos siguin continuistes perquè acaben amb “moltes retallades”

El vicepresident defensa que si els comptes públics “no acaben d'agradar ningú” és “símptoma que són els millors possibles”

El també conseller d'Economia critica que el govern espanyol només permeti un dèficit del 0,6%

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha defensat que el projecte dels pressupostos de la Generalitat per 2017 “acaba amb moltes de les retallades que s'han viscut”. Durant la presentació dels pressupostos del departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda davant de la comissió parlamentària corresponent, Junqueras ha afirmat que el fet que “els pressupostos no acabin d'agradar ningú” és “el millor símptoma que aquest és el millor dels projectes possible”.

Junqueras ha agraït als partits que han presentat esmena a la totalitat dels pressupostos (C's, PSC, CSQP i PP) que hagin trobat punts positius en els comptes públics, tot i tractar-se “d'opcions polítiques molt diferents i contraposades”.

Així, ha defensat que el pressupost no és fictici i que es complirà la seva execució “en tot el que estigui a l'abast del Govern” i ha afirmat que tampoc es poden considerar “continuistes”, ja que s'incrementa el percentatge destinat a polítiques socials en relació amb els anteriors comptes públics. El vicepresident ha coincidit amb els grups de l'oposició amb la seva preocupació per problemes socioeconòmics com la desocupació, però ha defensat que el projecte de pressupostos per 2017 dóna resposta a aquestes qüestions.

L'agrupació de les àrees de Vicepresidència i d'Economia i Hisenda disposarà d'un pressupost total de 1.637 milions d'euros, el que representa una reducció del 9,3% en relació a l'anterior pressupost, principalment a causa dels recursos destinats a Infraestructures de Catalunya, l'Institut Català de Finances (ICF) i l'IFEM. L'Àmbit estricte del departament disposarà d'un pressupost de 197,3 milions d'euros, el que representa un creixement del 42,7% en relació a l'anterior pressupost de 2015, principalment pel desplegament de l'Agència Tributària de Catalunya i la incorporació de les delegacions territorials del Govern.

Desplegament de l'hisenda pròpia

Concretament, l'ATC disposarà d'un pressupost de 93,3 milions i Junqueras ha assenyalat que l'Agència comptarà el 31 de desembre de 2017 amb una plantilla total de 800 places, 3.100 milions d'euros en la recaptació directa dels impostos cedits, 19 oficines pròpies i onze punts de servei compartits amb altres administracions. El vicepresident ha apuntat que l'ATC recaptarà el 100% dels deutes de la Generalitat en fase executiva i disposarà de catorze figures tributàries gestionades directament.

D'altra banda, l'Institut Català de Finances (ICF) disposarà d'un pressupost de 692,8 milions d'euros, que es destinarà a finançar aproximadament 1.500 empreses (especialment pimes i emprenedors) amb 488,3 milions d'euros en préstecs, 155 milions en avals i 17 milions en operacions de capital risc. Les operacions de finançament assumiran 660,3 milions del total del pressupost de l'ICF, mentre que les despeses financeres representaran 17,2 milions, a banda de les despeses de gestió (13,8 milions d'euros) i les inversions (1,5 milions d'euros). En resposta a les intervencions dels diputats de l'oposició, Junqueras ha recordat que l'ICF no és “una banca pública” convencional, sinó d'inversió.

Junqueras també ha assenyalat que hi ha un increment del capítol 1 del pressupost del seu departament, destinat a incrementar en un 1% les remuneracions del personal incorporat el 2016. Així mateix, el vicepresident ha explicat durant la seva intervenció que les entitats del sector públic s'incrementen en dues: Fira 2000 i el consorci Ivalua (Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques), que han passat a tenir un control públic majoritari del seu capital social.

Previsions macroeconòmiques

Junqueras ha recordat el marc macroeconòmic en què treballa el govern per l'elaboració dels pressupostos, basat en una previsió de creixement del PIB del 2,7% durant el 2017 i un objectiu de dèficit del 0,5% (tot i que el govern espanyol va fixar finalment el límit en el 0,6%), que ha considerat “injust i desproporcionat”.

Durant la seva intervenció, Junqueras ha criticat que el govern espanyol només permeti a les comunitats autònomes dèficit del 0,6%, quan el conjunt de les administracions públiques compta amb un sostre del 4,6% i ha afirmat que el límit per a Catalunya hauria de ser superior a l'1% i proper a l'1,2%.

El vicepresident ha assenyalat que la despesa social representa el 74,7% dels pressupostos pel que fa a la despesa no financera i no finalista. El conseller ha afirmat que, amb aquests pressupostos, el Govern vol garantir uns serveis públics de qualitat, facilitar el creixement econòmic i defensar la igualtat d'oportunitats i l'equitat, així com la transparència i el rendiment de comptes.

Igualment, Junqueras ha afirmat que els pressupostos preveuen reduir el termini de pagament als proveïdors i facilitar l'accés al finançament de les pimes a través del crèdit públic, així com millorar la competitivitat de l'economia catalana a través del programa Catalunya 2020. El vicepresident també ha recordat que el Govern treballa en la regulació de l'economia col·laborativa i en innovar en el procés de compra pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona