Política

Puigdemont etziba que “s'ha acabat el «cafè per a tothom»”

Excusa l'assistència a la conferència de presidents amb una contundent carta a Rajoy

Hi veu una “posada en escena” que no serà productiva

“S'ha posat molt de moda parlar d'ous, de truites; per a ells va el pollastre.” Poc després d'adreçar una carta al president espanyol, Mariano Rajoy, per excusar la seva absència a la reunió d'avui de la conferència de presidents, Carles Puigdemont proclamava des del Teatre Romea la sortida de Catalunya del règim comú i censurava que l'executiu espanyol encara no se n'hagi adonat. “S'ha acabat el cafè per a tothom”, va sentenciar, insistent, i emplaçant indirectament l'Estat a moure peça. En la missiva, el president català retreia a l'espanyol la falta de diàleg i la poca operativitat que tindrà la trobada convocada per avui al Senat.

L'argument principal del president de la Generalitat és que Catalunya s'ha “guanyat” el dret de tenir una relació bilateral amb el govern espanyol com la “nació” que és d'acord amb la seva “realitat política”. La carta desacreditava l'operativitat de la reunió amb un to dur, després dels enèsims emplaçaments del govern espanyol perquè la cadira de Puigdemont no quedés buida. En la vigília de la reunió, Puigdemont responia a la carta inicial de convocatòria que li va enviar Rajoy. El govern espanyol pretén obrir el meló de la reforma del sistema de finançament davant dels presidents autonòmics, però la Generalitat recorda que el model s'hauria d'haver revisat el 2014, d'acord amb la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA). El president afegia en la lletra que, vist el balanç de les cinc reunions prèvies de la conferència de presidents, aquestes trobades són només “una posada en escena” sense “cap resultat productiu ni satisfactori”.

Puigdemont i Rajoy han expressat públicament la seva disposició a reunir-se, però la data de la trobada encara està pendent de concretar. El president de la Generalitat, que ja es va mostrar convençut que el cara a cara podria tenir lloc durant aquest mes de gener, insistia en la missiva en el fet que manté una oferta “de diàleg permanent” amb La Moncloa sobre la celebració del referèndum i totes les altres qüestions del “dia a dia” que afecten el país. Una predisposició que, segons Puigdemont, no veu corresposta pel govern espanyol més enllà dels “anuncis”, en una referència velada a l'“operació diàleg” encetada per l'executiu estatal, que arribava després de les darreres reunions d'Oriol Junqueras amb Soraya Sáenz de Santamaría i del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, amb els consellers Josep Rull i Meritxell Borràs.

Per Puigdemont, fins ara el govern espanyol s'ha “negat a afrontar” aquesta oferta de col·laboració “de manera vertadera”. En aquesta línia, li recordava que, a banda del referèndum, “Catalunya té una llarga llista de prioritats i urgències”, i expressava el desig d'abordar-les “personalment”. Quan? “Properament”.

Un altre dels elements que hauria fet decantar la negativa de Puigdemont a assistir a la conferència de presidents és el fet que el referèndum no figura a l'ordre del dia, tot i que, segons va dir Mariano Rajoy en el seu discurs d'investidura, el procés català és el repte “més greu” que té plantejat l'Estat. Així ho va recordar el president català. “Quan és l'hora de convocar els presidents territorials, aquest repte desapareix?”, va preguntar Puigdemont durant la conferència. També va remarcar que, per primera vegada, al Parlament hi ha 72 diputats independentistes.

LA FRASE

És fàcil arribar a la conclusió que aquest tipus de reunions són només una posada en escena
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona