Política

“Acaba un procés i comença una era”

Puigdemont recorre a l'èpica per solemnitzar el seu compromís amb la culminació del procés i la consecució d'una Catalunya lliure

Recorda a la ciutadania que l'èxit no depèn només dels representants institucionals

Puigdemont assegura que el referèndum serà vinculant i vàlid

Carles Puigdemont s'amarava d'èpica i solemnitat per reforçar el seu compromís per acabar el procés aquest 2017 amb una conferència al Teatre Romea. La posada en escena era una part del missatge. El president de la Generalitat exhibia que en la consecució de la independència hi ha un elevat component d'actitud i gesticulació política i encarrilava un any que, segons va reiterar des de l'escenari, “no serà corrent”. “Acaba un procés i comença una era en la història de Catalunya”, va proclamar.

Era una intervenció centrada a refermar la determinació del govern a celebrar un referèndum vinculant i la culminació d'un mandat destinat a obrir “l'era d'una Catalunya lliure”. Puigdemont s'allunyava de tota banalitat i situava l'actual legislatura en el terreny de l'excepcionalitat, identificant-la amb l'intent d'una generació per portar el país cap a una Catalunya “rotundament més lliure, més rica i més pròspera amb els seus fills i filles, més solidària amb el món”. Quant a ell, va subratllar que “el poder pel poder” no li ha interessat mai. Només quan aquest poder ha pogut tenir una “intenció transformadora”. Per això va situar la seva decisió de no concórrer com a candidat en les pròximes eleccions com un acte de “coherència”. Donant per acreditada, així, la determinació de l'executiu per tancar el procés, Puigdemont va advertir que amb això no n'hi ha prou. Des de darrere del faristol i amb l'escenografia de La taverna dels bufons, que aquests dies es representa al Romea, va avisar la ciutadania que la consecució de la independència no només dependrà dels representants públics. I que els ciutadans hauran de tornar a expressar el seu “compromís explícit” al carrer per reiterar al món que el procés és transversal, que va néixer de baix a dalt, i que no és un producte de cap despatx ni laboratori polític. “Depèn de tots nosaltres”, va insistir, en l'inici d'un any que comença marcat pels judicis a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau al TSJC i a Francesc Homs al Tribunal Suprem pel 9-N. Per Puigdemont, el procés participatiu va ser “un dels moments més honorables del nostre país” i “una jornada de dignitat nacional.”

Vinculant i vàlid

No hi va haver titular sobre el referèndum. Puigdemont es va limitar a garantir que el govern hi treballa en silenci i diligència i que respondrà a dues exigències bàsiques: serà “vinculant”, perquè allò que els ciutadans decideixin serà implantat pel govern i el Parlament, i serà “vàlid”, perquè seran els catalans els que, acudint a les urnes, ho garantiran. Sense considerar la possibilitat que no es pugui celebrar, el president de la Generalitat va adreçar un doble missatge a l'Estat i a la Unió Europea. Al primer, el va avisar que no acceptarà ni el primer ni el segon “no” a acordar la convocatòria a les urnes, i va subratllar que Espanya també té el deure d'intentar ser fidel al compromís democràtic. A la segona, la va instar a “fer honor” al seu “servei a la pau i a la democràcia”.

Perquè la convocatòria es concreti, tanmateix, va insistir que és “indispensable” que el pressupost –en tramitació al Parlament– tiri endavant. A més, va justificar davant de Madrid els treballs d'organització de la consulta perquè, en el cas que acordin celebrar-la, tot estigui preparat.

En el rerefons de la conferència, amb el títol 2017, un any clau per al futur de Catalunya, hi havia una crida a sumar a l'entorn d'un propòsit “ambiciós” però alhora “entusiasmador i engrescador”. Puigdemont pretenia insuflar a la ciutadania aires d'excepcionalitat i sentimentalisme per empènyer a la mobilització. “El 2017 no serà només un any que va entre el 2016 i el 2018 –va dir–. Haurem de recordar què fèiem, perquè les generacions futures ens preguntaran on érem el 2017.”

Els gestos, les actituds. Puigdemont es va preguntar quants comportaments particulars dels ciutadans en el dia a dia no s'inscriuen ja en una “declaració individual d'independència” que, coordinada, esdevé col·lectiva. Amb aquesta filosofia es mou, segons va remarcar, tot el govern. És en aquesta nova manera de procedir on va inscriure la seva absència a la reunió de la conferència de presidents d'avui al Senat. El trànsit de la postautonomia a la preindependència, segons Puigdemont, no només es desenvolupa en el terreny institucional: el pot fer cadascú.

Som una generació de gent que hem vingut a generar confiança per aquell compromís insubornable del 27-S
A més del compromís del govern, tornarà a ser el moment del compromís explícit de la societat
És un any en què acaba un procés i comença una era. [...] L'era d'una Catalunya lliure
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
  • 20:51 "Aquesta era no depèn de la política, o de mi, depèn de cadascú de nosaltres, és una idea posada en comunió amb la societat per fer una societat millor per les persones que vindran al nostre país"
  • 20:49 "Catalunya serà més pròspera pels seus fills i filles, més democràtica, solidària amb el món"
  • 20:47 "Allò que enceta aquest procés, del qual tots en tenim un bocí a les nostres mans, no és una legislatura, és una nova era en la història de Catalunya. L'era d'una Catalunya lliure i ens toca poder-ho dir sense supòsits ni condicionals"
  • 20:46 "Aquest serà el país de tots. El 2017 és l'any pels que han vingut fa temps i pels que estan venint ara. Les generacions següents ens preguntaran on èrem el 2017. Comença una era"
  • 20:45 "El poble de Catalunya és l'origen i la destinació de tots els nostres esforços. El 2017 no serà un any corrent. És l'any pel qual ens hem estat preparant. Pel que ens hem fet voluntaris..."
  • 20:43 "Tenim al davant un Estat molt poderós i aliats molt poderosos. Nosaltres tenim una eina que molts d'aquests estats no poden tenir: l'acompanyament de la societat. Haurem de reiterar al món que aquest procés no el fan uns polítics, és transversal. No neix d'un laboratori polític, ni d'und espatx. Neix d'abaix"
  • 20:42 "Sabem el que vol dir fer un Estat tot i que no n'hàgim fabricat cap mai. No hi ha un manual d'instruccions, però fem previsió i tindrem seguretat jurídica inapelable"
  • 20:41 "Estem creant les estructures d'Estat. Som tan responsables que les creem perquè el país es pugui posar en marxa si vosaltres ens autoritzeu a ser un estat propi"
  • 20:40 "Hem d'estar preparats per fer el referèndum perquè nosaltres ens el creiem. El vicepresident Junqueras i el conseller Romeva treballen silents però eficaços"
  • 20:39 "El pressupost és necessari i el necessita la gent i el país. Tothom sap el que representa un pressupost per executar un full de ruta"
  • 20:38 "Cercarem l'acord per fer-ho possible. No donaré per acceptat ni el primer ni el segon no. No els posarem fàcil que diguin que no. Tenen el deure d'escoltar la democràcia. No n'hi ha prou amb unu monosíl·lab perquè els catalans no poden fer el que han fet i faran algunes nacions, a Europa també"
  • 20:37 "Aquest és l'any que farem un referèndum vinculant; el que decideixin els ciutadans és el que el Govern i el President implantaran. Són els ciutadans els que autoritzen els referèndums amb la seva participació. La gent és el que els fa vàlids"
  • 20:35 "És preocupant la distància que hi ha entre la noció de democràcia que acredita l'Estat espanyol i la que tenen la majoria de les millors democràcies europees"
  • 20:34 "Quan arribi la sentència el poble de Catalunya haurà de saber respondre tal i com mereixen els consellers i el president Mas"
  • 20:34 "En un país normal a Mas, Rigau, Ortega i Homs se'ls faria un monument, se'ls farien homenatges, per haver engrandit la democràcia"
  • 20:32 "El 9N va ser un exemple d'una declaració col·lectiva d'independència. Al contrari del que dieun des de Madrid va ser un dels moments més honorables del nostre país. Va ser digne. Ens en podem sentir orgullosos"
  • 20:31 "Aquest procés de la postautonomia a la preindependència és un procés que fa tothom en la seva intimitat"
  • 20:31 "Molta gent em pregunta si aconseguirem ser independents. Acostumo a respondre que ja ho estem aconseguint. Quantes actituds nostres, particulars, no són ja una declaració individual d'independència, de dir prou a la idea que teníem de la relació Catalunya-Espanya"
  • 20:29 "La legislatura s'acaba el 2017"
  • 20:29 "Treballarem a fons i fins al final guiats per les millors virtuts"
  • 20:28 "No hem vingut a fer especulació sobre les expectatives electorals d'un o altre, som una generació de gent que ha vingut a tornar la confiança a la ciutadania"
  • 20:27 "Parlo en nom dels meus consellers i del meu vicepresident: som insubornables. El nostre compromís és indefallible. El nostre poble pot confiar en nosaltres"
  • 20:26 "No som temeraris. El coratge es caracteritza perquè qui el fa servir sap que té una gran responsabilitat i que no ha de ser temerari. Hi ha qui ho vol confondre, però no té res a veure"
  • 20:25 "El compromís de fer bé les coses, de governar per a tothom, són coses que també hem fet bé"
  • 20:24 "Les dues agendes: nacional i social són imprescindibles, es retroalimenten. No hem baixat la guàrdia en cap de les dues agendes. Hem sabut defensar la nació i dir que és indissociable de la llibertat i el benestar de les persones"
  • 20:22 "Avui us podria presentar un balanç convencional d'un any de Govern però us ho estalviaré perquè no estem davant d'una situació convencional. Aquesta legislatura no és convencional"
  • 20:21 "Encara que ho vaig dissimular tant com vaig poder, vaig necessitar valor per presentar-me davant del Parlament hores després que Artur Mas em demanés que fos president"
  • 20:20 "El poder pel poder no m'ha interessat mai, només m'interessa el poder com a eina transformadora"
  • 20:19 "Avui ens podem reclamar nació com ho vam fer al segle XVI o al segle XIX"
  • 20:19 "La Diada, el 9 de novembre i tot el que ve aquest 2017 s'inclou en aquesta secular lluita per defensar la seva identitat i els seus interessos"
  • 20:18 "S'ha acabat el cafè per a tots i alguns s'entesten en no admetre-ho. Ara que es parla tant d'ous, per ells va el pollastre"
  • 20:17 Carles Puigdemont raona els motius pels quals no va a la Conferència de Presidents

📽 En directe: "2017: Un any clau per al futur de #Catalunya"

‎Posted by Carles Puigdemont i Casamajó on‎ יום שני 16 ינואר 2017

La cambra defensa al TC la resolució del referèndum

El Parlament va demanar ahir al Tribunal Constitucional que deixi sense efecte la suspensió automàtica de la resolució de la cambra que instava el govern a preparar el referèndum, demanada per l'executiu espanyol. Els lletrats van presentar al·legacions davant l'alt tribunal per la suspensió d'aquella resolució, aprovada durant el debat de política general. Argumenten que l'admissió a tràmit de la resolució per part de la Mesa es va fer d'acord amb el reglament i, per tant, els seus membres gaudeixen d'inviolabilitat. També defensen que no hi ha relació entre la resolució del referèndum i la sentència de l'alt tribunal que va anul·lar la declaració del 9-N. Segons el document d'al·legacions, “la Constitució no prohibeix ni estableix límits al debat polític”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona