Política

política

reunió de presidents

Comença la conferència de presidents sense Puigdemont ni Urkullu

El govern espanyol vol abordar l'establiment de les bases del nou sistema de finançament autonòmic i compromisos per impulsar la unitat de mercat a l'Estat

Mariano Rajoy considera que l'absència dels presidents català i basc implica manca d'interès pels problemes dels ciutadans

El protocol i la fotografia de família presidida pel rei Felip VI han precedit l'inici de la VI Conferència de Presidents que se celebra des de les 9:45 hores al Senat sense la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i del lehendakari Íñigo Urkullu. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, hi assisteix amb l'ànim d'abordar amb els presidents autonòmics deu acords, entre els que destaquen l'establiment de les bases del nou sistema de finançament autonòmic i compromisos per impulsar la unitat de mercat a l'Estat.

Puigdemont -que aquest dilluns es va mantenir ferm en el full de ruta- ha excusat la seva presència amb una carta dirigida a Rajoy on assegura que aquest tipus de reunions “són només una posada en escena sense cap tipus de resultat productiu ni satisfactori”.

La Conferència de Presidents ha començat amb l'arribada dels presidents autonòmics, del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i del rei Felip VI. Després de la fotografia de família protocol·lària, ha arrancat el torn de paraula, que s'allargarà fins les dues, en que està previst un dinar. La sessió continua a les 15.15 hores i acabarà a les 17.30.

A les 18 hores està prevista una roda de premsa del president del govern espanyol i, després, conferències de premsa dels presidents autonòmics. L'objectiu del govern espanyol és abordar deu punts: el finançament autonòmic; la sostenibilitat de l'Estat del benestar; un pacte per l'Educació, un acord sobre Protecció Civil; el desenvolupament de la Llei d'unitat de mercat; la targeta social; el desenvolupament del decret del bo social per protegir famílies vulnerables; la convocatòria d'una conferència sobre qüestions relacionades amb la UE, i l'Ocupació. També un acord perquè la Conferència de Presidents tingui a partir d'ara caràcter anual.

La Moncloa vol aprofundir cadascun d'aquests temes, però deixa qüestions com la del finançament autonòmic per a més endavant. Aquest dimarts només s'abordaran les bases del nou sistema i es deixarà la seva confecció a mans d'una comissió d'experts que haurà d'intentar casar els interessos de cadascun dels territoris segons els principis de transparència, solidaritat, suficiència, equitat, coresponsabilitat fiscal i garantia de l'accés dels ciutadans als serveis públics. Sobre educació el govern espanyol vol que s'acordi la convocatòria de la Comissió General de les Comunitats Autònomes del Senat per abordar la nova llei.

En l'apartat de Protecció Civil l'executiu de Rajoy vol que es constitueixi abans del 31 de març el Consell Nacional de Protecció Civil per establir sistemes de coordinació i aportació conjunta de mitjans. L'equip de Rajoy ha inclòs a l'ordre del dia també la unitat de mercat perquè els presidents autonòmics signin un document on es comprometen a treballar “lleial i conjuntament” per garantir tan la unitat de mercat com la mobilitat administrativa.

Pel que fa a la targeta social, l'objectiu és activar en tres mesos un grup de treball que se n'ocupi, mentre que el punt de partida sobre el bo social és que les administracions i les empreses del sector es coordinin per identificar les famílies vulnerables.

L'executiu espanyol ha criticat durament la decisió d'Urkullu i especialment de Puigdemont de no assistir a la cita. El president de la Generalitat va anunciar que no hi seria present per “no recuperar els passos de l'autonomisme més ranci” i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha apuntat que al seu entendre el gest implica manca d'interès pels problemes dels ciutadans. Un criteri que repetit aquest dilluns per la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que els catalans estaran representats “pel govern de la nació” a la cita.

A la seva carta, Puigdemont reitera la seva disposició a un diàleg permanent “tan per abordar la celebració d'un referèndum sobre el futur polític de Catalunya, com per tot allò que afecta el dia a dia del nostre país i que, per desgràcia fins aquest moment, el seu govern s'ha negat a afrontar de manera autèntica, més enllà d'anuncis”. “Com ja sap, a part del referèndum, Catalunya té una llarga llista de prioritats i urgències”, apunta abans de tancar la carta desitjant que “pròximament puguem tractar totes aquestes qüestions personalment”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona