Política

parlament

pressupostos

La CUP calcula que la seva pujada d'impostos permetria recaptar 500 milions més 

La formació demana a Junqueras atendre les seves esmenes i decidir entre “un país públic o un país privat”

La CUP ha calculat que la reforma impositiva que el seu partit proposa al Govern a canvi de permetre l'aprovació dels Pressupostos del 2017 permetria augmentar la recaptació de la Generalitat en 500 milions d'euros.  Si més no, així ho ha explicat la diputada Eulàlia Reguant en roda de premsa des del Parlament, on la formació ha presentat les esmenes a la llei d'acompanyament dels Pressupostos. Reguant, acompanyada del diputat Benet Salellas, ha indicat així que 100 milions sorgirien de la reforma que proposen de l'IRPF i l'Impost de Patrimoni, mentre que els altres 400 sorgirien de la reforma en Successions.

La CUP considera que les seves esmenes serveixen per fomentar una Catalunya amb un millor sector públic, i adverteix el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que el debat està entre “construir un país públic o un país privat” i lamenta que l'Executiu català està més pròxim al segon.

El Govern sempre s'ha negat a incloure una pujada impositiva en els comptes d'aquest any, i la CUP reivindica que també ha plantejat aquesta pujada des del primer moment: “Volem senyals inequívocs que construirem un país de manera diferent del que s'ha fet fins ara”.

La CUP sosté que la reforma dels tres impostos cedits que proposa i que afecta l'IRPF, a Patrimoni i a Successions afectaria només el 4% de la població: “El 4% privilegiat que s'ha beneficiat de la crisi”, ha sostingut el diputat Benet Salellas.

Els dos diputats han explicat totes les esmenes que van fer públiques aquest dilluns i que, entre d'altres qüestions, proposen recuperar els impostos als casinos d'abans de la rebaixa que va impulsar el Govern per a BCN World: “Hem de tornar al nivell que toca a l'impost del joc”.  

La “truita” de Junqueras

El regidor de la CUP de Vic Joan Coma -investigat per l'Audiència Nacional per un presumpte delicte de sedició-, va defensar en el ple municipal la necessitat d'impulsar la independència amb la següent metàfora: “Per fer una truita cal trencar els ous”.

Reguant ha utilitzat la mateixa metàfora per exigir a Junqueras que accepti les propostes de la CUP per aconseguir una Catalunya més social i començar un procés constituent preocupat per les necessitats de la gent: “Per fer la truita cal trencar els ous també en matèria pressupostària”.

Els sobiranistes consideren que cal fer un procés constituent per establir les bases de com ha de ser una Catalunya independent, i la CUP afirma que els Pressupostos del 2017 han de ser més socials per anticipar un “missatge” que aquest procés constituent també serà social.

La CUP, com Junqueras, vol aconseguir una república catalana i exigeix al vicepresident que viri cap a posicions més socials amb aquest joc de paraules: “Ara és el moment de posar les bases del debat -del procés constituent- i discutir sobre si construïm una ‘Re-pública' o un ‘Re-privada'”.

La CUP té previst facilitar que s'aprovin totes les seccions pressupostàries dels comptes del 2017 en els debats en comissió que aquesta setmana s'estan celebrant al Parlament, però Salellas adverteix que això no garanteix que donin un 'sí' definitiu als comptes: “La partida està oberta”.

Salellas ha explicat que el pressupost de departament que més rebuig genera entre els cupaires és el d'Ensenyament i assegura que “només deixant de concertar un escola de l'Opus es podrien revertir” moltes de les retallades a les quals els professors demanen posar final.

El diputat ha insistit a criticar que el Govern mantingui el “xantatge” d'afirmar que si no s'aproven els Pressupostos caldrà convocar eleccions i, per tant, no es podrà fer el referèndum d'independència que el president Puigdemont ha projectat per al setembre d'aquest any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA