Política

Moció de censura contra el govern de Vilanova del Camí

Tots els grups de l'oposició entren al registre municipal una moció de censura contra l'alcaldessa independent

González els havia reptat a fer-la fora després d'haver de retirar els comptes en estar en minoria

La moció de censura es debatrà el 31 de gener que ve

Els grups municipals que formen part de l'oposició a l'Ajuntament de Vilanova del Camí van presentar ahir al migdia una moció de censura contra l'alcaldessa del municipi, Vanesa González (Vilanova 365). La moció té el suport dels grups del PSC, Vilanova Alternativa, Independents per Vilanova-Veïns amb Veu i Decide. Els impulsors exposaran properament els motius de la mesura i la persona que es proposa com a candidat a l'alcaldia.

El govern municipal, format per Vilanova 365, ERC i CiU, es troba en minoria. Això ha alimentat des de l'inici del mandat els rumors al voltant d'una hipotètica moció de censura. La mesura ha de ser proposada, almenys, per la majoria absoluta del nombre de regidors, però amb la limitació que cap regidor podrà subscriure més d'una moció de censura en un mateix mandat.

La mera presentació de la moció en el registre comporta la convocatòria del ple de la corporació, en sessió extraordinària i amb aquest únic punt en l'ordre del dia, per al desè dia hàbil següent al del seu registre. És a dir, el 31 de gener vinent.

Sense suports

El ple municipal de Vilanova del Camí havia de debatre i aprovar, el dilluns passat, els pressupostos de l'any 2017. L'alcaldessa va obrir la sessió anunciant que es retirava el punt dels pressupostos de l'ordre del dia: “Ha estat una decisió d'última hora, com les decisions d'última hora que ens heu anat comunicant tots els grups al llarg del dia d'avui”, va dir. El govern necessitava almenys un vot favorable més per poder tirar endavant els pressupostos.

“Així és impossible”

Tot i que es van debatre els altres punts de l'ordre del dia, les diferències entre govern i oposició no van trigar a posar-se sobre la taula. Les crítiques de la regidora de Decide, Imma González, al govern per la visita de l'expresident Artur Mas a la Fira del Camí Ral, van donar peu a l'alcaldessa per qüestionar el paper de l'oposició.

Vanesa González va retreure a la regidora de Decide que “és una minoria que ens pot anar collant i és el que fa i el que ha estat fent durant aquest any i mig”. En la negociació pels pressupostos, Vanesa González assegurava que “amb tots els grups s'ha mantingut una actitud oberta, de diàleg”. La manca d'acord a darrera hora ha fet acabar la paciència a l'alcaldessa, que ha dit a l'oposició que “plantegin una moció de censura, posin-se d'acord i governin vostès”. Una invitació que ha fet en diferents ocasions afegint que “així és impossible governar”, perquè “hi tenim el peu al coll, amb cada actuació que fem”.

Després de la fallida negociació per als pressupostos d'aquest any, l'alcaldessa lamentava que “no podem tenir cap compromís ni tampoc tenir confiança amb cap partit de l'oposició”. González lamentava que un dels grups, IPV-VV, li havia comunicat el canvi de sentit del vot –de l'abstenció al no– “un minut abans de començar el ple”.

El PSC volia la dimissió

La portaveu del PSC, Noemí Trucharte, va dir a González que “si està tan malament, dimiteixi, senyora alcaldessa, dimiteixi”... Amb un to irònic que s'entendria a l'endemà, va concloure sobre la moció de censura que “a alguns ens agradaria, però no arribem a acords”.

LA XIFRA

9
regidors
donen suport a la moció de censura, la majoria absoluta del consistori.

LA DATA

31.01.16
S celebrarà
el ple en què se sotmetrà a debat i votació la moció de censura.

Un breu parèntesi de pau política

Vilanova del Camí ha viscut en aquest primer tram de mandat una inusual etapa de diàleg i col·laboració entre el govern i oposició, amb mesures aprovades per importants consensos.

Des de fa dècades, l'elevada fragmentació del consistori que s'ha traduït en un intens debat polític i algunes dificultats per a la governabilitat. El socialista Joan Vich ha estat alcalde des de 1979 fins el 2014. Aquesta llarga etapa va generar una estela de partits independents al consistori i una divisió en el sí del PSC local en la lluita pel relleu. El 2011, Vich inicia un pacte de govern amb Vilanova Alternativa, que trencarà poc després. Abans d'acabar el mandat, passa el relleu a Vanesa González, regidora que acabaria creant el partit Vilanova365 quan l'escissió al PSC vilanoví es va fer insalvable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA