Política

El govern veu inconcrets els acords i recorda que el finançament va tard

Munté avisa que no designaran cap expert per a la comissió i mantindran el vincle amb el que hi enviï les Illes

No els augura “massa garanties d'èxit”

El govern va rebaixar ahir la importància dels acords de la conferència de presidents. “Si algú creu que són grans avenços, ho respectem, però es tracta d'acords molt inconcrets”, va defensar la consellera de la Presidència, Neus Munté. L'absència de Carles Puigdemont a la reunió no serà l'únic gest de la Generalitat amb aquest organisme unilateral. L'executiu tampoc preveu nomenar un expert per a la comissió que abordarà la reforma del sistema de finançament. Una revisió que, segons va subratllar Munté, arriba tard, tenint en compte que s'hauria d'haver fet el 2014 d'acord amb la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA). Tanmateix, hi mantindrà un fil a través de l'expert que hi designi el govern de les Illes. Els dos executius van constituir una comissió bilateral per treballar en la millora del finançament coordinada per l'economista Guillem López Casasnovas.

L'argument de l'executiu de Carles Puigdemont és que no liderarà l'estira-i-arronsa per una reforma del sistema quan la prioritat política és la consecució d'un estat propi i sortir de l'Estat. Tanmateix, Munté va insistir que tampoc no es “desentendran” del grup de treball i seguiran l'“itinerari” que continuï aprofitant la coincidència de plantejaments de la Generalitat amb el govern illenc.

La vinculació de l'executiu català amb el grup de treball no obsta que l'executiu consideri que els treballs del grup d'experts no tenen “massa garanties d'èxit” tenint en compte el reguitzell de compromisos incomplerts, tot i que l'acord de la conferència de presidents és presentar un model que pugui ser aprovat enguany al Consell de Política Fiscal i Financera.

LA FRASE

Xuten la pilota cap endavant en qüestions d'especial rellevància on el govern de l'Estat arriba molt tard
Neus Munté
PORTAVEU DEL GOVERN

LA XIFRA

3
anys
fa que s'hauria d'haver revisat el sistema de finançament, segons ho estableix la LOFCA.

No hi haurà contactes a Brussel·les

El president de la Generalitat no aprofitarà el viatge de dimarts a Brussel·les per mantenir reunions amb autoritats ni mandataris europeus. L'executiu se centrarà a exposar al Parlament Europeu la voluntat de pactar amb l'Estat espanyol un referèndum sobre la independència de Catalunya. Acompanyaran Puigdemont el vicepresident de l'executiu, Oriol Junqueras, i el conseller d'Afers Exteriors i Relacions Institucions, Raül Romeva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia