Política

Les primàries dels socialistes a França

El Partit Socialista i aliats trien candidat a dues voltes els dies 22 i 29 de gener

S'hi presenten sis homes i una dona i el favorit és Manuel Valls

Sis homes i una dona es presenten a les primàries socialistes per a ser el candidat a la presidència de la república. Hi participen també els ecologistes i altres petites formacions aliades. La primària s'ha de celebrar en dues voltes els dies 22 i 29 de gener. Les eleccions presidencials a França tindran lloc també a dues voltes, com és habitual a França, els diumenges vint-i-tres d'abril i set de maig.

El novembre passat la dreta republicana va celebrar les seves primàries d'on va sortir com a candidat François Fillon del partit les Républicains, ex UMP, de tradició gaullista.El Front National presentarà Marine Le Pen, l'esquerra alternativa, aliada amb el partit comunista, presenta com a candidat Jean-Luc Mélenchon que va abandonar el partit socialista per fundar el Front de Gauche. El centrista Emmanuel Macron, ex-ministre de François Hollande, també es presenta a l'elecció presidencial amb unes bones perspectives, segons les enquestes.

Els candidats de la primària

Aquests són els polítics de l'esquerra francesa que es presenten per a ser elegits el candidat socialista a la presidència de la república francesa.

Manuel Valls

Tot i residir amb la seva família a París, el barceloní Manuel Valls, de 54 anys, va tenir nacionalitat espanyola fins als vint anys, quan va decidir naturalitzar-se francès per poder dedicar-se a la política. Primer ministre de François Hollande després d'haver estat ministre de l'interior, ha maniobrat obertament per aconseguir que l'actual president no es torni a presentar. Defensa una laïcitat estricta i té molt bona relació amb el món empresarial. Va començar la seva carrera política en 2001 com a alcalde socialista de la ciutat d'Évry, suburbi de París, i l'any 2002 ja va ser escollit diputat. L'any 2011 es va presentar a la primària dels socialistes per a ser candidat a la presidència i va obtenir només el 5,63 % dels vots. Més que l'elecció d'enguany sembla que l'objectiu de Valls sigui l'elecció presidencial de l'any 2022 un cop hagi aconseguit ser el líder exclusiu del socialisme francès.

Arnaud Montebourg

De 54 anys, l'antic ministre socialista d'economia és molt crític amb l'austeritat liberal europea. És un orador molt hàbil i provocador i figura popular de l'ala esquerra del partit socialista. Marginat al partit, no es vol presentar a cap elecció que no sigui la presidencial. A les darreres primàries havia obtingut el 17% dels vots i va donar suportper la segona volta a François Hollande.

Benoît Hamon

De 49 anys, és el líder de l'ala esquerra dels socialistes francesos. Va ser ministre d'economia social i solidària del 2012 al 2014 i un breu ministre d'educació fins l'agost del 2014 quan va abandonar el govern al mateix temps que el també candidat Arnaud Montebourg per desacords amb Valls i Hollande. Molt pròxim als ecologistes, defensa un salari universal, la legalització del cannabis i la reducció del temps de treball.

Vincent Peillon

De 56 anys, aquest intel·lectual amb una imatge arrogant havia estat ministre de l'educació del 2012 al 2014, quan va passar a ser eurodiputat i es va allunyar de la política francesa. Va abandonar l'ala esquerra del partit socialista per donar suport a les candidatures de Segolène Royal i Dominique Strauss-Kahn a les anteriors primàries. Va acabar fent campanya per François Hollande en 2012. Es presenta ara, segons afirma, per defensar el balanç presidencial d'Hollande.

Sylvia Pinel

Amb 39 anys és la presidenta del petit partit Radical de Gauche, aliat dels socialistes. És la única dona que es presenta a la primària. Era desconeguda abans el 2012 i del seu nomenament com a ministra de comerç al govern de François Hollande, un ministeri que va exercir fins l'abril del 2014 quan se li va atorgar el ministeri de l'habitatge. Al febrer del 2016 va deixar el govern per dedicar-se a la vicepresidència de la nova regió Occitanie, on està inclosa la Catalunya Nord.

François de Rugy

Bretó de 43 anys és diputat des del 2007 i president del nou partit ecologista, una escissió d'Europe Écologie-Les Verts. Molt proper del partit socialista, va deixar la militància als Verds francesos quan aquests van abandonar els dos ministeris que ocupaven al govern de Manuel Valls, amb qui no compartien les polítiques socials ni del medi ambient.

Jean-Luc Bennahmias

De 62 anys, aquest antic secretari general dels Verds i fundador del partit centrista Modem amb François Bayrou, actualment és copresident de l'Union des démocrates et des écologistes. Antic periodista, és diputat europeu i havia donat suport a François Hollande.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona