Política

estats units

traspàs de poders

“S'ha acabat la xerrameca, és l'hora de passar a l'acció”

Discurs íntegre pronunciat ahir pel quaranta-cinquè president dels Estats Units

“Els EUA tornaran a guanyar. Recuperarem els llocs de treball i les nostres fronteres”
“Farem que la nostra gent deixi els serveis socials i torni a treballar reconstruint aquest país”

“Jutge en cap, John Roberts, president Carter, president Clinton, president Bush, president Obama, patriotes americans i gent del món, gràcies. Nosaltres, els ciutadans dels Estats Units, ara estem units en un gran esforç nacional per reconstruir el nostre país i recuperar les promeses per a tota la nostra gent. Tots junts determinarem el rumb d'Amèrica i de tot el món en els anys que vindran, ens trobarem en reptes, ens trobarem en dificultats, però farem la feina. Cada quatre anys ens reunim en aquestes escales per fer una transferència pacífica del poder. Agraïm al president Obama i a la primera dama Michelle Obama l'ajuda que ens han donat en aquesta transició, han estat magnífics, moltes gràcies. La cerimònia d'avui té un significat molt especial perquè avui, no només estem transferint el poder d'un partit a un altre, sinó que l'estem transferint de Washington per tornar-lo a vosaltres, a la gent, al poble.

Durant massa temps un petit grup a la capital del nostre país ha aprofitat les recompenses del govern mentre la gent només n'ha assumit els costos. Washington ha prosperat però la gent no ha compartit aquesta riquesa. Els polítics han prosperat però els llocs de treball han marxat i les fàbriques han tancat. L'establishment s'ha protegit a si mateix però no ha protegit els ciutadans d'aquest país, les seves victòries no han estat les vostres, els seus triomfs tampoc.

I si bé aquí a la capital ho celebraven, hi havia poc a celebrar entre les famílies que tenien problemes per tirar endavant arreu del país. Tot això canvia just ara, just aquí, perquè aquest moment és el vostre moment, us pertany. Aquest és el vostre dia, la vostra celebració i els Estats Units d'Amèrica, el vostre país. El que de veritat importa no és quin partit controla el govern sinó que el govern estigui controlat pel poble.

El 20 de gener del 2017 serà un dia recordat com el dia que la gent va convertir-se de nou en governant. Els homes i dones oblidats ja mai més ho tornaran a ser. Ara us escolten, formareu part d'un moviment històric com no s'havia vist mai al món. I al centre d'aquest moviment hi ha un convenciment fonamental: que el país existeix per servir els ciutadans, les demandes raonables de la gent justa. Però hi ha una altra realitat, la de les mares i els fills atrapats en la pobresa, les fàbriques abandonades que s'escampen com làpides en el paisatge del nostre país. La d'un sistema educatiu inundat de diners però que permet que els nostres estudiants joves estiguin mancats de coneixements i que els crims i les bandes treguin d'aquest país part del seu potencial. Això s'atura just ara, just aquí. Compartim un sol cor, una sola llar i un destí gloriós. El jurament que he fet avui és de lleialtat cap a tots els americans. Durant moltes dècades hem tingut una indústria rica que s'ha anat enriquint a expenses dels altres i que ha subvencionat altres països permetent que s'anés afeblint el nostre exèrcit.

Hem defensat les fronteres d'altres països i ens hem negat a defensar les nostres pròpies fronteres. Hem dedicat bilions de dòlars a l'estranger mentre les infraestructures dels Estats Units han entrat en caiguda lliure. Hem enriquit altres països mentre la riquesa, la força i la confiança del nostre país s'han anat esvaint en l'horitzó. Les fàbriques han anat tancat sense pensar en els milions de treballadors americans que han quedat enrere. La riquesa de la classe mitjana ha quedat aniquilada i s'ha redistribuït arreu del món. Però això forma part del passat, ara mirarem només cap al futur.

Ens hem reunit avui aquí per emetre una proclama que s'ha de sentir a totes les ciutats, a qualsevol capital de l'estranger i arreu dels centres de poder: d'avui en endavant una nova visió governarà el nostre país, d'avui en endavant els Estats Units seran el primer de tot. Qualsevol decisió sobre comerç, impostos, immigració o afers internacionals es prendrà en benefici dels treballadors americans i de les famílies americanes. Hem de protegir les nostres fronteres dels assalts d'altres països que fan els nostres productes, roben les nostres empreses i destrueixen els nostres llocs de treball. La protecció comportarà més prosperitat i força. Lluitaré per vosaltres amb tot l'alè i mai no us decebré.

Els EUA tornaran a guanyar com mai no ho han fet. Recuperarem els llocs de treball, les nostres fronteres, la nostra riquesa, i recuperarem els nostres somnis. Crearem noves carreteres i autopistes i ports i aeroports i ferrocarrils. Farem que la nostra gent deixi els serveis socials i torni a treballar reconstruint aquest país amb la mà d'obra americana. I ho farem seguint dues normes ben simples: compra producte americà i contracta persones americanes. Buscarem amistat i bona voluntat amb els països del món, però ho farem entenent que és el dret de tot país de situar els seus interessos abans que res. No pretenem imposar la nostra manera de viure a ningú, però volem que brilli com a exemple. Brillarem perquè tothom ens pugui seguir.

Reforçarem les antigues aliances, en crearem de noves i unirem el món civilitzat contra el terrorisme islàmic radical, que eradicarem de la Terra. En la base de la nostra política hi haurà lleialtat completa als EUA i amb aquesta lleialtat redescobrirem també la lleialtat que tenim els uns amb els altres. Quan obres el teu cor com a patriota no hi ha marge per als prejudicis. La Bíblia ens diu com de bo i agraït és el poble de Déu quan viu junt. Hem d'expressar el desacord amb sinceritat però sempre buscant la solidaritat.

Quan els EUA estan veritablement units són imparables. No hi ha d'haver cap temor. Estem protegits i sempre ho estarem. protegits pels grans homes i dones del nostre exèrcit i dels cossos policials. I per sobre de tot estarem protegits per Déu. Finalment, hem de pensar en coses grans i somiar coses encara més grans. Un país només pot viure sempre que prosperi. No acceptarem polítics que no fan més que xerrar, no paren de queixar-se i mai no hi fan res. S'ha acabat la xerrameca, és l'hora de passar a l'acció.

No permeteu que ningú us digui que no es pot fer. No hi ha res que es pugui enfrontar al cor i a l'esperit dels Estats Units, no fracassarem, prosperarem de nou. Ens trobem davant el naixement d'un nou mil·lenni, disposats a obrir els misteris de l'espai, a alliberar la Terra de les misèries i aprofitar les energies i tecnologies. Un nou orgull nacional ens empenyerà endavant i curarà les nostres divisions. Siguem negres, marrons o blancs, tots portem la mateixa sang vermella com a patriotes. A tots els americans: mai no se us tornarà a ignorar, la vostra veu, els vostres somnis definiran els nostre destí. La vostra valentia, bondat i amor ens guiaran. Tots junts farem que els EUA tornin a ser forts, rics, que tornin a estar orgullosos, que tornin a ser segurs, i, sí, tots junts farem que els EUA tornin a ser de nou grans. Moltes gràcies i que Déu beneeixi els EUA.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona