Política

Marxa global de dones contra Trump

Washington lidera les protestes contra el nou president, que s'estenen per diverses ciutats del món

Més de mig milió de persones alerten el mandatari que sortiran al carrer si veuen amenaçats els drets civils

La calma no ha durat ni un dia als carrers del Washington ja presidit per Donald Trump. Encara no havien passat ni 24 hores des de la seva investidura i ja va viure la primera gran manifestació en contra de la seva presidència, encapçalada per un dels grups amb què més s'ha enfrontat: les dones.

La denominada Marxa de les Dones va col·lapsar el centre de la capital federal, encara de ressaca per les celebracions en honor del nou president. Més de mig milió de persones, el doble de les que el dia anterior van presenciar en directe l'inici del mandat de Trump, van sortir al carrer. Tota una declaració d'intencions d'una ciutat on només el 4% va votar per ell i que li dona el primer avís: els habitants de Washington no li'n deixaran passar ni una si decideix tirar enrere en temes de drets civils.

Trump assistia a una cerimònia religiosa a la catedral de Washington, acte final dels organitzats en honor seu, mentre els carrers al voltant de la seva nova residència s'omplien de cartells i música. El sistema de transport públic de la capital no podia assimilar els milers de persones que volien assistir a la protesta. Plenament festiva, va ser totalment diferent de la violència del dia anterior. Ahir tot va ser reivindicació en la música i el color. Color rosa, principalment. La Marxa de les Dones, organitzada per col·lectius feministes que veuen perillar els seus drets amb l'arribada de Trump, va potenciar la participació amb una peça de roba: contra les gorres vermelles trumpistes, barrets de color rosa amb orelles de gatet.

‘Pussy hat'

Els pussy hats servien per a alguna cosa més que per protegir-se del fred del matí boirós de Washington: eren un símbol per demostrar que no s'ha oblidat el comentari groller, misogin i masclista del magnat durant la campanya, quan deia que ser una celebritat permetia “grapejar les dones” per on fos. Pussy, en anglès, no vol dir només ‘gatet': és una forma popular de referir-se als genitals femenins. “Estic fins als ovaris de continuar reclamant els meus drets” i “Treu les teves mans minúscules del meu cos”, es llegia en molts cartells.

No tot va ser feminisme: com en la majoria de protestes contra Trump, tots els grups que es veuen amenaçats uneixen forces. Totes les agrupacions antifeixistes, pro immigrants i en defensa dels drets civils hi van fer acte de presència. I, amb ells, milers de famílies disposades a plantar cara al magnat. “No vull que els meus fills visquin en uns Estats Units feixistes”, cridaven uns. “Farem caure tots els murs”, prometien grups pro immigrants. “Nosaltres som el poble, encara tenim esperança de posar fi al racisme i la xenofòbia”, comentava un grup de Carolina del Nord, que havia conduït tota la nit per participar en la manifestació. Tampoc va faltar el record a la relació entre Trump i el president rus, Vladímir Putin, ni la demanda que faci pública la declaració de la renda.

Celebritats i diverses figures del món de l'espectacle també hi van anar. Scarlett Johansson i el director i activista Michael Moore van parlar abans de la massiva manifestació, que va arrencar a les portes del Capitoli i va travessar l'avinguda de la Independència.

Qui tampoc va callar va ser l'excandidata demòcrata a la presidència Hillary Clinton, que va donar suport als manifestants via Twitter. “Gràcies per alçar-vos, parlar i manifestar-vos pels nostres valors. Important com sempre. Som sempre més forts plegats”, va piular, recordant l'eslògan de la seva campanya presidencial.

Les protestes no van ser només a Washington. A Chicago la gran quantitat d'assistents va convertir el que havia de ser una marxa pacífica en un acte de protesta estàtic. A la resta del món, ciutats com Londres, Berlín, París, Roma, Ginebra, Atenes, Amsterdam, Madrid i Barcelona (amb una concentració de 700 dones, segons la Guàrdia Urbana) també van sortir al carrer per deixar clara l'animadversió que ha generat l'arribada de Trump a la Casa Blanca.

LA XIFRA

2
dies
fa que el nou president dels Estats Units, Donald John Trump, ha arribat a la Casa Blanca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona