Política

Procés sobiranista

L'Starbucks, a vessar

La sala més gran de l'eurocambra a Brussel·les queda petita per escoltar Puigdemont, Junqueras i Romeva

Eurodiputats d'arreu, representants d'ambaixades i funcionaris comunitaris desafien la diplomàcia espanyola omplint la conferència sobre el referèndum

Al PP i a l'Estat espanyol, les pressions i la crida al boicot se'ls giren en contra

Nombrosa presènciad'eurodiputats i polítics en una sala plena, amb gent dreta i asseguda a les escales

Mai “una cafeteria” no havia estat tan plena. La sala més gran de l'eurocambra va quedar ahir petita per escoltar Puigdemont, Junqueras i Romeva: mig miler llarg de persones, entre eurodiputats, representants d'ambaixades d'arreu, funcionaris de les institucions europees, periodistes estrangers i la comunitat catalana a Bèlgica van desbordar les previsions i desafiar la diplomàcia espanyola omplint de gom a gom la conferència sobre el referèndum d'independència. Al PP les seves pressions i la crida al boicot se li han girat en contra. “És com si es fes en una cafeteria o en un bar”, havia intentat ridiculitzar l'acte el cap de files dels populars, Esteban González Pons. Doncs finalment, l'Starbucks de Brussel·les estava ple a vessar!

Els serveis de seguretat del Parlament Europeu van haver d'intervenir, després del discurs, per ajudar Puigdemont a sortir de la sala: les 350 cadires van quedar ocupades de seguida i moltíssims convidats, alguns amb pancartes, es van haver de quedar drets, amuntegats al fons i als laterals, o asseure's a terra. Al president el va voler saludar (parlant en romanès!) l'exjutgessa del Tribunal dels Drets Humans i ara eurodiputada romanesa Renate Weber. L'ecosocialista Ernest Urtasun i el democratacristià Francesc Gambús no van aconseguir acostar-s'hi, perquè hi havia massa gent. Tot i que González Pons havia suplicat, per carta, a tots els eurodiputats del PP europeu que fessin el buit a Puigdemont, l'hongarès Laszlo Tokes s'hi va presentar. “Us ho demano com a amic: no hi assistiu, la vostra presència podria ser utilitzada per crear la falsa impressió que el Parlament Europeu dóna suport al referèndum il·legal”, els havia escrit. Tret al peu.

A les primeres files també s'hi va poder veure l'exministre d'Exteriors eslovè Ivo Vajl, l'eurodiputat lituà Petras Austrevicius, la sueca Bodil Valero o la portuguesa Ana Gomes, socialista, que va demanar al govern espanyol que escolti les reivindicacions catalanes. No hi van faltar els escocesos Ian Hudghton i Alyn Smith, la flamenca Helga Stevens o els bascos Izaskun Bilbao, del PNB, i Josu Juaristi, de Bildu, entre d'altres. En total, una quarantena d'eurodiputats. Fins i tot hi va treure el cap el president del Parlament de Flandes. La conselleria d'Exteriors hi va desplegar la seva plana major, amb la número dos de Romeva, Maria Badia, els delegats a Brussel·les, París o Berlín, Amadeu Altafaj, Martí Anglada i Marie Kapretz. No poques ambaixades hi van enviar els seus representants, tot i que no els ambaixadors, que a la mateixa hora eren dos pisos més avall, amb el nou president de l'eurocambra, el popular italià Antonio Tajani, en la tradicional recepció d'any nou per al cos diplomàtic.

Més que satisfets, els organitzadors, els eurodiputats del PDeCAT i ERC, Ramon Tremosa i Josep Maria Terricabras, no cabien a la pell de goig. La gentada era tal que als controls de seguretat i d'acreditació per accedir a l'eurocambra s'hi van formar cues. El que havia de ser un acte qualsevol, de consum intern i poca transcendència internacional, un dels molts que s'organitzen a Brussel·les, va anar agafant volada gràcies a la publicitat que en va fer el Ministeri espanyol d'Afers Estrangers i el PP. Només aquesta mateixa setmana, per exemple, hi ha convocades xerrades sobre el maltractament dels conills, les inversions a l'Iran, les relacions amb el Turkmenistan, els papers de Panamà o la llibertat de religió i pensament i una degustació de xocolata i vi. Ciutadans fa avui mateix un acte amb empresaris per denunciar les suposades conseqüències negatives per a l 'economia del procés sobiranista, una convocatòria que ha passat més que desapercebuda. Però el PP ha aixecat tanta polseguera, que ahir fins i tot la Comissió Europea va arribar a reconèixer que estava “al cas” de la conferència de Puigdemont, Junqueras i Romeva. El portaveu de Juncker, Margaritis Schinas, va admetre que l'executiu comunitari manté contactes amb el català però que en aquesta ocasió Puigdemont no ha demanat cap entrevista. González Pons, creu de Sant Jordi ara mateix.

500
assistents van omplir la sala del Parlament Europeu a Brussel·les, la més gran després de l'hemicicle. Un centenar ho van haver de fer a peu dret o asseguts a les escales.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom