Política

La CE obliga l'Estat a apujar els impostos ambientals

Brussel·les renya el govern espanyol per la mala gestió dels residus urbans i l'aigua, i per la “preocupant” qualitat de l'aire

Precisament el Tribunal Constitucional ha tombat alguns tributs verds creats per Catalunya

Suspens europeu per a l'Estat, també en polítiques mediambientals. Brussel·les va tornar a renyar ahir el govern espanyol per la mala gestió dels residus urbans i l'aigua, i per la “preocupant” qualitat de l'aire. I li va exigir que deixi de subvencionar els combustibles fòssils, com el carbó, i que apugi els impostos verds, que és la gran assignatura pendent. Precisament Catalunya ha intentat crear nous tributs ambientals, però el Tribunal Constitucional els ha tombat. L'eurocomissari de Medi Ambient, el maltès Karmenu Vella, reclama una millor “coordinació i cooperació entre les diverses administracions públiques” de l'Estat espanyol.

Espanya té els impostos verds més barats de pràcticament tota la UE: representen només l'1,85% del PIB, molt per sota de la mitjana comunitària, del 2,46%, i per tant “hi ha marge” per apujar-los. De fet, només Lituània i Eslovàquia recapten menys. “Es tracta d'afrontar el repte de desplaçar la fiscalitat que grava el treball”, com l'IRPF, “cap a altres impostos que són menys perjudicials per al creixement” i poden desincentivar les activitats més contaminants, defensa l'informe que la Comissió Europea va presentar ahir.

Brussel·les retreu a l'Estat, especialment, que el combustible dièsel pagui menys taxes que la benzina, tot i contaminar més. Això ha “dieselitzat” el parc automobilístic espanyol: el 63% dels nous cotxes matriculats a Espanya consumeixen dièsel, set punts més que a la resta d'Europa. “Espanya encara subvenciona els combustibles fòssils, el carbó local, els automòbils d'empresa i el gasoil”, critica.

L'Estat també treu mala nota en gestió dels residus urbans: el 55% encara acaben a l'abocador, el doble respecte al 28% de la resta d'Europa. I només el 33% es recicla (16% reciclatge i 17% compostatge), tot i que socis com ara Alemanya, Suècia i Àustria aconsegueixen recuperar el 60%, i lluny de l'objectiu del 50% fixat per al 2020. Segons Brussel·les, si els governs europeus apliquessin com cal la política de residus, podrien crear 400.000 nous llocs de treball. I el mateix passa amb l'aigua: si complissin la legislació, es podrien estalviar 2.800 milions d'euros.

Picada de crostó també pel tractament de les aigües residuals urbanes i, en general, la gestió de l'aigua a l'Estat espanyol, pensant sobretot en sectors com ara l'agricultura, el turisme i l'energia. Brussel·les li reclama “una política de preus adequada per recuperar la despesa dels serveis hídrics”, amb “més transparència en preus i subvencions”, així com “el foment de la reutilització de les aigües residuals”, una “modernització dels sistemes de regadiu” i un “millor control de les extraccions d'aigües subterrànies”.

La qualitat de l'aire encara és “preocupant”, segons l'informe, sobretot pel diòxid de nitrogen i les partícules i la congestió del trànsit en les principals àrees metropolitanes, com la de Barcelona. Precisament Barcelona, el Vallès i el Baix Llobregat són en el punt de mira de la Comissió Europea pels “nivells insalubres” de pols fina PM10 (partícules en suspensió superiors a 10 micres, que provoquen asma, problemes cardiovasculars i càncer de pulmó). De fet, 23 dels 28 estats membres, i 130 ciutats d'arreu de la Unió Europea, suspenen en qualitat de l'aire, una contaminació que costa cada any 50.000 milions d'euros.

LES XIFRES

1,85
per cent
del PIB representen els impostos ambientals a l'Estat, mentre que la mitjana europea és del 2,46%.
33
per cent
dels residus urbans a l'Estat es reciclen, lluny de l'objectiu del 50% i del 60% d'Alemanya, Suècia i Àustria.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll