Política

Judici d'impacte internacional

El diari francès ‘Libération' va declarar ahir “home del dia” Artur Mas, tot qualificant-lo de “Moisès català”

Les grans agències d'informació, com ara Associated Press, Reuters i AFP, van cobrir exhaustivament el judici a Mas, Ortega i Rigau, i també la mobilització ciutadana catalana

“La febre independentista va pujant a Catalunya”
“Mas espera que el procés serveixi d'accelerador a la causa”

Artur Mas declarat “l'home del dia” i “el Moisès català” pel diari francès Libération. Tendència o tema del moment durant hores al Twitter, el judici a Barcelona per la consulta del 9-N i sobretot Artur Mas van ser ahir uns dels fets informatius més rellevants en la premsa internacional.

Les gran agències de premsa i els principals mitjans de comunicació internacionals es van fer ressò del judici a Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega. La situació política a Catalunya s'ha convertit, a hores d'ara, en un dels temes de política internacional seguits de prop per les agències de notícies i els diaris influents d'arreu del món.

L'agència nord-americana Associated Press considerava ahir que el judici “agreujarà les tensions entre el govern de l'Estat i els partidaris de la secessió de Catalunya”, que defineixen com “una pròspera regió del nord-est d'Espanya amb set milions i mig d'habitants.” L'AP afegia a la seva informació –utilitzada, entre altres importants diaris anglòfons, per The Washington Post– que “una multitud de gent formava una cadena humana de dos-cents metres a les portes del tribunal” i destacava que els manifestants catalans portaven cartells en anglès en què es podia llegit We shall overcome i Love democracy.

Finalment, AP afirmava que “no queda clar si el referèndum que el govern català ha promès fer aquest any serà diferent de la consulta del 2014”.

The New York Times basava el seu article en la informació fornida per l'agència britànica Reuters, que parlava de “desenes de milers de persones que acompanyaven Artur Mas al judici” i no dubtava a qualificar d'“exhibició de força de l'independentisme” la mobilització davant del Palau de Justícia de Barcelona. Aquesta agència citava també la declaració del president Mas davant del tribunal, explicant que va declarar, “parlant en català”, que la “iniciativa política del 9-N era seva, com a president, i que els altres membres del govern van seguir les seves ordres”. Reuters citava, igualment, el president Puigdemont amb la frase pronunciada ahir al matí: “Els responsables d'haver judicialitzat les reivindicacions polítiques i de cometre tot tipus d'abusos per perseguir idees es trobaran la resposta d'un poble digne.”

En l'àmbit francòfon, la majoria de mitjans de comunicació publicaven la notícia difosa per l'Agence France Presse (AFP), que començava la seva crònica assenyalant que “Artur Mas ha assumit davant dels jutges la responsabilitat de l'organització de la consulta” del 9-N amb la frase: “Jo soc el responsable de tot.”

Com les agències anglòfones, l'AFP subratllava que les declaracions dels inculpats davant la justícia “s'han fet en català, malgrat que el jutge els parlés en espanyol”. Pel que fa a la mobilització ciutadana, l'agència francesa només esmenta que Mas “ha pujat l'escala del tribunal aclamat per milers de manifestants.” L'AFP concloïa l'article afirmant que “Mas espera que el seu procés serveixi d'accelerador a la causa independentista catalana”.

La britànica BBC, per la seva banda, informava de “la gran multitud que ha acompanyat Artur Mas, malgrat ser un dilluns laborable”.

El diari parisenc Libération, titulant amb el “Moisès català”, explicava que ahir s'havia jutjat l'expresident de la Generalitat en un “ambient tens” i que la justícia espanyola, “dona força a l'independentisme català malgrat la seva voluntat”.

Ouest France, amb corresponsal propi, remarcava que “a les demandes incessants d'un referèndum, Madrid hi oposa un no ferm i immutable”.

L'Indépendant, diari francòfon a Occitània i la Catalunya del Nord, escrivia que “milers de separatistes es manifesten al crit de “fora la justícia espanyola”. Le Monde considerava que aquest judici contra Mas, Rigau i Ortega és“el primer gran procés judicial lligat a l'organització, l'any 2014, d'una consulta sobre la independència de Catalunya” i explicava que el judici es feia enmig de “la mobilització de milers de simpatitzants”, mentre “la febre independentista va pujant” a Catalunya. Le Figaro, a més d'informar del judici i la mobilització, publicava una entrevista exclusiva a Artur Mas i assenyalava que l'expresident s'arrisca a deu anys d'inelegibilitat.

La ràdio Europe 1 es mostrava convençuda que Artur Mas “no cedirà en la seva voluntat de veure una Catalunya independent” i afirmava que l'expresident “promet que els separatistes continuaran desafiant Madrid”. La ràdio pública belga francòfona RTBF va fer dues connexions, al llarg del dia, amb el seu corresponsal a Barcelona i també hi van fer connexions i cròniques la ràdio del Vaticà i Ràdio Canadà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona