Política

Unió Europea

El botó de la mort

La UE desitja que els robots incorporin sempre un botó d'autodestrucció per poder-los desactivar de manera immediata si es descontrolen i es rebel·len contra els humans

L'eurocambra aprovarà demà l'esborrany d'un codi de conducta per obligar-los a pagar impostos, com la resta de treballadors, per compensar la destrucció d'ocupació

El nou marc legal queprepara Brussel·les sobre els androides es basa en les lleis d'Isaac Asimov

No és pas ciència-ficció. La quarta revolució industrial ja és aquí i Europa es prepara per a una substitució massiva, i més ràpida del previst, de mà d'obra per robots intel·ligents. A Brussel·les s'han disparat les alarmes, per temor d'un empobriment accelerat de la classe treballadora i d'un agreujament de les desigualtats socials. Per compensar la destrucció d'ocupació i garantir la sostenibilitat de l'estat del benestar i el sistema de pensions, el Parlament Europeu preveu obligar els robots a pagar impostos i a cotitzar a la Seguretat Social, com la resta de treballadors. I, a més, demana que portin sempre un botó de la mort, per poder-los desactivar si queden fora de control i són una amenaça per a la seguretat física dels humans.

L'eurocambra aprovarà demà l'esborrany del primer codi de conducta que vol regular la relació entre humans i robots. “Se suprimiran determinats llocs de treball, això és segur, i si augmenta molt el nombre d'aturats que no troben feina, les nostres hisendes i sistemes de Seguretat Social estaran en perill, per això potser ens hauríem de plantejar cobrar-los impostos, fer-los cotitzar a la Seguretat Social”, defensa l'eurodiputada socialista luxemburguesa Mady Delvaux, autora de l'informe. La venda de robots, sobretot industrials, creix un 17% cada any, especialment a la Xina, Corea del Sud, el Japó, els Estats Units i Alemanya. El 2014 aquest augment va ser d'un 29%. De la cirurgia robòtica als hospitals i els aparells per munyir vaques a les granges als drons, la conducció intel·ligent de vehicles, els robots militars o els que juguen a escacs.

Però si se'ls obliga a cotitzar... també tindran dret a l'atur, en cas d'avaria? I pensió de jubilació, quan quedin obsolets? I qui haurà de pagar l'impost: el fabricant del robot o el propietari o qui l'utilitza? A l'eurocambra també la preocupa qui s'ha de fer càrrec dels danys que pugui provocar aquesta intel·ligència artificial si es descontrola. El més urgent és regular el funcionament dels vehicles autònoms, dels cotxes sense conductor, com els de Google, Uber o Tesla. L'assegurança haurà de ser obligatòria. La UE estudia donar als robots l'estatus de “persones electròniques”, amb drets i deures, una personalitat jurídica similar al de les empreses, que els permet demandar o ser demandades.

Però els robots no només són un problema per a l'atur i la sostenibilitat de les finances públiques. A Brussel·les preocupa, directament, que amenacin la supervivència de l'espècie humana! “Els robots d'ara ja són molt intel·ligents, però la generació que ve serà encara molt més sofisticada, així que haurem d'estar alerta, vigilar, i preparar-nos avui pels problemes que haurem de resoldre demà”, adverteix Delvaux. Com impedir una rebel·lió de robots, assassins, contra els humans? Si la intel·ligència artificial acaba superant la capacitat intel·lectual humana, com podrà l'espècie seguir controlant la seva pròpia creació i garantir la seva supervivència?

L'eurocambra vol assegurar-se que són les màquines, la intel·ligència artificial, la que està al servei dels humans, i no al revés, com amb la supercomputadora HAL el 2001: una odissea de l'espai. Per això, l'informe de Delvaux demana als enginyers que incorporin sempre als robots un botó de la mort o d'autodestrucció: “Em sembla el més evident del món! Honestament, encara som lluny de la ciència-ficció, això no és cap pel·lícula en què els extraterrestres ataquin els humans, però som davant de màquines que seran cada cop més intel·ligents i sempre hem de poder pitjar un botó per ordenar als robots: «Atura't, ara mateix!»”

Les lleis d'Asimov

El nou marc legal que prepara Brussel·les es basarà en les lleis del mestre de la ciència-ficció Isaac Asimov: els robots no han de fer mal als éssers humans, han d'obeir les seves ordres i protegir la seva pròpia existència sempre que fer-ho no sigui incompatible amb les dues primeres normes. L'informe de Delvaux, que ja es va aprovar en la comissió d'Afers Jurídics de l'eurocambra per disset vots a favor, dos en contra i dues abstencions, aposta per prohibir als enginyers accionar un robot si no garanteixen la seguretat, l'eficàcia, el fet de ser previsibles i la reversibilitat del funcionament del sistema, amb l'esmentat botó d'autodestrucció. A més, els androides s'hauran d'identificar sempre com a tal, quan es relacionin amb els humans. Com es pot evitar que les persones vulnerables desenvolupin vincles emocionals amb els robots programats per cuidar-los, com a la pel·lícula Her?

“Ara els robots i els algoritmes tenen una memòria molt més ràpida que els humans, però no tenen capacitat creativa ni intel·ligència emocional. No sé si la tindran algun dia. Espero que no!”, reconeix la socialista Delvaux.

L'eurocambra desaconsella, o almenys vol limitar, l'ús dels robots per cuidar la gent gran i assistir els dependents, tot i l'envelliment de la població: no s'hauria de deshumanitzar l'atenció als discapacitats, les màquines no poden substituir completament els metges, les infermeres, no poden aïllar el pacient de la societat, deixar-lo sense vincles socials.

17
per cent creix cada any la venda de robots, especialment a la Xina, Corea del Sud, el Japó, els Estats Units i Alemanya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

parlament europeu

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona