Política

Presó provisional sense fiança per als tres caps de la trama Gürtel

El Tribunal Superior de Justícia valencià ordena l'ingrés en veure un elevat risc de fugida

Llibertat amb retirada de passaport per a tres condemnats més

Els considerats caps de la trama Gürtel, Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, ­conegut com El Bigotes­ van ingressar ahir a la tarda a la presó de Picassent, a l'Horta Sud, després que el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià els dictaminés presó provisional sense fiança. El tribunal va imposar divendres passat una pena de 13 anys per a Correa, 13 anys i tres mesos per a Crespo i 12 anys i tres mesos per a El Bigotes pels delictes d'associació il·lícita, tràfic d'influències, malversació, suborn i falsedat pel presumpte finançament il·legal del PP per contractes irregulars de la Generalitat Valenciana per al muntatge dels expositors Fitur entre el 2005 i el 2009.

Els tres condemnats van ser conduïts des del tribunal al centre penitenciari en un furgó de la Guàrdia Civil. L'ingrés a la presó de Picassent és provisional, ja que podran demanar ser traslladats a altres centres, com ara el de Soto del Real, a Madrid, on Crespo ja ha avançat que vol ser dut.

La sol·licitud de presó immediata l'havia formulada el fiscal per l'elevat risc de fugida que veia, atesa la gravetat de les penes i per l'existència de peces separades de la investigació en mans de l'Audiencia Nacional, a Madrid. Malgrat que la sala va admetre que fins ara tots ells han complert estrictament els requeriments del TSJ, va assegurar que les circumstàncies “han variat notablement” en saber-se les penes que se'ls demana.

Les defenses, però, van criticar la decisió del magistrat i van recordar-li el cas Cooperació, en què l'exconseller valencià de Solidaritat i Ciutadania Rafael Blasco no va ingressar a la presó fins que el Suprem va declarar ferma la resolució, comparació que el TSJ va rebutjar perquè el cas Gürtel està format per múltiples peces i, només de la part valenciana, l'Audiencia Nacional encara en té cinc. A més, va argumentar que els condemnats tenen un “complex entramat d'empreses” fora de l'Estat que podria facilitar-los la fugida.

El tribunal també va veure la situació de tres condemnats més: l'exadministradora i exdirectiva d'algunes de les societats de la trama Isabel Jordán, condemnada a sis anys de presó; l'extreballadora de diverses empreses de la trama Mónica Magariños, condemnada a tres anys, i l'ex-conseller delegat d'Orange Market Cándido Herrero, a qui ha caigut una pena de quatre anys i quatre mesos. Tot i que la fiscalia demanava presó per a Jordán i mesures cautelars per a la resta, el jutge va decidir deixar-los a tots en llibertat provisional, prèvia retirada del passaport, amb l'obligació de comparèixer un cop al mes als jutjats. El tribunal decidirà avui sobre la situació de l'exconsellera de Turisme valenciana Milagrosa Martínez, que va ser condemnada a nou anys de presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona