Política

Itàlia

Roma, la trompada ‘grillina'

L'alcaldessa del Moviment 5 Estrelles, Virginia Raggi, és investigada per abús de poder i fals testimoni

L'Ajuntament de la capital, trampolí per conquerir el govern estatal, esdevé el principal maldecap del partit

Han passat vuit mesos des que la grillina Virgina Raggi va esdevenir l'alcaldessa de Roma. Conquistar l'Ajuntament més important d'Itàlia, corcat de corrupció per totes bandes, era un caramel enverinat per al Moviment Cinc Estrelles (M5E). De fet, no pas pocs detractors es van fregar les mans quan els de Beppe Grillo van guanyar. El que no podien preveure és que la patacada seria de dimensions tan colossals.

Raggi no solament no ha aconseguit millorar la situació desastrosa de la ciutat, amb uns serveis públics ineficaços, brutícia omnipresent i una burocràcia kafkiana, sinó que ha estat la protagonista d'una telenovel·la esperpèntica feta de traïcions, acusacions de corrupció i nepotisme.

El 2 de febrer, Raggi va declarar més de vuit hores davant la fiscalia per presumpte abús de poder i fals testimoni. Poc abans, Grillo va canviar, sense pudor, el codi ètic del Moviment del qual és propietari. Ara ja no cal que els càrrecs investigats o imputats dimiteixin.

La fiscalia investiga l'alcaldessa per diversos motius. Uns mesos abans de ser investida, un tal Salvatore Romeo va posar a nom seu dues pòlisses per valor de 33.000 euros. Raggi assegura que no en sabia res. Un dels fundadors del M5E a Torí, Vittorio Bertola, desencantat amb el partit, ha explicat que és una manera habitual d'intercanviar-se favors: “Deixa menys rastre que els suborns en metàl·lic”, ha dit.

Quan Raggi va arribar al poder, el sou de Romeo –cap de la secretaria de l'alcaldia– va passar de 39.000 euros a 110.000. L'assessor d'Urbanisme ho va filtrar als mitjans –afegint el sucós detall per a certa premsa que Romeo i Raggi serien amants–. Ha dimitit fa pocs dies. Abans del de Raggi, Roma havia tingut dos governs també convulsos. La capital va estar governada del 2008 al 2013 per l'exmilitant feixista Gianni Alemanno, al centre d'una trama de corrupció –amb la implicació de l'extrema dreta i la criminalitat romana– anomenada Màfia Capital. L'escàndol de corrupció més gran dels últims anys, descobert el desembre del 2014, encara s'està investigant.

Raggi, contra la voluntat dels militants perplexos, va voler de totes totes mantenir al seu costat polítics i funcionaris relacionats amb l'extrema dreta i amb Màfia Capital. Un d'ells, Raffaele Marra, el va triar de braç dret, i ara és a la presó per corrupció. La fiscalia també investiga Raggi per presumptes irregularitats en la contractació del germà de Marra.

L'antecessor de Raggi va ser Ignazio Marino, del Partit Demòcrata (PD), una rara avis en la política italiana: no era cap home de partit, sinó un metge i divulgador científic amb aire despistat a qui el càrrec li anava gran. Va ser contra Marino que Raggi va fer l'agressiva campanya electoral.

El van fer caure per unes acusacions que s'han acabat demostrant –tard– falses. Aleshores el M5E encara no havia canviat el seu codi ètic i va massacrar Marino, exigint-li que dimitís. L'acusaven d'haver pagat amb la targeta municipal alguns àpats. En realitat, Marino va haver de marxar perquè era un personatge incòmode per a tothom.

Més a l'esquerra que Matteo Renzi i aliè als tripijocs polítics, no va gaudir mai de la protecció del seu partit. Però, sobretot, Marino va caure perquè no agradava al Vaticà: defensava el dret a la interrupció voluntària de l'embaràs i el matrimoni homosexual.

Raggi, en canvi, de posicions més ambigües i moderades –com l'ideari del M5E, “ni de dretes ni d'esquerres”–, feia més el pes als bisbes i cardenals. Durant la campanya, molts van filtrar que la grillina, que es va enfrontar en segona volta al PD, era la preferida del Vaticà. Una manera, també, de fer pagar als demòcrates les unions de persones del mateix sexe. Sense el suport –implícit– de la Santa Seu no es pot governar Roma. No en va, el primer acte al qual va acudir Raggi com a alcaldessa va ser en territori vaticà, per assistir a missa i trobar-se amb el papa. Ara, però, la primera dona que ha governat Roma està ben sola, sense ningú, a part dels seus –i no pas tots–, que es mulli per ella. Ha passat d'encarnar l'esperança d'aire fresc a la constatació que les majestuoses estances de l'ajuntament capitolí continuen fent la mateixa pudor de resclosit. Plegarà? Per contracte, Raggi no pot prendre cap decisió sense el permís de Grillo, així que, si l'alcaldessa acabarà dimitint o no, ho triarà el cap del M5E.

8
mesos
fa que Virginia Raggi, del Moviment Cinc Estrelles (M5E), es va convertir en alcaldessa de Roma.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”