Política

operació diàleg

Sáenz de Santamaría torna a Catalunya per desplegar el diàleg alternatiu al govern

La vicepresidenta es reuneix amb entitats culturals, esportives i del teixit empresarial del país

Junqueras i Forcadell coincideixen amb la dirigent popular

En la línia de buscar altres interlocutors al marge del govern per abordar problemes, projectes i inversions pendents a Catalunya, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va visitar ahir Catalunya, on es va reunir amb representants de diferents entitats de la societat civil en un discretíssim dinar amb els presidents d'associacions culturals, esportives i del teixit econòmic del país, des del Cercle del Liceu fins a l'Ateneu Barcelonès.

Sáenz de Santamaría va assistir al vespre a l'entrega de la medalla d'or del Cercle del Liceu a la reina emèrita Sofia, i més tard coincidia amb el seu homòleg català, Oriol Junqueras, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en una entrega de premis.

El diàleg amb administracions, forces polítiques i entitats de la societat civil més enllà del govern independentista ja estava anunciat, però pren força després que s'ha tornat a enrarir l'ambient amb la Generalitat. Abans de la conferència de Puigdemont, Junqueras i Romeva a Brussel·les i del sí de la CUP al pressupost, el delegat de l'Estat, Enric Millo, preveia anunciar al cap de poc projectes i inversions, i avançava que s'estaven fent contactes exploratoris amb diversos consellers, a més del president, per buscar acords. Predisposició positiva, diàleg i més diàleg eren les idees repetides. Però el to amable va canviar per la crítica dura amb l'acte del govern al Parlament Europeu. L'assemblea de la CUP que va garantir la continuïtat de la legislatura i del referèndum com a objectiu marca un canvi de rumb de l'“operació diàleg” del PP, almenys de cara al públic.

Per convèncer els catalans que el govern ha deixat la centralitat i els problemes “que importen a la gent”, segons fonts del PP, Rajoy pretén adreçar-se als consistoris que puguin sentir-se agreujats amb la Generalitat pel procés sobiranista però també als que es dirigeixen a l'Estat amb demandes concretes.

L'agenda que impulsa Sáenz de Santamaría en coordinació amb Millo pretén donar visibilitat al govern espanyol a Catalunya. Els populars consideren que ha reeixit la imatge que el partit ha utilitzat el Principat per obtenir rèdits electorals, de manera que la ciutadania no aprecia la inversió espanyola que s'ha fet. L'objectiu és intentar revertir aquesta idea amb una major presència a Catalunya i subratllant el desemborsament estatal.

Contactes locals

La mateixa vicepresidenta feia públic que s'havia reunit amb el segon tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i que volia parlar amb els governs de Tarragona i Reus per projectes concrets. Els Jocs Mediterranis i la Capital de la Cultura Catalana són els objectius en aquestes dues darreres ciutats. En el cas de Barcelona, el mateix Ajuntament es va adreçar al govern espanyol per recuperar la implicació executiva i financera de l'Estat pel que fa als convenis de capitalitat cultural que es van aturar amb l'arribada de la crisi.

En aquest sentit, Collboni coordina les relacions municipals amb l'Estat i la Generalitat. En una reunió posterior, el tinent d'alcalde també es va entrevistar amb el secretari d'estat de Cultura. Fonts municipals expliquen que Barcelona vol recuperar una relació bilateral fluïda amb el govern espanyol per abordar reptes no només culturals sinó econòmics o turístics. En aquest sentit, des del PP espanyol no es descarta una futura reunió amb l'alcaldessa Ada Colau que avui per avui no està prevista. El mateix primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que també va reunir-se amb la vicepresidenta Santamaría nega que li demanés que els socialistes facin de pont per al diàleg amb la Generalitat però deixa clar que sempre estaran disposats a comprometre's per fer possible desbloquejar reptes i projectes necessaris. El PSC va plantejar a la vicepresidenta els tres afers que considera prioritaris abordar: reforma del finançament i inversions a Rodalies i al Corredor Mediterrani. El líder del PSC recorda que Puigdemont s'ha desentès de la conferència de presidents que impulsa el nou finançament. Però Iceta també avisa que, més enllà de l'oferta de diàleg, el govern de Rajoy ha de començar a concretar projectes i inversions.Des del PP català ja s'avisa als socialistes que les inversions depenen de l'aprovació del pressupost al Congrés i respecte del govern català afirmen que “no pots tenir com a interlocutor exclusiu algú que no vol parlar amb tu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona