Política

parlament

cas vidal

Ciutadans, el PSC i el PP forcen la investigació sobre el cas Vidal

El govern avança que la comissió parlamentària “no tindrà cap utilitat”

Els impulsors tenen la intenció de demanar la compareixença de Puigdemont i Rufián

L'“alarma social” generada per les declaracions de l'exsenador d'Esquerra Santi Vidal és el que va portar ahir el PP, juntament amb Ciutadans i el PSC, a registrar al Parlament la petició de creació d'una comissió d'investigació sobre les conferències de l'exjutge, en què afirmava que el govern havia obtingut dades fiscals dels catalans de manera il·legal. Vidal va dimitir l'endemà mateix de la publicació de les seves afirmacions, que van ser desmentides reiteradament pel govern i per Esquerra, i que va motivar una compareixença al Parlament a petició pròpia del vicepresident, Oriol Junqueras, i del secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó. Aquelles explicacions “van ser insuficients”, segons el portaveu popular, Alejandro Fernández.

Les tres formacions unionistes demanaran que comparegui Vidal. Ciutadans va avançar que també requerirà la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a qui acusa d'haver-se “amagat” fins ara. Taronges i populars inclouen en la llista de compareixences el diputat d'Esquerra a Madrid Gabriel Rufián, a qui volen preguntar quines “coses” fa el govern “que no es poden dir”, declaracions que algunes informacions periodístiques li atribueixen.

Guerra bruta de l'Estat

La portaveu del govern, Neus Munté, va vaticinar després de la reunió setmanal del Consell Executiu, que la comissió d'investigació “no tindrà cap utilitat” i va recordar que el govern ja ha donat les explicacions “que pertocaven i suficients”. En canvi, la també consellera de la Presidència va aplaudir la creació de la comissió sobre l'operació Catalunya, registrada ahir per Junts pel Sí, que s'encarregarà d'indagar sobre la guerra bruta de l'Estat contra l'independentisme. “L'operació Catalunya pot haver estat orquestrada per persones amb un paper clau en el govern de l'Estat o en formacions que li donen suport”, va assegurar Munté en al·lusió a l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i al PP.

La petició de Junts pel Sí passarà per la mesa de la cambra i haurà de ser votada en el ple. Ja hi han anunciat el suport el PSC, Catalunya Sí que es Pot i la CUP. Els anticapitalistes també avalaran la comissió que la coalició independentista va anunciar sobre les elèctriques.

D'altra banda, el Congrés obrirà la seva pròpia investigació sobre el joc brut d'Interior el pròxim dia 7. La presidirà Mikel Legarda, del PNB.

El TSJC deriva una part de la querella de VOX al jutjat

M.Piulachs

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat la querella de VOX contra el govern català per les polèmiques declaracions del jutge i exsenador d'ERC Santi Vidal –en què assegurava que havien comès actes il·lícits, com ara obtenir les dades fiscals dels contribuents–, fins que no s'aclareixi si les seves manifestacions són veritat o “arengues i meres invectives pronunciades per enardir oients crèduls” en diverses conferències.

El magistrat ponent del TSJC Carlos Ramos, afirma, tal com indicava la fiscalia, que la jurisprudència del Tribunal Suprem reitera que “la mera publicació d'informacions als mitjans de comunicació no pot justificar sense res més l'obertura d'un procediment penal si no hi ha algun indici més”. És per això que desestima la querella contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; contra el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller de Justícia, Carles Mundó.

Ramos, però, hi afegeix que cal investigar primer què hi ha de veritat en les afirmacions del jutge Vidal per poder assumir una instrucció penal contra els polítics aforats. És per això que deriva la querella contra Vidal, i els altres no aforats –el secretari d'Hisenda del govern, Lluís Salvadó, i el president de l'Institut d'Estudis Autonòmics, Carles Viver Pi i Sunyer– a un jutjat de Barcelona. Precisament, un jutge ja investiga Vidal per les seves declaracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona