Política

operació diàleg

El govern apressa Rajoy a reunir-se amb Puigdemont

Insisteix que no hi ha hagut reunions secretes i denuncia que l'“operació diàleg” no existeix

A Iceta li consten cites discretes

“Deixin d'inventar operacions i conspiracions”, avisa el líder del PP

El govern troba “sorprenent” que Carles Puigdemont i Mariano Rajoy encara no s'hagin reunit. Per això, enmig del núvol de declaracions i contradeclaracions generat sobre l'existència o no de reunions secretes entre els dos executius, des del Palau de la Generalitat van tornar a instar Rajoy a fixar una data, ara que ja ha passat el congrés del PP que La Moncloa va “prioritzar”. La portaveu del govern, Neus Munté, va fer l'enèsima petició pública de l'entrevista poca estona després que dos secretaris del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya notifiquessin als membres de l'executiu la decisió del Tribunal Constitucional d'anul·lar la resolució de JxSí i la CUP sobre el referèndum. “Aquest tipus de notificació i els advertiments són l'única cosa que entra per la porta del Palau de la Generalitat”, va lamentar Munté, en un intent de demostrar que la dita “operació diàleg” no existeix.

Munté va reiterar que “no hi ha hagut reunions secretes” amb el govern espanyol a cap nivell. La portaveu de l'executiu va acotar els contactes a les trobades públiques i les converses telefòniques conegudes, així com a les cites bilaterals de consellers i ministres que han transcendit. A més, la també consellera de la Presidència va furgar en les contradiccions entre el delegat del govern espanyol a Catalunya, que va assegurar que hi havia contactes secrets, i el coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, que ho va negar. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va assegurar ahir que sí que hi ha hagut reunions discretes al més alt nivell. Concretament, a Iceta li consta un dinar.

Sobre la hipòtesi que La Moncloa pugui fer una oferta alternativa al referèndum per frenar el procés, Munté va recordar que “no s'ha avançat en res” del document de 46 punts que Puigdemont va lliurar a Rajoy en la cita de l'abril del 2016. I això que, tret del primer punt, el del referèndum, els altres 45 tenen a veure amb el compliment dels compromisos i de la legalitat vigent.

La tesi de Munté sobre les causes que expliquen la cerimònia de la “confusió” dels darrers dies són la fermesa del govern a convocar el referèndum tant sí com no i l'evidència que els fets “desmenteixen la gran literatura que fan amb l'«operació diàleg».”

On es va viure un diàleg i elèctric va ser al Senat, on la senadora Mirella Cortés (ERC) va sorprendre Rajoy etzibant-li si és el “senyor X” de l'operació Catalunya, “un nou GAL ara sense violència física” per frenar el procés amb conspiracions com la de l'exministre de l'Interior Fernández Díaz i el cap d'Antifrau, Daniel de Alfonso. Amb la ironia d'agrair a Cortés el “to constructiu”, Rajoy va exigir al govern que abandoni les conspiracions. “Deixin d'inventar-se operacions”, va reclamar abans de dir que no sap què és l'operació Catalunya. “I ara han inventat una nova operació, l'operació pastanaga, que tampoc no sé què és però suposo que vol dir que si jo plantejo alguna cosa a Puigdemont vostès [ERC] no li donaran suport perquè diran que és una pastanaga”, va dir.

Igual de dur va ser el duel de Josep Lluís Cleries (PDeCAT) i la vicepresidenta Sáenz de Santamaría sobre quin és el criteri de La Moncloa per triar els interlocutors a Catalunya. “Molt de postureig, però per què no posen una data a la reunió de Rajoy i Puigdemont?”, va indicar Cleries. Santamaría va culpar el govern de tenir un concepte “patrimonialista propi d'altres règims” i de fer seu el “radicalisme” de la CUP. “Qui els ha vist i qui els veu, senyors de CDC”, va etzibar Santamaría.

LES FRASES

No hi ha amenaces que puguin impedir el referèndum
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Deixin d'inventar-se conspiracions, no sé què és l'operació Catalunya ni què és l'operació pastanaga
Mariano Rajoy
president espanyol

El govern i la mesa, un altre cop notificats pel TSJC

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va notificar ahir als membres del govern i de la mesa del Parlament que el Tribunal Constitucional va declarar la nul·litat de la resolució de JxSí i la CUP sobre el referèndum aprovada en el debat de política general. Dos secretaris del TSJC es van presentar al Palau de la Generalitat, on estava reunit l'executiu, per entregar-los el document. No hi eren Jordi Jané ni Jordi Baiget. Carles Puigdemont i Oriol Junqueras van ser fotografiats signant la notificació amb l'Àlbum Joan Oliver sobre la taula, editat pel PEN Català amb motiu del 30è aniversari de la mort del de Sabadell, amb imatges i textos del poeta: “Per dissort, encara som a la trinxera i les nostres armes són les paraules.” Poc després, Puigdemont sentenciava a Twitter: “No hi ha amenaces que puguin impedir el referèndum.” El més curiós és que el tribunal es refereix a Raül Romeva com a conseller d'Afers Exteriors, quan anteriorment s'havia fet canviar el nom de la conselleria.

Al Parlament, Carme Forcadell, Lluís Corominas, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet van signar la notificació, en què se'ls adverteix que no realitzin “actuacions pendents a donar compliment a la resolució” i se'ls recorda el “deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa, jurídica o material” que directament o indirectament impliqui “ignorar o eludir” la nul·litat i es remarca que podrien incórrer en responsabilitats “penals”. Els quatre membres de la mesa, a més, estan pendents de si la fiscalia actua contra ells a instàncies del mateix TC per haver tramitat la proposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona