Política

Reunió sense negociació

Puigdemont i Rajoy es van trobar a La Moncloa però rebutgen que hi hagi converses sobre el referèndum

El president espanyol no accepta “liquidar Espanya”

El PDeCAT i ERC entren a la comissió que controla el CNI

Carles Puigdemont manté que el diàleg amb el govern espanyol no existeix, tot i que sí que hi ha contactes entre els dos executius i que es va reunir amb Mariano Rajoy l'11 de gener a La Moncloa, segons va avançar ahir el diari La Vanguardia. “Aquestes negociacions ni hi són i, pel que sembla, ni se les espera”, va dir. El president espanyol, com Puigdemont, no va confirmar ni desmentir l'existència del dinar discret. En canvi, va insistir en la seva “disposició a parlar”, però només dels “problemes reals” i no de “liquidar Espanya ni la llei”.

Després de diverses jornades en què l'executiu català i l'espanyol van negar l'existència de converses sobre el procés –Neus Munté ho va fer reiteradament dimarts i, Xavier García Albiol, dilluns– la publicació de la trobada no va envermellir ningú i des del Palau de la Generalitat i La Moncloa van compartir el mateix argument per justificar les declaracions dels últims dies: no hi ha cap negociació sobre el referèndum.

Ambigüitats buscades i un missatge idèntic. No s'ha parlat de la votació. Puigdemont va remarcar des del Parlament que encara no ha plantejat formalment a Rajoy buscar un acord sobre el referèndum tal com s'havia compromès a fer en seu parlamentària i d'acord amb el mandat del Pacte Nacional pel Referèndum. La trobada del gener s'hauria fet a instàncies de Rajoy per convèncer Puigdemont de la conveniència que assistís a la reunió de la conferència de presidents. Durant la conversa, el president espanyol hauria rebutjat que el president català exposés en la trobada multilateral la posició de la Generalitat sobre el referèndum, la condició que hauria fixat el català per acabar asseient-se en la reunió multilateral. Es tornava a certificar l'enrocament, cara a cara.

L'oposició, tanmateix, no va ser incisiva amb la reunió durant la sessió de control al Parlament. El president del grup parlamentari del PSC, Miquel Iceta, que dimarts va assegurar en una conferència a la capital espanyola que hi havia hagut un dinar malgrat que cap de les parts ho reconeixia, va “celebrar” que hi hagi converses. “I encara més n'hi hauria d'haver, i com més resultats hi hagi, millor”, va deixar anar Iceta. El retret de Puigdemont va ser immediat: “Jo sé que vostè sap moltes coses i, fins i tot, les que no sap les galleja a Madrid quan va a fer conferències.” Per Iceta, és “obvi” que no hi haurà un acord sobre el referèndum, per això li va demanar que aclareixi què fa el govern per garantir-ne la convocatòria abans de l'octubre. Puigdemont va limitar els treballs del govern a la fase d'intentar arribar a un pacte amb Madrid.

“Faig honor a aquest compromís tant en públic com en privat. No tinc un doble llenguatge”, es va defensar el president. El líder del grup parlamentari de CSQP, Lluís Rabell, li havia retret que expliquin una cosa i en facin una altra. “No s'amaguin; deixin de jugar als pastorets, no enredin l'opinió pública”, li va etzibar Rabell. La líder de C's, Inés Arrimadas, li va retreure que no diguin “la veritat” sobre les reunions que tenen. “No s'amagui i no oculti informació sobre el que fa o deixa de fer”, li va demanar. La CUP i Xavier García Albiol, que havia negat els contactes secrets que Enric Millo sí que havia admès, no van preguntar sobre la qüestió. Més tard, Albiol va reiterar que no hi ha negociacions i, a més, no comenta l'agenda privada de Rajoy.

En acabar la sessió de control al Congrés, Rajoy no va poder esquivar la qüestió. Amb la llicència d'acceptar només una sola pregunta, va balbucejar durant uns segons per evitar confirmar o desmentir el dinar i, tot seguit, va recitar l'argumentari que fa seu des del gener. “Vull parlar, però parlar dels problemes reals i no de com amb els senyors independentistes incomplim la llei”, va reblar. A l'hora d'enunciar el seu propòsit, Rajoy va expressar el desig de tornar als temps previs al procés per “parlar de pressupostos, inversions i infraestructures”. “És l'hora de tornar a la sensatesa, al sentit comú i de posar fi a això, que ja fa cinc anys que dura i que no ha conduït a res positiu per als ciutadans de Catalunya”, va dir.

PDeCAT, ERC i els secrets

Quatre hores més tard, al ple del Congrés es vivia un signe de desglaç inèdit: la cambra va triar els set membres de la comissió de despeses reservades –que té accés a secrets oficials– i el PP va deixar de vetar els independentistes i va permetre amb el seu vot que en formin part tant Jordi Xuclà (PDeCAT) com Joan Tardà (ERC). El gest va crispar Ciutadans i el seu diputat Miguel Gutiérrez va denunciar que “els que volen trencar Espanya” i “no saben guardar secrets” seuran a “l'òrgan parlamentari que controla el CNI”. El portaveu del PP, José Antonio Bermúdez de Castro, confia que Xuclà i Tardà treballin “en clau nacional espanyola” i amb “confidencialitat”.

LES FRASES

Aquestes negociacions amb el govern espanyol no s'han produït ni s'estan produint
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
És l'hora de tornar a la sensatesa i de posar fi a això, que ja fa cinc anys que dura i que no ha portat res positiu
Mariano Rajoy
president espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia