Política

JxSí i la CUP rebutgen que s'informe al Parlament la sobre els preparatius de la independència

La moció del PSC rep el suport de Ciutadans, CSQP i el PPC

La proposta reclamava també un detall de les reunions internes dels departaments i del resultat de les mateixes

El ple del Parlament ha rebutjat aquest dijous, amb el vot de JxSí i la CUP, que el Govern aporti a la cambra tota la informació, estudis i plans de contingència que tenen per preparar una eventual independència de Catalunya. La moció presentada pel PSC reclamava també un detall de les reunions internes dels departaments i del resultat de les mateixes per conèixer què es cou al Govern per tenir a punt una possible separació de la resta de l'Estat espanyol.

El text dels socialistes, però, només ha rebut el suport de C's, el PPC i CSQP, no aconseguint així prou majoria perquè s'aprovi. Els dos grups independentistes han rebutjat el plantejament assegurant que “el focus” no s'ha de posar sobre el Govern i el Parlament “sinó sobre l'Estat espanyol, que és qui restringeix drets”. Per a ells, “no és lògic” fer la petició que ha presentat el PSC.

La moció socialista instava el Govern “a posar a disposició del Parlament en el termini de quinze dies tota la informació de la que disposi el Govern relativa a l'eventualitat d'una secessió de Catalunya respecte de la resta d'Espanya, els seus actes de preparació, la seva execució i les seves possibles conseqüències en qualsevol àmbit, provingui aquesta informació d'informes, estudis, dictàmens o assessoraments realitzats per l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, o per qualsevol altre organisme, fundació, associació o ens de qualsevol mena, inclosos els realitzats internament per qualsevol departament”.

El text també reclamava que l'executiu “presentés al Parlament en el termini d'un mes una memòria escrita que contingui tots els textos legals o esborranys en preparació que tinguin connexió amb una eventual secessió de Catalunya respecte a la resta d'Espanya”, fent així referència a les lleis de desconnexió i de transitorietat.

La moció del PSC anava més enllà en instar el Govern a presentar “una memòria escrita que contingui una relació de les reunions mantingudes entre departaments de la Generalitat, a l'interior d'aquests, amb empreses públiques, o entre alts càrrecs, en les quals s'hagi intercanviat informació relativa a l'eventualitat d'una secessió de Catalunya respecte de la resta d'Espanya, la seva preparació, execució, amb inclusió dels acords assolits en la matèria”.

Per últim, l'acceptació d'una esmena del PPC ha fet que la moció també inclogués la petició al Govern perquè portés al Parlament “un balanç de les actuacions d'Independent Diplomat i de tots els lobbys que col·laboren amb la Generalitat, i una rendició de comptes, així com els costos i altres aspectes derivats”.

Transparència

Els vots dels dos grups independentistes, JxSí i la CUP, ha tombat la moció, però això no ha impedit que la resta de formacions apel·lin a la “transparència” i a la necessitat de “conèixer de primera mà els preparatius del Govern, que diu que ho té tot a punt”. El portaveu adjunt del PSC, Ferran Pedret, ha recordat que el seu grup “ha tractat infructuosament de saber tots els preparatius i tota la tasca que es realitza”, i per això ha presentat la moció. El socialista creu, a més, que votar en contra del text “on es demana que s'informi dels preparatius per a una eventual independència, resta autoritat moral per donar-nos lliçons a ningú sobre que es fa i no es fa en un Parlament”.

Des del PPC, el diputat Juan Milián ha considerat que la moció era una bona “resposta a les afirmacions preocupants del president” i a “l'alarma social” de les conferències de Santi Vidal. Per la seva part, el diputat de C's Matías Alonso ha titllat els independentistes de “mestres de l'opacitat” i ha considerat que “això no va de transparència, va de democràcia”.

Per últim, el president del grup de CSQP, Lluís Rabell, ha apel·lat al retiment de comptes i l'aportació d'explicacions per justificar el seu vot favorable. “Totes les formacions, partidàries o no de la independència, haurien de fer seva la moció, per transparència”, ha dit, tot afegint que “els anuncis constants sobre una acció unilateral resten credibilitat a la perspectiva del referèndum”.

Conflicte polític

A l'extrem contrari s'han situat CUP i JxSí. El diputat anticapitalista Carles Riera s'ha mostrat trist “per la posició de CSQP, que s'ha situat del costat de l'unionisme completament”. Però a més, Riera ha considerat que calia rebutjar la moció “per un tema de marc lògic”. “Estem en un conflicte polític i democràtic entre Catalunya i l'Estat espanyol, i enlloc de posar el focus on hi ha la restricció de drets que és a l'Estat, el posen aquí, i no en aquest Parlament i en aquesta nació on s'ha de posar. És un error”, ha sentenciat. En el mateix sentit, el diputat de JxSí Fabián Mohedano ha comentat que li “costa” entendre “el focus, l'estratègia, el llenguatge que es fa servir” a la moció, i ha lamentat que el PSC en els darrers anys hagi passat de defensar el dret a decidir a presentar aquesta moció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona