Política

parlament

cas vidal

El Parlament insta el Govern a presentar els resultats de l'auditoria pel “cas Vidal”

La cambra rebutja que l'executiu català iniciï accions legals contra l'ex-senador

El ple del Parlament ha aprovat per unanimitat instar el Govern a presentar en la Comissió d'Economia els resultats de l'auditoria encarregada a l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades després de les declaracions de l'ex-senador Santiago Vidal sobre un presumpte ús irregular de les dades fiscals dels catalans. La moció ha estat presentada pel PSC i ha rebut els vots favorables de tots els grups a excepció de l'esmena presentada per C's, i que havien acceptat els socialistes, on es reclamava a l'executiu català iniciar accions legals contra Vidal, que ha estat rebutjada amb els vots en contra de JxSí i la CUP. El text també reclama presentar en el termini de dos mesos diversos informes sobre el desenvolupament de l'Agència Tributària de Catalunya.

A través de la moció, el Parlament insta el Govern a garantir el respecte i el compliment de la legalitat i en especial de la llei de protecció de dades de caràcter personal en l'obtenció i ús de les dades fiscals dels catalans. També es demana al Govern que presenti en la Comissió d'Economia un informe sobre el nou programa per a la gestió d'impostos e-Spriu, un altre sobre les negociacions que el Govern està portant a terme amb els treballadors de les oficines liquidadores de l'Agència Tributària per realitzar la recaptació i la gestió d'impostos cedits i un tercer sobre els processos de selecció per ampliar plantilla el 2017. El PSC ha transaccionat aquesta moció amb JxSí de tal manera que del termini d'un mes que establia el text inicial dels socialistes per presentar aquests informes s'ha passat a dos mesos.

Un altre punt demana que, en aquest cas sí en el termini d'un mes, el Govern presenti un quart informe sobre la situació en que es troben les tasques de gravació i digitalització d'expedients que gestionaven les oficines liquidadores i que des de l'1 de gener d'enguany, s'ha traspassar a l'Agència Tributària.

La diputada del PSC Alícia Romero ha explicat que aquests informes són necessaris per “eliminar suspicàcies” i davant dels “dubtes” que tenen en quant al funcionament de l'Agència Tributària. En aquesta línia, el diputat de C's Fernando de Páramo ha tornat a criticar que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no comparegui per aquest cas i que no s'hagi iniciat cap acció legal contra Vidal “si tenen tan clar que és mentida” el que va dir.

En resposta a això, la diputada de JxSí Maria Senserrich ha defensat que “s'han donat totes les explicacions” i que tenen tota la predisposició a ser transparents i portar la informació necessària a la cambra. “Ningú ens obliga a transaccionar amb el PSC, ni a donar informació. El Govern creu en la transparència”, ha declarat.

El diputat de la CUP Benet Salellas ha lamentat que el debat sobre la protecció de dades és “més ampli” del que planteja la moció del PSC i ha denunciat que l'ús que se'n fa d'aquesta protecció varia segons quin sigui l'operador. Per part de CSQP, Joan Coscubiela ha apel·lat a la necessitat de rebre tota la informació necessària i ha dit que el desmentit que va fer la consellera de Presidència, Neus Munté, no és “creïble” després que també negués reunions entre els governs català i espanyol i que per això caldrà que recuperi l'“autoritat moral per fer desmentits”.

Per últim, el diputat del PPC Sergio Santamaría ha reclamat que no es posin les institucions catalanes “al servei de l'independentisme” i ha afirmat que encara que el Govern tingui “fitxats com si fos un Estat policial” als que no pensen com ells “de res els servirà” perquè l'“Estat de dret els observa” i actuarà segons marca la llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia