Política

Llibertat sense fronteres

Urdangarin no pagarà fiança i podrà continuar residint a Suïssa i moure's per la UE sense restriccions

Torres tindrà els moviments més limitats

El tribunal valora les circumstàncies familiars de l'exduc

Llibertat per moure's per la UE sense haver-ho de justificar i permís per continuar residint a Suïssa sense cap més obligació que presentar-se al jutjat un cop al mes. I ni un euro de fiança. L'arrelament d'Iñaki Urdangarin i la seva conducta envers l'administració de Justícia des que es va destapar l'escàndol són motius suficients per a l'Audiència de Palma per decidir que no només no ha arribat el moment perquè compleixi la condemna de sis anys i tres mesos de presó pel cas Nóos que se li va imposar la setmana passada, sinó que ni tan sols requereix que pagui una fiança per continuar lliure. Tant és així, que pel tribunal la seva situació familiar, personal i laboral no mereix ni posar-ho per escrit: “Les seves particulars circumstàncies, sobradament conegudes, ens eximeixen de la seva anàlisi detallada.” S'entén que no cal exposar en l'acte judicial els seus vincles amb la Casa del Rei, que, a més, li permeten gaudir d'escorta policial.

La gravetat dels delictes i les elevades penes que es van imposar a l'exduc de Palma no poden ser els únics elements a tenir en compte a l'hora de ponderar el risc de fuga, assenyala el tribunal. Ben al contrari, són aquestes particulars circumstàncies que no es detallen les que fan que es consideri que la possibilitat que escapi de l'acció de la justícia es consideri gairebé nul·la.

El seu antic soci Diego Torres tampoc haurà de fer cap dipòsit addicional per eludir la presó, però en el seu cas tindrà els moviments molt més limitats. De fet, se li prohibeix sortir de l'Estat i se li ordena que lliuri el seu passaport de manera immediata, a banda d'obligar-lo a presentar-se davant del jutge periòdicament. Tots dos condemnats, si més no, hauran de comunicar qualsevol canvi de domicili, encara que sigui per un període curt, com ara unes vacances. Una vegada més, Torres ha sortit més malparat que el seu antic aliat, ja que la seva condemna va ser més elevada –vuit anys i mig de presó– malgrat que el fiscal li havia reclamat un còmput inferior de penes respecte de la petició d'Urdangarin.

A l'espera del Suprem

La llibertat de moviments del marit de Cristina de Borbó, de fet, arriba a l'extrem que si vol sortir del territori europeu, només té l'obligació de comunicar-ho al tribunal. I, en tot cas, una vegada al mes podrà presentar-se en un jutjat de Ginebra, on resideix actualment, per deixar constància que no ha fugit. Aquesta situació es mantindrà mentre no es pronunciï el Tribunal Suprem, atès que està previst que les parts presentin recurs per la sentència de l'Audiència de Palma. Algunes fonts, de fet, consideren que la resolució de l'alt tribunal es podria endarrerir fins i tot dos anys. Ahir mateix, la infanta va tornar a Ginebra després de passar dos dies a Barcelona a l'espera que es resolgués el futur del seu marit, el qual s'havia desplaçat a Palma per assistir a la vista de les mesures cautelars. A la sortida dels jutjats, va ser escridassat per un grup de veïns que el van titllar de “lladre”. L'exduc, si més no, també es va dirigir a l'aeroport per agafar un vol cap a Ginebra.

La magistrada Samantha Romero ha estat ponent d'aquest acte, una setmana després que el tribunal que ella presideix dictés sentència pel cas Nóos. Després que s'hagués especulat sobre la possibilitat que la fiscalia reclamés l'ingrés immediat dels dos principals acusats per la trama de corrupció, finalment Pedro Horrach va optat per reclamar una fiança –200.000 euros per a Urdangarin i 100.000 per a Torres– que tampoc no s'ha tingut en compte. El fiscal, en tot cas, no semblava especialment afectat per una decisió que considerava “correcta”, si bé afegia: “Una altra cosa és que la comparteixi.”

Mentre en l'àmbit polític espanyol, la major part de partits es van limitar a respectar la decisió del tribunal, Units-Podem va criticar el “greuge comparatiu” que suposa que es mantingui la llibertat provisional per a Urdangarin, “mentre uns titellaires per una funció van anar immediatament a la presó”. La diputada Gloria Elizo també va aprofitar per criticar que a l'exduc se li imposés una condemna “menor”, mentre que Cristina de Borbó en va sortir absolta. “Qualsevol ciutadà pot comprovar què està passant en casos estel·lars i en casos normals”, concloïa.

El mateix argument –el del “tracte dispar”– també va ser emprat per Pablo Crespo, un dels caps visibles de la trama Gürtel, el qual recentment va ingressar a la presó –tot i que la sentència del tribunal del País Valencià tampoc no és ferma– per exigir al tribunal que li imposi la mateixa fiança sol·licitada a Urdangarin poder sortir en llibertat a l'espera del que dicti el Suprem.

En canvi, des de les diferents associacions judicials la decisió d'ahir del tribunal balear no només no els ha sorprès, sinó que fins i tot assenyalen que no s'ha fet cap excepció amb Urdangarin.

LES XIFRES

200.000
euros
de fiança havia sol·licitat el fiscal Pedro Horrach perquè Urdangarin evités ingressar a la presó.
100.000
euros
és la quantitat que el fiscal havia estipulat en el cas de Diego Torres. El tribunal no ho considera necessari.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona