Política

tribunals

cas nóos

El fiscal Horrach vol més anys de presó per a Urdangarin i Torres

Diu que veu raonable que l'ex-duc de Palma no vagi a presó i admet que els fiscals anticorrupció reben pressions en “comunitats petites com Balears o Múrcia”

El fiscal del cas Nóos, Pedro Horrach, ha anunciat aquest divendres que proposarà recórrer davant del Tribunal Suprem la sentència de l'Audiència de Palma i demanarà més pena de presó per a Iñaki Urdangarin i el seu ex-soci Diego Torres per malversació de fons públics i falsedat en document públic i mercantil. Horrach sol·licitarà també al Suprem penes de presó per als càrrecs públics valencians que van ser absolts malgrat haver signat amb Urdangarin contractes similars als del govern balear. La sentència del cas Nóos va rebutjar l'argument d'Horrach que considerava que les jornades d'esport i turisme no eren un patrocini, sinó un contracte de prestació de serveis.

En declaracions a la Cadena Ser, el fiscal entén que hi ha un delicte de malversació de fons públics a València perquè considera que l'empresa Cacsa havia de sotmetre's a la normativa de control públic, cosa que el tribunal no veu igual. El fiscal considera que hi ha motius per condemnar per malversació de fons públics, que comporta penes de presó de 4 a 8 anys. També manté la petició de falsedat en document mercantil que les magistrades de Palma van descartar.

Horrach ha explicat que encara no té decidit si recorrerà el fet que la infanta Cristina fos finalment jutjada, malgrat només ser acusada per Manos Limpias, cosa que trencaria l'anomenada doctrina Botín.

Pel que fa a les mesures cautelars contra Urdangarin, que ell demanava que fos una fiança de 200.000 euros i que el tribunal va descartar, Horrach ha recordat que l'objectiu d'aquestes mesures és assegurar que es compleixi la sentència. Tot i que considera que el risc de fuga d'Urdangarin no és zero, sí que entén el fet que les magistrades hagin establert que el marit de la Infanta pugui seguir residint a Suïssa. “Entenc que les seves circumstàncies personals rebaixen el risc de fuga, però no l'anul·la; la mesura és excepcional perquè hi ha pocs casos, però no ho veig il·lògic”, ha afegit. De fet, ha dit que hi ha casos amb penes superiors on no es decreta presó preventiva.

Pressions

El fiscal també ha explicat que en les comunitats autònomes petites com Balears o Múrcia “s'intensifica” la pressió sobre els fiscals anticorrupció, però que cal “aprendre a viure amb ella”. Ha assegurat que ha rebut amenaces i seguiments: “jo, la meva dona, la meva família, però com altres fiscals”. “Les pressions en casos d'investigació per corrupció se succeeixen molt sovint”, ha admès. En referència al cas Nóos ha afirmat que ha treballat amb completa “autonomia” i ha negat converses amb el fiscal general de l'Estat o el ministre de Justícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans