Política

Setge al procés sobiranista

Mas acusa l'Estat de voler “destruir” el PDeCAT per frenar la independència

L'expresident de la Generalitat considera que s'intentarà “debilitar o, si poden, destruir per terra, mar i aire”

Artur Mas avisa que la societat catalana “és molt pacífica, aguanta molt i té paciència, però en el seu ADN hi ha l'anhel de governar-nos a nosaltres mateixos”

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha acusat aquest dissabte l'Estat d'intentar “destruir” el PDeCAT “per terra, mar i aire”, perquè són conscients que sense l'antiga Convergència “no hi haurà estat” independent per a Catalunya.

En el transcurs de la seva intervenció a l'acte de presentació del PDeCAT a Barcelona, acompanyat de la presidenta del partit a la ciutat, Mercè Homs, i del portaveu del grup municipal, Joaquim Forn, Mas ha evitat citar explícitament les últimes informacions que apunten un presumpte finançament irregular de Convergència, però sí que ha denunciat: “Van per nosaltres directament”.

Segons la Fiscalia Anticorrupció, l'extresorer de CDC Andreu Viloca era la persona responsable de la presumpta concessió d'obra pública a canvi de comissions, mentre que segons publica El Mundo un empresari ha declarat en secret davant del jutge que instrueix el cas del 3% que Mas li va donar instruccions sobre pagaments irregulars a CDC en una reunió al costat de l'exconseller de Justícia Germà Gordó. 

Mas ha declinat fer declaracions sobre aquesta informació, però en la seva intervenció al Centre Artesà Tradicionàrius, davant prop de 500 afiliats, sí que ha fet una vetllada al·lusió a les motivacions que hi ha darrere d'això.  Quan es va iniciar el procés cap a la independència, ha assenyalat, CDC va començar a “destorbar de veres” l'Estat, perquè “saben” que “sense el PDeCAT no hi haurà estat a Catalunya”. 

Per això “intentaran debilitar o, si poden, destruir per terra, mar i aire” allò que representa el PDeCAT, ha protestat Mas, que ha fet referència al judici per la consulta sobiranista del 9N del 2014, pel qual pot ser inhabilitat, igual que el portaveu dels demòcrates al Congrés, Francesc Homs, que acudirà dilluns al Tribunal Suprem. “Altres van a judicis per casos de corrupció, nosaltres hi anem perquè vam posar les urnes, vam fer simplement de demòcrates”, ha denunciat. 

Després que el fiscal hagi presentat aquesta setmana una querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els altres tres membres de Junts pel Sí a la Mesa de la cambra catalana, Mas ha recorregut a la ironia per qüestionar la seva imparcialitat: “La Fiscalia és molt independent, no reben ordres de ningú”.

En un missatge a la direcció executiva del partit, capitanejada per Marta Pascal i David Bonvehí, presents a l'acte, ha advertit que “aquest intent de debilitar, o fins i tot destruir, el que nosaltres representem continuarà”. “Aneu amb molta cura, no els doneu cap excusa, perquè la convertiran en una prova, i la prova la convertiran en un delicte, perquè també aniran per vosaltres”, ha dit Mas. 

En la mateixa línia, ha llançat una advertència als “poders de l'Estat”, per si tenen la temptació d'intervenir l'autonomia catalana invocant l'article 155 de la Constitució: “Que vagin amb compte amb segons què facin. La societat catalana és molt pacífica, aguanta molt i té paciència, però en el seu ADN hi ha la voluntat i l'anhel de governar-nos a nosaltres mateixos”. “Segons què es plantegin amb l'autonomia catalana, es trobaran amb la reacció de la societat catalana, cívica i pacífica però contundent. Que ho calculin bé”, ha recomanat Mas, que ha assegurat que els catalans han “perdut la por”.

En l'acte també hi ha intervingut Joaquim Forn, que ha acusat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de representar “una broma per a la gent rica, un malson per a les classes mitges i un càstig” per als més desafavorits. 

Mercè Homs, de la seva banda, ha reivindicat la “solvència moral” del Partit Demòcrata, que segons el seu parer es caracteritza perquè “fuig de dogmes, populismes i sectarismes” i “diu i fa el que pensa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans