Política

François Hollande avisa Trump que “mai és bo menysprear un país amic”

El president dels EUA va dir que “París ja no és París”, obrint un nou conflicte

Feia al·lusió a la pèrdua d'atractiu de la capital francesa després dels atacs gihadistes

El president francès, François Hollande, va demanar ahir al seu homòleg nord-americà, Donald Trump, que no menyspreï París, després de les declaracions que l'inquilí de la Casa Blanca va fer divendres sobre la pèrdua d'atractiu de la capital francesa a causa dels atemptats gihadistes.

“Mai és bo mostrar el més mínim menyspreu cap a un país amic”, va assegurar Hollande, durant l'obertura del Saló de l'Agricultura de París, quan el van interrogar sobre les declaracions fetes per Trump contra la capital francesa en la Conferència d'Acció Política Conservadora. En la seva intervenció, el president dels EUA va citar un amic que li havia dit que “París ja no és París”, en al·lusió a la pèrdua d'encant de la capital francesa després dels atacs gihadistes que ha patit la ciutat en els darrers dos anys.

D'aquesta manera, Trump pretenia justificar la seva política migratòria destinada, segons ell, a evitar l'entrada de gihadistes als EUA. Hollande va assegurar que ell podia criticar també els atemptats que van patir els Estats Units per ciutadans locals. “No faré la comparació, però aquí no hi ha lliure circulació d'armes i no hi ha persones que disparen contra la gent de manera indiscriminada”, va dir el president de la República francesa, qui va recordar que el seu homòleg nord-americà li va transmetre en la conversa telefònica que van mantenir després del seu nomenament el seu amor per França i per París. “Em va dir que no hi havia un país més bonic que França i imagino que és el que pensa i que així ho dirà”, va indicar Hollande.

El president francès va mostrar la seva satisfacció per la recuperació del turisme a França, concretament del procedent dels EUA: “Han vist que s'ha fet un esforç considerable per garantir la seguretat.”

L'alcaldessa de París, la socialista Anne Hidalgo, també va respondre a Trump amb una piulada a Twitter. “A Donald i el seu amic Jim, des de la torre Eiffel celebrem l'atractiu de París amb Mickey i Minnie”, va escriure divendres Hidalgo en un missatge que acompanyava una foto en la qual apareixia juntament amb els dos personatges de Disney.

Suècia respon amb dades

El govern suec va llançar a internet una campanya amb “dades” sobre la seva política migratòria i les seves xifres de delinqüència després que el president dels EUA, Donald Trump –que divendres va tornat a citar Suècia com a exemple dels perills que, segons ell, comporta acollir immigrants–, donés a entendre fa una setmana que Suècia havia patit un atemptat. Informació que després va matisar. “Recentment s'ha disseminat informació simplista i a vegades completament inexacta sobre Suècia i la política d'immigració sueca”, assegura l'executiu en un apartat del web en anglès, on sense citar Trump el Ministeri d'Afers Estrangers busca desmuntar amb xifres i arguments les que considera les acusacions “més comunes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona