Política

Trump pretén disparar el pressupost militar dels EUA

El president nord-americà demana un augment de quasi un 10% en els fons per al Pentàgon i les forces de seguretat

La diplomàcia i l'ajuda exterior en surten perjudicades

El president dels EUA, Donald Trump, ja va avisar la setmana passada: serà el mandatari de “la llei i l'ordre” i farà que l'exèrcit nord-americà sigui “més gran, millor i més fort que mai”. Per tal d'aconseguir-ho, ahir la Casa Blanca va proposar augmentar la partida pressupostària per a defensa i seguretat en 51.000 milions d'euros, un increment d'un 9,3%.

Una despesa “històrica” per “tornar a guanyar guerres”, va afirmar Trump, consolidant de nou l'escalada militar que està disposat a liderar (fins i tot en el terreny nuclear) amb el lema “pau a través de la força”. Actualment el Pentàgon rep 556.000 milions d'euros, més que la despesa conjunta en defensa dels següents països del món.

Tota la resta de departaments i agències patiran retallades. Especialment el Departament d'Estat i l'agència de protecció mediambiental: més exèrcit i seguretat a canvi de menys diplomàcia i menys ecologisme. La part més afectada serà l'ajuda exterior, una de les àrees més petites, però que es quedarà les engrunes. Els únics programes que quedaran intactes són les pensions i els programes de salut pública.

La proposta és per al pressupost de l'any fiscal que comença l'1 d'octubre. No obstant això, la inversió en defensa podria començar abans: es demanaran més de 28.000 milions d'euros addicionals del pressupost d'aquest any per injectar diner immediat al Pentàgon, a la construcció del mur a la frontera amb Mèxic i a la contractació de nous agents d'immigració i forces policials.

Ara és el torn dels diferents departaments per poder fer comentaris al primer esborrany, abans d'enviar-lo a un Congrés que té la clau de la caixa forta. Molts congressistes tindran seriosos dubtes a retallar despeses en algunes agències federals. L'equip de Trump haurà de treballar de valent per convèncer-los o buscar contrapartides si no vol veure's obligat a augmentar el dèficit públic, tan criticat pel president. I encara més tenint en compte la retallada dràstica d'impostos promesa.

La proposta de pressupost s'entregarà la segona setmana de març, però Trump en donarà més detalls la pròxima matinada, quan davant el Congrés farà el discurs més important des de la de presa de possessió que tindrà tres pilars: “Defensa, seguretat i economia.”

LA XIFRA

51.000
milions d'euros augmentarà el pressupost en defensa i seguretat dels EUA a petició del president Trump.

Pla per posar fi a Estat Islàmic

La Casa Blanca va rebre ahir el pla per derrotar Estat Islàmic. Fa just un mes el president Trump havia demanat al Pentàgon a través d'un decret una estratègia per agilitar la campanya per posar fi al grup gihadista, i ara haurà de llegir-lo, analitzar-lo i decidir si el du a la pràctica o no. Segons s'ha pogut saber, en el document hi predominen les opcions per intensificar el combat a Síria i l'Iraq, països on EI té major presència. Els canvis d'estratègia militar i pressió financera i diplomàtica inclouen opcions com ara l'augment del nombre de soldats sobre el terreny (ara mateix només hi ha 500 efectius de les forces especials a Síria i 5.000 a l'Iraq), així com la creació de zones d'exclusió aèria o l'augment dels bombardejos.

No és l'únic pla que Trump té entre mans. A banda de posar fi a EI, una altra promesa electoral que està disposat a complir és la derogació i substitució de la reforma sanitària del seu predecessor, l'Obamacare. El president es va reunir ahir amb directius de les principals mútues de salut privada i els líders republicans al Congrés per convertir aquest projecte en la principal prioritat legislativa. El primer esborrany s'hauria de fer públic el mes vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona