Política

Procés sobiranista

El Consell de Garanties veu inconstitucional la disposició sobre el referèndum

L'òrgan consultiu avala, en canvi, la partida de 5,8 milions d'euros per a la consulta inclosa en l'apartat de processos electorals i participatius

Munté referma el compromís del govern per celebrar el referèndum després del dictamen del Consell de Garanties

El Consell de Garanties Estatutàries considera inconstitucional la disposició addicional 31a dels pressupostos del 2017, que estableix que el Govern ha d'habilitar la despesa per a la realització del “procés referendari sobre el futur polític de Catalunya, en el marc de la legislació vigent en el moment que es convoqui”. En canvi, l'òrgan consultiu ha dictaminat que la partida de 5,8 milions d'euros per al referèndum que s'inclou en l'apartat de processos electorals i processos participatius no és contrària a la Constitució.

El dictamen respon a la petició de tres grups de l'oposició, C's, PPC i PSC. El Consell de Garanties ha adoptat per unanimitat les conclusions que donen via lliure perquè el Parlament aprovi definitivament els comptes.

Segons el Consell Consultiu, la “jurisprudència constitucional no reconeix a la Generalitat la potestat de regular ni de convocar una consulta referendària sobre el futur polític de Catalunya”. Per aquest motiu, conclou que els pressupostos “no poden preveure una habilitació o autorització per a una despesa de diner públic en relació a una competència que no té atribuïda o de la qual no n'és la titular reconeguda”.

L'òrgan apunta que amb l'actual legislació l'única capacitat del govern català és la iniciativa de sol·licitar a l'Estat l'autorització per a la seva convocatòria, segons el procediment previst a la llei orgànica 2/1980, de 18 de gener. El dictamen afegeix que la llei dels pressupostos s'ha d'ajustar “al marc jurídic vigent en el qual s'insereix en el moment de ser aprovada, sense que hi pugui tenir cabuda clàusules que incorporin un eventual contingut que no està reconegut”.

El Consell recorda que l'ordenament jurídic vigent es pot modificar amb una reforma de la Constitució i, davant un escenari normatiu diferent, les lleis pressupostàries disposen “dels mecanismes idonis que facilitarien al govern la dotació econòmica suficient per fer front a les necessitats o als requeriments que se'n poguessin derivar”.

La partida per al referèndum, avalada

Malgrat tot, el Consell de Garanties ha donat per bona la partida de 5,8 milions d'euros prevista en els pressupostos per al referèndum. Aquesta quantitat es distribueix en 5 milions d'euros en l'apartat de processos electorals i 0,8 milions més en el de processos participatius.

El Consell de Garanties afirma que aquestes partides no són contràries a la Constitució i estan emparades per l'Estatut. En concret, pels articles 56.2, 94.3, 122, 160.3, 211, 212 i 214.

Segons el dictamen, “la dotació d'una partida pressupostària, tot i predeterminar el concepte al qual es destinarà la despesa, no constitueix títol atributiu a la competència ni font d'obligacions”. És a dir, que no prefigura una actuació determinada en la seva implementació i, per tant, “no permet identificar l'actuació concreta en la qual s'acabarà substanciant”.

Pel que fa a les quanties de les dotacions pressupostàries, el Consell de Garanties argumenta que la doctrina constitucional ha declarat que no és objecte del seu control determinar si les estimacions econòmiques “són tècnicament correctes o políticament pertinents”.

Pel que fa a les competències, arriba a la conclusió que les tres partides pressupostàries examinades (processos electorals i consultes populars, processos de participació i fons de contingència) estan vinculades amb les competències de la Generalitat en matèria de règim electoral i participació ciutadana.

Pel que fa al fons de contingència, el Consell de Garanties defineix que és un instrument per fer front a obligacions econòmiques urgents i imprevisibles i recorda que Catalunya el va utilitzar per primera vegada en els pressupostos del 2004.

El dictamen creu que els recursos que es destinen a aquest fons en els pressupostos del 2017 és una xifra que “s'ajusta al volum raonable que es deriva de la naturalesa d'aquest tipus de Fons” tenint en compte que suposa un 1,38% del total de la previsió de despesa no financera dels pressupostos fixada en un màxim de 23.945,7 milions d'euros.

El Consell conclou que si dictaminés inconstitucional la despesa d'aquestes tres partides estaria fent una “interpretació preventiva incompatible amb el correcte escrutini jurídic” que li correspon.

Reacció del govern

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, ha refermat aquest divendres el compromís de l'Executiu català amb la celebració d'un referèndum sobre la independència de Catalunya, després de fer-se públic el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre els pressupostos de 2017. Munté no ha volgut valorar el detall de la resolució assegurant que el Govern encara ha “d'analitzar amb rigor” el contingut. Però sí ha mantingut que, en qualsevol cas, la convocatòria del referèndum “respon a un mandat parlamentari i de la ciutadania”. “Hi ha, a més, un mandat que ens insta a buscar un acord amb l'Estat. Hi estem treballant i el Govern vol complir fil per randa amb el mandat plenament legítim i democràtic de celebrar el referèndum”, ha afegit.

Munté ha fet aquesta valoració durant la presentació dels actes del 40è aniversari del retorn del president de la Generalitat Josep Tarradellas, i pocs minuts després de donar-se a conèixer el dictamen del Consell de Garanties. Aquesta immediatesa és la que l'ha fet rebutjar fer valoracions més concretes i assegurar que “com a Govern s'analitzarà amb cura i es valorarà junt al Departament d'Economia”. sions que donen via lliure perquè el Parlament aprovi definitivament els comptes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona