Política

Teatre

Memòria històrica

La lluita més generosa

Un acte als cinemes Girona commemora els 80 anys de l'arribada de les Brigades Internacionals per defensar la República, durant la Guerra Civil

L'autor del musical ‘Goodbye, Barcelona' busca una segona producció

Un grup d'uns 2.500 joves anglesos van entendre que calia baixar a Catalunya per defensar la democràcia enfront del feixisme. Ras i curt. Sense esperar res més a canvi. Van format part de les Brigades Internacionals, i majoritàriament van traslladar-se al front d'Aragó, on també els va tocar patir la batalla de l'Ebre. Es calcula que hi va haver més de 50.000 voluntaris de 54 països que van viatjar a l'Estat espanyol per enfrontar-se al feixisme. D'això ja fa 80 anys. Avui es recorda en un acte que combina la commemoració històrica (amb la intervenció del periodista Matthew Tree i l'historiador Josep Maria Solé i Sabaté) i l'emoció del musical Goodbye, Barcelona. L'acte comença a les 8 del vespre als cinemes Girona de Barcelona. Els brigadistes, com la majoria de les forces regulars de la República, no tenien cap coneixement militar, però entenien que calia parar els peus al feixisme. El que va impulsar Karl Lewkowicz a fer-ne un musical és la seva entrega desinteressada. I se segueix preguntant: “Avui, fins a quin punt estaríem preparats per lluitar, costés el que costés, contra el feixisme.”

El musical Goodbye, Barcelona consta com un dels èxits del Teatre del Raval de la temporada 2012/13, al costat d'altres peces com ara Testimoni de càrrec i La vampira del Raval. Aquesta peça, estrenada en una sala off de Londres el 2011, continua en actiu. El 2016, per exemple, va fer temporada a Madrid. També hi ha prevista una producció a Mèxic per al 2018. L'autor i compositor Karl Lewkowicz també va aconseguir fer-ne una adaptació al cinema que ha propagat molt més el contingut volgudament polític de l'obra. I ha multiplicat les lectures dramàtiques a diverses ciutats d'arreu, com ara Nova York.

Lewkowicz va conèixer aquest moviment altruista arran d'unes entrevistes als últims supervivents del grup, que es van publicar als diaris anglesos, pels volts del 2005. És a partir d'aquestes cròniques que va portar a la ficció un argument en què revela, per exemple, la discussió entre els brigadistes comunistes (“La majoria dels joves obrers anglesos eren comunistes i la Unió Soviètica traçava el camí a seguir”, indica Tree) i els anarquistes. En la peça apareix un antiestalinista que critica la jerarquia i l'autoritarisme dels quadres comunistes. Com a Homage to Catalonia, de Georges Orwell. La trama del musical passa com un riu paral·lel al mític llibre d'Orwell, en què descriuria en primera persona el desànim per les pugnes internes entre les esquerres, incapaces de coordinar-se per lluitar contra el feixisme. Goodbye, Barcelona (el govern va obligar a marxar els brigadistes internacionals quan ja es veia la guerra perduda, per això el títol del musical) introdueix un personatge com el doctor Moisès Broggi, que va estar destinat als destacaments de les Brigades Internacionals durant la batalla de l'Ebre. La democràcia va caure sota el jou del feixisme a l'Estat espanyol, però l'entrega generosa dels brigadistes avui encara és exemplar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona