Política

parlament

procés sobiranista

La Mesa del Parlament tramita la reforma exprés del reglament per a la desconnexió

La Mesa rebutja les peticions de reconsideració de C's, PSC i PP a l'admissió a tràmit “condicionada” de la reforma

L'oposició critica la decisió de la Mesa donat que considera que JxSí aprofita la seva majoria per restar “garanties en els drets dels diputats”

La majoria de Junts pel Sí a la Mesa del Parlament ha rebutjat aquest dimarts les peticions de reconsideració de Ciutadans, PSC i PP en admetre a tràmit la proposta del grup independentista de reforma exprés del reglament de la cambra catalana i agilitar així l'aprovació de les lleis de “desconnexió”. Ciutadans, PSC i PP havien presentat peticions de reconsideració a la Mesa contra la seva decisió d'admetre a tràmit de forma condicionada la proposta de Junts pel Sí de reforma del reglament del Parlament, amb la qual el grup del Govern té la intenció d'aprovar les lleis de “desconnexió” de forma exprés amb el procediment de lectura única.

En la seva reunió d'avui, la Mesa ha rebutjat les sol·licituds d'aquests tres grups i ha donat llum verda -amb els vots de JxSí, mentre que Cs, PSC i CSQEP s'han oposat novament- a tramitar la reforma del reglament del Parlament mitjançant una ponència conjunta, la data de la qual per a la seva constitució serà fixada la setmana que ve, si bé l'oposició ja ha advertit que no hi participarà.

Els serveis jurídics de la cambra, no obstant això, han avalat la via de la ponència conjunta perquè és la que figura especificada en el reglament del Parlament quan es proposa una reforma del propi reglament, si bé també s'admet la via de registrar una proposició de llei per part d'algun grup.

L'oposició ha criticat la decisió de la Mesa donat que considera que JxSí aprofita la seva majoria en aquest òrgan rector per restar “garanties en els drets dels diputats”. I és que, la reforma permetrà tramitar lleis per lectura única fent valer una majoria absoluta en el Parlament sense necessitat de debat ni esmenes dels grups.

“Per majoria absoluta es podria canviar una llei en dues hores”, han alertat, i han assegurat que, durant la reunió, el portaveu de JxSí, Jordi Turull, ha justificat el canvi en l'excepcionalitat de la legislatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia