Política

L'oposició en bloc vol que Mas s'expliqui al Parlament

Tots els grups, la CUP inclosa, demanen que comparegui pel cas Palau, com també Puigdemont i l'exconseller Gordó

L'expresident es pronunciarà quan acabin les declaracions dels encausats

La declaració de Fèlix Millet va coincidir en el temps amb el ple del Parlament de Catalunya i, tot i que a la sessió de control al president l'oposició va esmentar molt de passada la qüestió, sí que hi va haver pronunciaments de tots els grups als passadissos. La líder de C's, Inés Arrimadas, va retreure a Carles Puigdemont que no es manifestés davant de la Ciutat de la Justícia, tal com va fer per donar suport a l'expresident Mas i les exconselleres Rigau i Ortega, i ho va fer exhibint fotografies de l'arribada dels tres jutjats pel 9-N al costat de la de Millet entrant a judici. També la CUP va treure el tema a l'hemicicle, demanant que el govern sigui “absolutament exemplaritzant, no en els discursos sinó en la feina efectiva que es faci en la lluita contra la corrupció”. La portaveu del grup, Anna Gabriel, va recordar sense esmentar-lo que l'exconseller de Justícia Germà Gordó, ara diputat de Junts pel Sí, ha aparegut en informacions vinculades al presumpte finançament il·legal de l'antiga CDC, fet pel qual va instar Puigdemont a no “blanquejar els casos de corrupció”, a la qual cosa el president li va demanar “no banalitzar” la presumpció d'innocència. La CUP, de fet, ja ha registrat la petició de compareixença de Mas i Gordó al Parlament, segons va anunciar el diputat Benet Salellas la mateixa tarda d'ahir.

Fora de l'hemicicle, la resta de grups també van voler dir-hi la seva. Arrimadas va tornar a treure el tema i va demanar la compareixença tant d'Artur Mas com de Puigdemont a la comissió d'investigació del cas Palau: “Mas va pels platós posant la mà al foc pels Bárcenas de CDC. Que vingui al Parlament i digui el mateix”, el va reptar, per la qual cosa el seu grup va entrar a registre les peticions de compareixença de l'expresident en comissió i de Puigdemont al ple del Parlament. També Miquel Iceta va demanar, en nom del PSC, que Mas doni explicacions després que negués les insinuacions que va fer l'aleshores president de la Generalitat Pasqual Mas sobre el cobrament de comissions del 3% de CDC ja que, si es demostrés, posaria en evidència que l'ara president del PDeCAT hauria mentit en seu parlamentària. El president del PP al Parlament, Xavier García Albiol, es va sumar a la petició d'explicacions a Mas, com també ho va fer el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, que va recordar que demanaran explicacions a l'antiga direcció de CDC, en la qual hi havia Artur Mas. “A CDC i als seus dirigents que ara són al PDeCAT se'ls pot exigir d'una vegada per totes que assumeixin responsabilitats”, va valorar des dels passadissos del Parlament. Fins i tot ERC va sortir a expressar el seu “fàstic profund” per la corrupció. Ho va fer el seu portaveu i diputat, Sergi Sabrià, que es va vantar del “nivell molt alt” de netedat del seu partit i va demanar a la resta de formacions “que actuïn de la mateixa manera”.

Des de l'Ajuntament de Barcelona, Ada Colau va urgir el consorci del Palau de la Música a reunir-se després que Millet hagi admès que Ferrovial feia donacions que acabaven a CDC a canvi d'obres públiques. Segons Colau, el representant del consistori al consorci (on participen la Generalitat i el govern espanyol) ja va demanar una reunió al febrer.

Artur Mas farà un pronunciament públic sobre les confessions del judici de l'espoli del Palau de la Música, però serà quan hagin acabat les declaracions dels principals encausats, segons van confirmar fonts de l'oficina de l'expresident. Des de l'entorn de Mas van negar que l'expresident s'estigui amagant, cosa de la qual el va acusar ahir l'oposició, sinó que simplement espera que finalitzin les compareixences més rellevants en el judici.

LES FRASES

És molt perillós construir una societat en què partim de la sospita permanent i d'allò infundat
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Mas va posant la mà al foc pels Bárcenas de CDC. Que vingui al Parlament i digui el mateix
Inés Arrimadas
LÍDER DE C'S AL PARLAMENT
No volem que es flirtegi amb qualsevol persona que tingui qualsevol relació amb la corrupció
Anna Gabriel
PORTAVEU DE LA CUP AL PARLAMENT
Només Artur Mas pot prendre la paraula, dir què va passar i assumir-ne les responsabilitats
Miquel Iceta
PRIMER SECRETARI DEl psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Tarifa plana, la resposta del govern de Pineda a la pujada del 25% de l’IBI

PINEDA DE MAR
política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts