Política

Procés sobiranista

JxSí presenta una esmena que inclou el referèndum pactat als pressupostos per atraure el vot de CSQP

Sí Que Es Pot rebutja l'esmena a l'addicional 31ena perquè considera que és “una cosa i el contrari al mateix temps”

La CUP avala la referència al referèndum pactat en els pressupostos

Junts pel Sí ha presentat una esmena als pressupostos del 2017 que inclou el referèndum pactat a la disposició addicional 31ena amb l'objectiu d'atraure el vot de Catalunya Sí Que Es Pot. En paral·lel, el grup independentista ha expressat la seva “voluntat de votar” l'esmena presentada per la CUP. La idea és repetir l'estratègia del debat de política general i arribar a acords per separat amb les dues formacions, per tal que el text final sigui “conseqüent” amb les resolucions aprovades al debat i tant el referèndum unilateral com el pactat estiguin reflectits.

La disposició originària estableix que el govern “dins de les possibilitats pressupostàries per al 2017, ha d'habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d'organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria”.

Després que el Consell de Garanties Estatutàries considerés inconstitucional aquesta addicional i la Mesa obrís termini per presentar esmenes, Sí Que Es Pot va presentar-ne una que apunta a un referèndum sobre el futur polític de Catalunya “acordat en el punt 11è de la Resolució 306/XI del Parlament, amb les condicions establertes en el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries”. De la seva banda, la CUP manté viva l'esmena que demana eliminar la referència a “en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria”.

L'esmena d'addició que ha presentat ara Junts pel Sí pretén donar resposta a les demandes de CSQP i, a la vegada, té la voluntat de votar l'esmena que es de la CUP en aquest punt.

La proposta de Junts pel Sí busca que els pressupostos, en les seves previsions, garanteixin també “el compromís de celebració del referèndum atenent els treballs que es puguin derivar del Pacte Nacional pel Referèndum i tenint en compte els criteris del dictamen del CGE”.

La intenció és, doncs, votar l'esmena de la CUP i, a la vegada, “arribar a un acord” amb CSQP per tal que el text final reflecteixi les resolucions derivades del Debat de Política General.

Llavors, Junts pel Sí va votar amb la CUP la resolució sobre el referèndum unilateral i amb Sí Que Es Pot una diferent sobre la consulta pactada.

La coalició independentista ha assegurat que veu una “oportunitat d'arribar a una cord amb cadascun dels dos grups en coherència amb les resolucions adoptades pel Parlament” sobre el referèndum i és en aquest sentit que ha fet arribar aquesta “predisposició” als dos grups parlamentaris.

El termini per presentar esmenes finalitzar el proper dilluns al migdia.

Sí Que Es Pot rebutja l'esmena

Sí Que Es Pot ja ha avançat aquest divendres que “no contribuirà a aprovar” una esmena a la disposició addicional 31a dels pressupostos del 2017 sobre el referèndum “que digui una cosa i el contrari al mateix temps”.

El portaveu del grup, Joan Coscubiela, ha assegurat que estan disposats a parlar amb altres grups que defensen el referèndum “però des de la claredat i no la confusió i l'engany a la ciutadania”.

Segons el diputat, el text proposat per Junts pel Sí diu “que respecta el dictamen del Consell de Garanties i al mateix temps manté íntegrament el text declarat antiestatutari”. Ha considerat que el text de Junts pel Sí manté “íntegre” el redactat original i, al seu parer, “vulnera clarament” el dictamen del Consell. Segons ell, l'única manera de respectar el dictamen “és amb la substitució íntegre del text”.

Coscubiela ha alertat que seria “especialment greu” que el Parlament aprovés una llei de pressupostos que no respectés el dictamen de l'òrgan consultiu, ja que es tracta d'un organisme depenent de la pròpia cambra. Ha indicat que això seria com no respectar-se a si mateix i no es podria demanar que els altres el respectessin.

La CUP vala l'esmena

En canvi, la CUP veu amb bons ulls la iniciativa de Junts pel Sí d'afegir un paràgraf que fa referència a un referèndum pactat perquè aquest no substitueix el redactat original.

Des de la formació assembleària celebren a més que la coalició independentista s'hagi compromès a votar a favor de la seva esmena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona