Política

parlament

reforma del reglament

La desconnexió exprés sacseja el Parlament

L'oposició rebutja modificar el reglament de la cambra i Junts pel Sí i la CUP afronten sols els canvis que han d'agilitzar l'aprovació de lleis

La mesa tramita les esmenes que insten a reservar partides per fer el referèndum

“Estem en una legislatura excepcional i caldran mesures excepcionals.” El president del grup de Junts pel Sí, Jordi Turull, ja ho va avançar fa dues setmanes i ahir aquesta excepcionalitat va començar a tenyir l'activitat parlamentària de la cambra catalana fins al punt de crear una agra picabaralla entre independentistes i constitucionalistes.

El primer enfrontament es va originar a l'hora de portar a terme una reforma del reglament del Parlament que impulsa Junts pel Sí, amb el suport de la CUP, per disposar de tots els mecanismes possibles que permetin aprovar les lleis de desconnexió i demorar els obstacles que hi posi el govern espanyol. L'oposició, però, és contrària a fer canvis a causa, precisament, d'aquest objectiu final i, per tant, consideren que no poden participar en la redacció d'un text que no comparteixen. A l'altra banda de la polèmica se situen les forces independentistes i la majoria dels membres de la mesa del Parlament que, d'acord amb un informe dels serveis jurídics, asseguren que cal constituir el grup de treball amb tots els grups perquè així ho obliga el mateix reglament. Les discrepàncies es van fer visibles ahir en la configuració de la ponència que ara ha de redactar un text amb els canvis proposats. Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PP van rebutjar designar-hi diputats amb l'argument que no hi ha consens per afrontar la reforma. El diputat de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, va acusar les forces que donen suport al govern “d'alterar les regles del joc a la meitat del partit”.

El reglament, en disputa

Com a resposta, Turull va canviar el subjecte de l'acusació i va assenyalar el govern de l'Estat, el Tribunal Constitucional i la fiscalia com els veritables responsables d'haver canviat les regles del parlamentarisme impedint-lo per vies judicials. Turull va anar més lluny acusant l'oposició de “deixadesa de funcions” i insinuant la possibilitat que la mesa imposi sancions a qui no participi de la ponència a la qual obliga el reglament si el que es vol és reformar-lo. Per validar els treballs, Turull va ampliar l'objectiu de la reforma per aconseguir que, en un futur proper, si s'aproven els canvis, els diputats puguin delegar el vot també en les comissions i disposin de més temps en el debat del pressupost –ara és de 20 minuts–. També es proposa que els impulsors de les iniciatives legislatives populars (ILP) puguin participar de tots els tràmits legislatius.

La discussió, però, va anar pujant de to i els portaveus del PP i de C's van anunciar la possibilitat de portar al TC el que consideren que és “una vulneració dels drets dels diputats”. Turull els va retreure que el que volen és impedir que Junts pel Sí i la CUP tirin endavant “el mandat dels ciutadans”. Per part de la CUP, la diputada Mireia Boya va etzibar el retret més contundent. “M'agradaria que aquests grans defensors dels drets també en defensessin d'altres com ara l'habitatge i una vida digna que recull la seva Constitució, que modifiquen d'un dia per l'altre per rescatar els bancs en contra de la voluntat de milions de persones”, va manifestar. La ponència només estarà formada per Turull, el company de grup Roger Torrent i la diputada de la CUP Anna Gabriel.

El pressupost polèmic

El segon conflicte entre els grups es va produir a l'entorn del ple del pressupost que s'ha de celebrar la setmana que ve. La llei duu incorporada una disposició addicional 31a que insta el govern a reservar una partida per fer el referèndum. Un punt que el Consell de Garanties Estatutàries considera que no s'adiu ni amb la Constitució ni amb l'Estatut perquè la Generalitat no té competències per celebrar aquest tipus de consulta.

Per adaptar la llei al dictamen no vinculant del consell, el grup CSQP va presentar una esmena que cenyeix la partida econòmica al referèndum pactat. Una fórmula que, segons Coscubiela, evita el revés del consell. Junts pel Sí, en canvi, ha presentat una esmena que, si bé fa referència a una votació pactada amb l'Estat, també introdueix la via unilateral que defensen els anticapitalistes i que la CUP introdueix també en format d'esmena. Finalment, C's, el PSC i el PP són del parer que només hi ha una manera de complir el dictamen del Consell de Garanties: eliminar la disposició addicional 31a de la llei de pressupost. Per això també presenten esmenes que en demanen la supressió.

El batibull d'esmenes va ser tractat ahir en una segona sessió de la mesa del Parlament. Així, la majoria de Junts pel Sí en aquest òrgan va desestimar la petició del PSC que reclamava que no les tramitessin i, per tant, van quedar incorporades per al seu debat en el ple de pressupost que comença dimarts que ve.

Sota la lupa del TC

Davant d'aquest fet, l'oposició alertava ahir que l'aprovació i el debat de les esmenes comporta el risc de cometre un nou acte de desobediència, ja que els magistrats del TC van suspendre tota referència al referèndum unilateral i han requerit els membres de la mesa a aturar qualsevol debat relacionat amb el procés, la qual cosa instal·la una espasa de Dàmocles a cada pas del full de ruta independentista. La sacsejada al Parlament, dimarts que ve.

LES FRASES

No permetré que es posi en qüestió la funció de la mesa; fem les coses d'acord amb la legalitat
Carme Forcadell
presidenta del parlament
És un escàndol demanar sancions per als que no participen de la seva reforma de reglament
José M. Espejo-Saavedra
vicepresident de la mesa i diputat de c's


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona