Política

Municipal

El PSC, decidit a rellevar a Palafrugell l'edil de Cultura tot i que CiU els deixi sols

L'alcalde, el socialista Juli Fernández, es manté ferm a “reactivar una àrea que no funciona”

El cap de CiU, Albert Gómez, avisa que el relleu sense consens aboca al trencament

El pacte entre el PSC i CiU a Palafrugell podria tenir les hores comptades si cap dels dos grups renuncia a les pretensions que, ahir, els seus màxims responsables explicaven sense embuts. L'alcalde, el socialista Juli Fernández, defensava la necessitat de “moure fitxes per reactivar una àrea que no funciona i recuperar la iniciativa”, en referència a la intenció de treure les atribucions de Cultura a l'edil de CiU Maite Frigola per traspassar-les a Xavier Rocas, del PSC. “No parlo de trencar el govern, ja hem fet canvis importants en el cartipàs en altres ocasions sense cap ruptura”, argumentava el batlle.

Des de les files de CiU, però, Albert Gómez creu que fins ara els canvis s'han fet “des del consens”, però troba un “despropòsit” haver d'acatar una posició “unilateral” que els restaria una de les àrees fortes que van demanar en la negociació del pacte, després de les eleccions del maig del 2015. Davant l'envit de Fernández en el sentit que, si algú trenca el pacte, seran els socis i no pas ells, Gómez admetia que el relleu de Frigola sense negociació “implicaria dir prou”, després de la crisi que ja va desfermar la reunió de Fernández amb el president de la intercomarcal d'Unió, Xavier Dilmé. Aleshores, tots dos el van titllar obertament de “trànsfuga”, pel fet de renunciar a la militància socialcristiana.

Reunions pendents

Fernández es mostrava “pessimista” sobre les possibilitats que l'acord amb CiU pugui tenir continuïtat, però prioritza “l'interès del municipi, per un bon govern, abans que el de cap partit”. Malgrat tot, el desenllaç encara està pendent d'una reunió entre dos delegats de cada partit per discutir la decisió final.

Hi hagi o no acord, els socialistes tenien ahir prevista per dilluns una trobada interna per avalar la posició del partit, que podria consistir en la signatura d'un decret de remodelació de cartipàs ja sense Frigola al capdavant de Cultura, una de les àrees estratègiques per a Fernández. L'alcalde no tancava la porta a redefinir altres canvis que puguin salvar el pacte, ja que, si no, tot indica que haurà d'intentar acabar el mandat en minoria cercant acords puntuals.

L'alcalde ha de poder prendre decisions per recuperar la iniciativa i reactivar una àrea que no funciona
Juli Fernández
ALCALDE DE PALAFRUGELL (psc)
No podem acceptar canvis unilaterals. L'alcalde s'oblida que ho és amb els vots del nostre grup, no pas per la gràcia de Déu
Albert Gómez
PRIMER TINENT D'ALCALDE (CiU)

El divorci podria conduir al del PDeCAT i Unió al ple

Si els edils de CiU acaben plegant del govern, un dels moviments que es podria desencadenar seria l'escissió del grup de l'antiga federació per donar més visibilitat als dos partits que la integren, el PDeCAT –amb Gómez, que ja hi milita, Frigola, Lluís Ros i Marta Baserba– i el d'Unió –amb Lluís Pujol, que a més de conservar la militància és el president local del partit–. El canvi, però, no afavoriria alternatives aritmètiques, ja que els vuit regidors del PSC amb l'Entesa no en farien prou amb els suports aïllats de Pujol o Víctor Girbal (C's) per sumar els onze de la majoria absoluta. I, d'altra banda, el suport d'ERC al PSC o una eventual moció de censura amb el PDeCAT són improbables per ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur