Política

Acostament de Fachin i els comuns després del no de les bases de Podem a confluir

L'últim escull, la forma de verificar els inscrits en la votació dels òrgans de direcció del nou espai

El líder morat troba vàlid l'11% de participació a la seva consulta interna

El no de les bases de Podem a confluir amb els comuns, ICV i EUiA va rellançar ahir les negociacions per construir el nou subjecte polític amb les tres condicions dels morats sobre la taula: un sistema proporcional amb llistes obertes per a l'elecció dels òrgans de direcció, que la seva militància pugui votar directament en el web de Podem sense haver d'inscriure's prèviament en un registre conjunt i l'aprovació d'un codi ètic abans de l'assemblea fundacional del 8 d'abril. Fonts de Podem van confirmar l'existència de converses, però van destacar que no hi havia res de tancat ni de bon tros. Els comuns concretaven que la discrepància es mantenia sobretot en la forma de verificar la participació. Mentrestant, el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, donava per fet l'acord: “Està llest en un 98%.”

Al matí, el secretari general del partit dels cercles, Albano Dante Fachin, considerava que les tres condicions encara no s'havien acceptat, mentre que Barcelona en Comú defensava el contrari. Els d'Ada Colau mantenien que el document de principis ètics es votarà a l'assemblea i que el sistema de votació es farà a partir d'un registre conjunt per garantir la seguretat, la transparència i la fiabilitat del vot mitjançant la verificació d'identitat per assegurar que una persona sigui un únic vot. És a dir, encara hi havia distància.

Les parts feien una crida a la generositat i no donaven per morta la possibilitat que Podem acabi formant part del projecte, malgrat que el líder morat insinuava “futures maneres de treball conjunt”, en una referència implícita a l'elaboració d'una candidatura electoral.

Fachin esgrimia el resultat de la consulta interna sobre la confluència (amb el 62% de vots favorables a fer valdre les seves condicions) per convidar la resta d'organitzacions a acceptar-les.“Si no ho poden assumir, és probable que no puguem participar en l'assemblea fundacional”, avançava, sense voler-ho vestir d'ultimàtum.

Fachin donava plena legitimitat i validesa a una votació en què han participat 3.901 dels 34.098 militants actius (que han pres part en l'últim any en algun procés participatiu intern), l'11%. Si es compta, però, el total d'inscrits de la formació, 52.000, la participació baixa al 7,5%. A l'assemblea estatal de Vistalegre 2 van prendre-hi part 15.000 podemites catalans. Interrogat sobre si l'11% de participació legitimaria el resultat en el cas d'un referèndum sobre la independència, Fachin va fugir d'estudi i va demanar que fos pactat, amb garanties i vinculant.

Lluny de llegir el resultat com un revés en la seva pugna amb Colau, el dirigent del partit de Pablo Iglesias va interpretar com una “victòria general” per al procés de construcció que una de les seves formacions hagi aconseguit mobilitzar gairebé 4.000 persones. “És sens dubte i quantitativament el procés obert i participatiu més gran que ha fet qualsevol de les organitzacions que participen en la construcció del nou subjecte”, va defensar Fachin.

Mala maror a EUiA pels seus representants al nou partit

Un corrent intern d'EUiA, EUiA-Protagonista, va criticar ahir el coordinador general de la formació, Joan Josep Nuet, per haver “escollit a dit” els membres de la coalició que formaran part de la llista “de consens” promoguda per Xavier Domènech per dirigir el nou espai que estan construint amb els comuns, ICV i –potser– Podem. En un comunicat intern del corrent, al qual va tenir accés Europa Press, afirmen que la proposta inicial de representants que EUiA aportaria a la direcció del futur subjecte, que se sotmetrà a una votació de llistes obertes, estava “formada exclusivament per persones properes i de confiança” de Nuet. El líder comunista hauria escollit aquests membres “sense tenir en compte que en el consell hi ha una sensibilitat, la d'EUiA-Protagonista, que va obtenir el 26%” de suports en l'última assemblea de la formació, mentre que la direcció actual va recollir el 66% dels vots. Finalment, es van incorporar algunes persones que el corrent havia proposat, però EUiA-Protagonista mantenia la crítica als sistema“antidemocràtic” de la tria.

“El debat en el nou subjecte no són les quotes de partits, sinó les persones”, va replicar Nuet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez només es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona