Política

Iglesias a Rajoy: “Tot li bufa perquè té els comptes lligats”

El líder de Podem carrega contra l'abús del vet del PP a lleis que impliquin més despesa

El president espanyol es mofa de la “primícia” que ja té el pressupost aprovat

“Tant se me'n fot, me la pela, me la sua...” En definitiva, Pablo Iglesias va posar en boca de Mariano Rajoy el que el líder de Podem considera que pensa el dirigent conservador respecte a les objeccions dels lletrats del Congrés sobre l'abús de l'executiu espanyol a la prerrogativa de poder vetar les iniciatives de l'oposició amb el pretext que impliquen un increment de la despesa pública. “A vostè li bufa l'informe perquè ja té lligat el que és important, el pressupost de l'Estat” per al 2017, reblava, fins al punt d'explicitar quins seran els seus socis: Ciutadans, el PNB, i “el vot prestat del PSOE” a través de l'únic diputat de Nova Canària. Rajoy, si més no, va esquivar la duresa dels atacs d'Iglesias i va emprar la seva sorna habitual per replicar-li: “Confio que tots els que ha esmentat en prenguin nota i li facin cas.”

El cap del govern espanyol es burlava de la “primícia” que havia ofert el dirigent morat sobre una eventual aprovació d'uns comptes que el seu gabinet té intenció de dur al Consell de Ministres del 31 de març i que, ara per ara, no sembla que tinguin prou vots per superar una futura votació al Congrés.

De fet, el PP és força conscient que, en les circumstàncies actuals d'interinitat, el PSOE no en facilitarà l'aprovació, ni tan sols amb una abstenció. I és per això que és cert que s'estan buscant fórmules alternatives per sumar 176 vots a favor dels comptes, malgrat les dificultats d'aconseguir la suma. Perquè, sense l'aval de les formacions independentistes –ERC i el PDeCat–, l'única sortida és intentar arrossegar el grup basc i Nova Canària a l'acord. L'última opció, en tot cas, és la de prendre la votació i haver de posar-se a negociar de manera immediata els comptes per al 2018, des de la confiança que el mes de maig que ve Susana Díaz s'imposi com a nova secretària general del PSOE i s'obri un nou període d'entesa entre els dos grans partits de la cambra baixa.

Al marge del debat pressupostari, el que Podem volia posar de manifest ahir en la sessió de control és que el govern espanyol s'empara en la potestat constitucional de vetar l'oposició per esmorteir els efectes de la seva majoria insuficient al Congrés. Després que se li tombés el decret de l'estiba i en una setmana en què s'ha tornat a visualitzar la feblesa del PP arran de la “llei mordassa”, en altres assumptes els de Rajoy han recorregut al vet per frenar iniciatives. I ho han fet fins a vint-i-tres vegades des que va començar la legislatura. A banda de l'estudi dels juristes del Congrés, que consideren que aquesta prevenda de l'executiu s'hauria d'aplicar de manera molt restrictiva per no limitar la tasca del legislatiu, l'assumpte també està pendent d'una resolució del Tribunal Constitucional, on La Moncloa va anar a buscar empara després que algunes iniciatives –com per exemple la llei d'educació i l'estatut dels treballadors– s'hagin continuat tramitant malgrat que l'executiu intentés impedir-ho.

Mentre no es resol el litigi de fons, Iglesias va emprar fins a una dotzena de fórmules –totes força col·loquials, com ara “li bufa”– per escenificar la indolència que atribueix a Rajoy davant la força que exhibeix l'oposició a l'hora de condicionar la seva acció de govern. Segons el líder morat, al president conservador tant li fa passar per alt els dictats del poder legislatiu, reiterant que l'únic que l'interessa ara és aprovar els comptes per poder salvar la legislatura.

LA FRASE

A vostè el que digui l'informe dels lletrats del Congrés sobre els vets, tant li fa, no li importa gens ni mica
Pablo Iglesias
secretari general de podem

LA XIFRA

23
vets
ha imposat l'executiu espanyol a iniciatives impulsades per l'oposició des que va començar la legislatura.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona