Política

L'altra cara de la cita romana

Milers de ciutadans participaran avui a la capital italiana en diverses manifestacions a favor o en contra del projecte europeu

El grec Varufakis presentarà el “primer partit paneuropeu d'esquerres”

Europa no és cosa només dels polítics, i encara menys dels seus dirigents. La ciutadania també sortirà al carrer avui a Roma per defensar el projecte d'unitat (o no) del Vell Continent. Fins a vuit manifestacions de diferent tendència hi ha previstes a la capital italiana, que van des de la dreta sobiranista fins a l'esquerra antieuro, passant pels federalistes i l'esquerra que vol reformar la UE des del seu interior.

Entre aquestes iniciatives, hi ha la Marxa per a Europa, que demanarà als líders europeus que premin l'accelerador i avancin decididament cap a la unitat política del continent. La marxa, convocada per diverses entitats internacionals –algunes amb representació a Catalunya (Horitzó Europa/UEF Catalonia, Consell Català del Moviment Europeu i Joves Federalistes Europeus de Catalunya)–, espera aplegar fins a 10.000 participants procedents dels (encara) vint-i-vuit estats membres de la Unió.

“Nosaltres defensem un europeisme constructiu”, explica Kolja Bienert, president de l'entitat catalana Horitzó Europa fins al novembre passat. “Volem convertir allò que tenim ara –un grup d'estats que cooperen en l'àmbit intergovernamental– en una cosa més estable, com un minigovern europeu”, hi afegeix. En paral·lel, es farà públic un manifest firmat per 300 intel·lectuals i acadèmics en què s'insta els dirigents polítics a “empènyer la UE cap a un nou començament”.

També l'exministre grec d'Economia Iannis Varufakis aprofitarà la cita romana per presentar al Teatre Italia el “primer partit paneuropeu d'esquerres”. Es tracta del moviment DiEM25, que neix de la convicció que una altra Europa és possible “més enllà de l'establishment i el populisme”. “Volem dissenyar un pla per posar fi a les polítiques devastadores que estan ensorrant la nostra Unió”, explica Srecko Horvat. “El nostre New Deal Europeu serà l'antídot a la cançoneta de l'establishment que «no hi ha alternativa».”

En plena amenaça terrorista arreu d'Europa, i amb els atemptats encara “calents” d'Orly i Londres, hi haurà un imponent desplegament de seguretat. Uns 3.000 policies vigilaran al voltant del turó del Campidoglio, seu de l'Ajuntament de Roma, on tindran lloc la major part dels actes oficials.

Des d'ahir, a més, l'accés al centre històric està prohibit als vianants que no disposin d'autorització, mentre que els principals monuments i recintes arqueològics, com ara el Colosseu i el fòrum romà, estaran tancats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona