Política

Societat

Ribó proposa escollir síndic a Terrassa amb un nou sistema

El síndic català dona la raó a les entitats que van denunciar el procés perquè no garantia el secret de vot, la confidencialitat ni mecanismes de supervisió

Suggereix fer un reglament per a processos participatius

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha assegurat en una resolució del dia 22 d'aquest mes a l'Ajuntament de Terrassa que col·laborarà en l'elaboració d'un nou sistema per avançar en el polèmic procés d'elecció i nomenament del síndic de greuges municipal, aturat des del desembre passat, quan diverses entitats –i posteriorment l'oposició – van demanar la nul·litat del procés per usurpació de la personalitat en el vot electrònic i altres irregularitats.

Ribó suggereix al consistori que aprovi “les normes reglamentàries necessàries” per garantir que es respectin els requeriments fixats en l'ordenament jurídic dels processos de consulta ciutadana en relació amb el procés d'elecció i nomenament del síndic municipal. És a dir, que, davant les queixes que li van fer arribar l'Observatori Ciutadà Municipal, Prou Barreres, l'Observatori de Drets Socials i la Federació d'Associacions de Veïns (FAVT) sobre irregularitats en el procés participatiu de votacions, Ribó resol que hi havia una falta de garanties en relació amb “la identificació fefaent de les persones que van emetre els seus suports” a les vuit candidatures que es van validar; i tampoc s'assegurava “la confidencialitat i el secret de l'opció triada per les persones” que hi van participar, ni la “fidelitat dels resultats obtinguts” per la inexistència d'un mecanisme independent d'observació i supervisió dels procés participatiu.

La resolució arriba cinc dies després que l'alcalde, Jordi Ballart, i el tinent d'alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Alfredo Vega, es reunissin amb ell per intentar trobar una sortida a l'atzucac de l'elecció i que aquest es comprometés a donar-los assessorament per trobar una solució. En el document, de catorze pàgines, el síndic admet que, tot i els errors de procediment, el procés s'ajusta a les regles establertes en la llei 10/2014, de consultes populars no referendàries i altres formes de participació ciutadana, i també al reglament del síndic municipal de Terrassa. En aquest deixa clar que el síndic és escollit pel ple “a proposta de l'alcalde escoltada prèviament la junta de portaveus”, i Ribó rebla que el “resultat del procés participatiu no és vinculant” i que l'alcalde només el tindrà en compte.

El govern municipal va declinar ahir fer cap valoració en espera de tractar aquest tema en la junta de portaveus. Els grups municipals van acordar fa uns dies en la comissió de Transparència que elaborarien un informe en què es plantejarien millores en el procés per debatre en aquesta junta. La CUP va valorar positivament la resolució i va reiterar la demanda de convocar un altre procés d'elecció amb un nou reglament, normes de funcionament i descentralització d'urnes.

LA XIFRA

3.257
vots
de suport es van recollir en el procés participatiu que va guanyar Isabel Cazorla amb 1.169 vots.

LA DATA

21.12.2016
L'alcalde
va decidir retirar del ple la proposta d'aprovació del nomenament després del procés participatiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona